fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 opta a convertir-se en una de les 50 ciutats europees intel路ligents amb l’aval de 80 entitats

Castell贸 opta a convertir-se en una de les 50 ciutats europees intel路ligents amb l’aval de 80 entitats

El suport del teixit social i empresarial aferma una candidatura clau en el posicionament de la ciutat de cara a la nova convocat貌ria de fons europeus.

Castell贸 fa un nou salt qualitatiu en la seua ja iniciada revoluci贸 innovadora amb impacte social, mediambiental i tecnol貌gic i presenta la seua convocat貌ria per a convertir-se en una de les 50 ciutats de la Xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC) de la Comissi贸 Europea. Una oportunitat per a “posicionar-se m茅s si cap com a ciutat innovadora, intel路ligent i sostenible”, ha explicat l’alcaldessa, Amparo Marco.

La Xarxa de Ciutats Europees de la Innovaci贸 t茅 com a objectiu espr茅mer el potencial de les tecnologies emergents i prendre mesures ambicioses per a millorar la qualitat de vida de la poblaci贸 urbana i garantir el creixement, la sostenibilitat i la resili猫ncia. “La incorporaci贸 a aquesta xarxa oferiria a Castell贸 l’oportunitat de treballar amb les ciutats m茅s avan莽ades en el camp de la innovaci贸 aplicada a entorns urbans, aprendre i intercanviar experi猫ncies per a continuar millorant”, ha afegit Marco. La seua inclusi贸 茅s a m茅s “un eix clau en el disseny de la futura Agenda Urbana i prepararia a la ciutat en l’obtenci贸 de noves inversions europees per a un futur”, ha indicat l’alcaldessa.
La candidatura municipal est脿 dirigida per l’Ajuntament en estreta coordinaci贸 amb la Universitat Jaume I i l’Associaci贸 d’Empreses de Tecnologies de la Innovaci贸, Xarxatec. Compta amb l’aval de 80 entitats representatives de l’ecosistema social i empresarial local, amb les quals “desenvoluparem un treball intens”, ha dit Marco. En aquest sentit, ha avan莽at que si s’aprova la candidatura, Castell贸 articular脿 una Taula d’Innovaci贸 en la qual estiguen tots aquests agents de manera que es puguen beneficiar del contacte amb les ciutats que integren la Xarxa”.
Amb l’aval dels 80 col路lectius s’intensifica un suport al qual Castell贸 suma l’experi猫ncia i els projectes posats ja en marxa per a avan莽ar en aquesta senda. La carta de presentaci贸 local pivota sobre tres eixos. El primer 茅s el relatiu a la innovaci贸 tecnol貌gica, que pret茅n millorar la prestaci贸 dels serveis p煤blics i potenciar el creixement i la competitivitat mitjan莽ant la implantaci贸 i 煤s de les TICs. En aquest apartat, Castell贸 incorpora el seu Pla Smart City, que marca la ruta per a avan莽ar en la construcci贸 d’un model de ciutat intel路ligent. A m茅s s’uneix la seua aposta per la Compra P煤blica d’Innovaci贸 per a l’adquisici贸 de solucions i actius que milloren els serveis p煤blics; la creaci贸 d’un Observatori Socioecon貌mic d’Ocupaci贸 per a monitorar la realitat i la competitivitat local i fer tasques de prospectiva i an脿lisi de les tend猫ncies de futur, i la posada en marxa d’una Cooperativa Emprenedora com a banc de proves en el qual poder experimentar una idea de negoci en un entorn controlat.

Diverses de les operacions contemplades en la seua Estrat猫gia de Desenvolupament Urb脿 Sostenible i Integrat (EDUSI), dotada amb 20,2 milions d’euros i cofinan莽ada per Europa, responen tamb茅 a aquest objectiu, com les ‘app’ per a controlar 800 places d’estacionament reservat o millorar la resposta davant emerg猫ncies; o el futur nou portal ciutad脿.
Sobre EDUSI planegen tamb茅 uns altres dels principals avan莽os posats en marxa per Castell贸 en el camp de la innovaci贸 social. Ac铆 emergeixen operacions com el futur Centre d’Envelliment Actiu i Saludable, el renovat parc de la Panderola del Grau 鈥揷onvertit en un espai de coworking i oci a l’aire lliure-, el nou pont Europa sobre el riu Sec per a connectar la zona oest, la transformaci贸 del Cam铆 La Plana en corredor verd i ciclopeatonal o la millora de la seguretat i accessibilitat de les parades de bus.

La part d’innovaci贸 amb impacte ambiental segueix amb EDUSI (l’ampliaci贸 de la xarxa de carrils bici o la renovaci贸 de la flota municipal amb vehicles de baixes emissions s贸n alguns exemples) i s’amplia amb el Projecte Europeu de Compra P煤blica Innovadora per a abordar el comprom铆s de la ciutat amb la reducci贸 de carboni i buscar solucions d’energia m茅s sostenibles. Destaca tamb茅 ac铆 la participaci贸 en el projecte europeu Unalab per a tra莽ar el model de desenvolupament urb脿 fins a 2050 sobre projectes amb tecnologies i solucions basades en la naturalesa; o l’ambici贸s pla d’efici猫ncia energ猫tica amb 14,8 milions d’euros d’inversi贸 cofinan莽ada per Europa per a canviar a tecnologia led l’enllumenat p煤blic i reduir a la meitat la factura de la llum.
Totes aquestes iniciatives armen la candidatura de Castell贸 a la Xarxa ICC amb la qual aspira tindre al seu abast m茅s eines, crear sinergies que encoratgen una revoluci贸 tecnol貌gica amb impacte transversal en l’脿mbit social i mediambiental, i aconseguir un benefici econ貌mic directe en les empreses que conformen l’ecosistema local de la innovaci贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.