fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 inicia la col路locaci贸 de caixes-refugi de rates penades per a evitar la proliferaci贸 de mosquits

Castell贸 inicia la col路locaci贸 de caixes-refugi de rates penades per a evitar la proliferaci贸 de mosquits

La regidora de Salut P煤blica, Mary Carmen Ribera, explica que aquesta mesura s’emmarca dins del Pla Biol貌gic de Lluita contra Plagues.

La Regidoria de Salut P煤blica de l’Ajuntament de Castell贸 ha iniciat aquesta setmana la col路locaci贸 de caixes-refugi per a rates penades en diverses zones de Castell贸 amb l’objectiu de fomentar la lluita biol貌gica contra plagues. Aquesta acci贸 complementa les sessions formatives obertes a la poblaci贸 realitzades durant l’estiu i s’emmarca dins del primer Pla Biol貌gic de Lluita Contra Plagues impulsat per l’Ajuntament.

La lluita biol貌gica contra plagues complementa els tractaments biocides engegats per la Regidoria de Salut P煤blica i ha consistit a fomentar la pres猫ncia de certes aus i rates penades, perqu猫 competisquen amb mosquits, mosques negres i plagues agr铆coles en diferents franges hor脿ries.

La regidora de Salut P煤blica, Mary Carmen Ribera, considera que 茅s “important fomentar la recuperaci贸 de les poblacions de rates penades on hi ha gran proliferaci贸 d’insectes, especialment de mosquits, revertint la situaci贸 actual en la qual, malgrat haver-hi preses disponibles, no hi ha rates penades perqu猫 no troben refugis disponibles per a habitar o reproduir-se”. L’edil ha recordat que s’estima que les rates penades poden consumir m茅s d’1.000 mosquits en una nit.

El projecte ha comptat amb l’assessorament de la Fundaci贸 Limne, entitat que porta des de 2012 realitzant aquest tipus d’iniciatives i que tamb茅 coordina l’脿rea de divulgaci贸 de la Societat Espanyola per a la Conservaci贸 i l’Estudi de les Rates Penades (SECEMU en les seues sigles en castell脿).

La col路locaci贸 dels refugis, segons fonts de Limne, at茅n a un estudi previ basat en transectes d’escolta. Per a la col路locaci贸 de refugis s’han escollit zones amb forta pres猫ncia de mosquits i baixa densitat de rates penades. Atenent a aqueixa premissa, ja s’ha col路locat m茅s de la meitat de la trentena de refugis previstos per a aquesta anualitat.

Sales Tom谩s, directora de Limne, assenyala que “s’han col路locat tres models diferents, per a veure quin funciona millor i s’han georreferenciat tots els punts per a un correcte seguiment”.

Aquest tipus de caixes no es colonitzen r脿pidament i en ocasions cal esperar un o dos anys al fet que estiguen completament funcionals. Els t猫cnics de Limne aniran fent les revisions i correccions necess脿ries perqu猫 el projecte tinga 猫xit. Animen a la poblaci贸 a sumar-se al projecte i col路locar caixes-refugie en les seues propietats, sempre que hi haja un expert que ho supervise, per a tenir registrades totes les caixes de la zona, evitar sobrecalentaments o una interfer猫ncia en la din脿mica de la poblaci贸 de quir貌pters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.