La jornada participativa del Pla d’Acció pel Clima mostra que el transport privat copa el 62% de la petjada de C02.
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló va abordar aquest dimarts una jornada participativa amb col·lectius socials, veïnals, ecologistes, sectors econòmics i grups polítics per a perfilar el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia de Castelló, una iniciativa que forma part del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia que té l’objectiu de reduir en 2030 un 55% les emissions de C02. La cita, dinamitzada per la consultora Considera, va mostrar l’inventari d’emissions de la ciutat de 2018 a 2020 que posa de manifest que el transport privat i comercial representa el 62,72% del total d’emissions.
“Vam escoltar a la societat civil les propostes per a disminuir la petjada ecològica en diferents sectors de la ciutat que integraran el Pla d’Acció. L’objectiu és accelerar en l’horitzó de 10 anys les iniciatives necessàries que mitiguen l’impacte del canvi climàtic i avançar en un model de ciutat sostenible, verda i cuidadora”, ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
En la jornada es van mostrar xifres de la petjada ecològica de C02 a la ciutat, una avaluació del clima i una anàlisi de la vulnerabilitat del municipi davant els riscos climàtics, treballs que han sigut coordinats per la Regidoria de Transició Ecològica i el negociat de Medi Ambient al costat del suport extern de la consultora Considera. En la trobada es van recaptar propostes de mitigació del canvi climàtic de diversos agents socials, ecològics i econòmics de la ciutat, plantejaments que integraran el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia. Aquest Pla d’Acció i la seua adhesió s’emportaran al Ple per a la seua aprovació i remissió a la Comissió Europea, perquè ratifique la incorporació de Castelló al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia de 2030.
“Les dades mostrades ens han d’animar al conjunt de la ciutat a treballar per a complir amb el repte de reduir un 55% les emissions de C02 en 2030 i aconseguir la total descarbonització en 2050, objectius marcats pel Pacte Verd Europeu”, ha afegit el regidor.
L’inventari mostra el pes de diferents sectors en les emissions de CO₂. Així, el transport privat copa el 62, 72% del total; els edificis, equipaments i instal·lacions terciaries, un 22,31%; i immobles residencials, un 14%.
L’avaluació de riscos indica l’impacte del canvi climàtic quant a inundacions, augment de temperatura, precipitacions extremes, incendis i sequera. En edificis assenyala un risc alt en inundacions. En transport, alt en inundacions. En energia, alt en calor extrema i inundacions. En els recursos hídrics, alt en calor extrema, inundacions, fortes precipitacions, sequera i incendis. En residus, alt en fortes precipitacions i inundacions. En ordenació del territori, alt en inundacions. En agricultura i sistemes forestals, risc alt en inundacions, sequera i incendis. En medi ambient, alt en calor extrema i incendis. En salut, alt en calor extrema i sequera. En protecció civil, alt en calor extrema, fortes precipitacions i inundacions. En indústria, alt en sequera. I en zones verdes, alt en fortes precipitacions i sequera.
.