fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló dissenya una reforma integral en Maestría que recupera l’espai públic per al vianant

Castelló dissenya una reforma integral en Maestría que recupera l’espai públic per al vianant

L’alcaldessa, Amparo Marco, destaca el “canvi integral” d’aquest barri que servirà de model per a actuar en altres zones urbanes.

Castelló executarà en 2017 amb un pressupost d’1,6 milions d’euros una remodelació integral de l’entorn de Maestría que afavoreix la recuperació de l’espai públic per als vianants. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, han presentat avui junta a l’arquitecte municipal Blas Jovell aquest projecte “en el qual el Govern municipal té dipositada molta confiança, perquè suposarà un canvi de la fisonomia urbana i millorarà la qualitat de vida dels residents en la zona”, ha subratllat Marco.

L’àmbit de la intervenció està delimitat per l’avinguda del Parc de l’Oest, ronda Millars, carrer Pelai i carrer República Argentina i abasta els carrers Félix Breva, Lepanto, Jorge Juan, Barrachina, Arquitecte Ros, Vázquez Mella i la plaça Juan Bautista Porcar. En total, s’actuarà sobre una superfície aproximada de 67.500 metres quadrats.

La remodelació urbana integral inclou la renovació de les vies públiques amb un tractament pensat per a donar protagonisme al vianant enfront dels vehicles. Aquest objectiu s’aconsegueix a través d’un tractament de plataforma única similar al que existeix, per exemple, en el carrer Major, de manera que voreres i calçades estan al mateix nivell i l’asfaltat també té un tractament específic. A més, es van a habilitar passos per als vianants amb rampa en voreres i passos de calçada; a reordenar l’espai públic per a racionalitzar la ubicació d’infraestructures, serveis i elements complementaris de la urbanització, ampliar els espais per als vianants, regularitzar el traçat de les calçades i plantar arbrat.

La primera edil ha destacat que es tracta “d’un canvi integral del barri, que regenerarà la zona, amb l’objectiu de potenciar la qualitat de vida dels residents. Aquest projecte ha de ser una experiència positiva que volem que servisca de model per a altres processos d’intervenció en zones urbanes degradades i que no han rebut l’atenció de l’Ajuntament en els últims anys”. La remodelació integral de l’entorn de Maestría, amb un termini d’execució previst de 10 mesos a partir de l’adjudicació de l’obra, correspon a un dels projectes d’inversions financerament sostenible de 2016.

Marco també ha posat l’accent que aquesta actuació “no solament és significativa pel canvi que va a suposar a nivell de renovació urbana, sinó també pel foment de l’ocupació en col·lectius amb dificultats d’accés al mercat laboral” gràcies a la inclusió de clàusules socials en la contractació d’aquests projectes. Així, es va a afavorir la contractació de persones que es troben en situació de de desocupació de 3 mesos com a mínim, o bé siguen demandants de primera ocupació; persones amb discapacitat igual o superior al 33%; joves d’entre 18 i 25 anys; perceptors de rendes mínimes d’inserció; dones víctimes de violència masclista o persones sense llar, en procés d’acompanyament social per recursos públics.

El regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha destacat que aquesta remodelació integral de Maestría va a permetre engegar per primera vegada a Castelló d’un nou concepte de mobilitat que s’ha aplicat de manera pionera a Barcelona. “Es tracta del concepte de superilla, una proposta arreplegada en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i a l’avantguarda de l’urbanisme més innovador, que persegueix reduïr el tràfic de pas per l’interior de la zona d’actuació fomentant l’ús per part dels residents i dissenyar carrers més amables”, ha explicat Simó.

Les superilles preveuen eixos principals per a canalitzar el tràfic de pas, com la ronda Millars, República Argentina, Pelayo i parc de l’Oest en el cas d’aquest àmbit d’actuació, mentre que els eixos transversals no permeten circular en el mateix sentit més de dos encreuaments seguits. “Si rehabilitem els barris pensant en les persones, tindrem una ciutat per a la gent”, en paraules de Rafa Simó, qui ha destacat que aquesta actuació s’ha consensuat amb les associacions veïnals.

Finalment, l’alcaldessa de Castelló ha qualificat com a “projecte de microurbanisme que ha de marcar un abans i un després en el model de renovació urbana de Castelló” aquesta actuació a l’entorn de Maestría, “un urbanisme entès com a generació d’espais de convivència per a totes i tots”. Marco ha conclòs recordant que en els primers 15 mesos de mandat, el nou Govern municipal ha sigut capaç de generar inversions per a la ciutat de Castelló per valor de 44 milions d’euros per als pròxims cinc anys.

Leave a Reply

Your email address will not be published.