fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La Diputaci贸 de Castell贸 impulsa la instal路laci贸 del primer sism貌graf de la prov铆ncia

La Diputaci贸 de Castell贸 impulsa la instal路laci贸 del primer sism貌graf de la prov铆ncia

El president Jos茅 Mart铆 destaca que es tracta d’un dispositiu de “煤ltima generaci贸” que permetr脿 detectar els moviments s铆smics de qualsevol part del m贸n.

El president de la Diputaci贸 de Castell贸, Jos茅 Mart铆, i la diputada provincial de Medi natural, Mar铆a Jim茅nez, han visitat hui l’observatori forestal que la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emerg猫ncia Clim脿tica i Transici贸 Ecol貌gica t茅 situat a Llucena, on s’ha instal路lat el que 茅s el primer sism貌graf de la prov铆ncia de Castell贸, i que ja est脿 en funcionament.

Tal com ha explicat Mart铆, “aix貌 ha sigut possible gr脿cies a un conveni gestionat des de l’脿rea de Medi natural de la Diputaci贸 de Castell贸 i la Universitat d’Alacant, i ha comptat amb la supervisi贸 de l’Institut Cartogr脿fic de la Comunitat Valenciana”. La inversi贸 ha sigut de 25.500 euros, dels quals 24.000 estan destinats a la instal路laci贸 i 1.500 al manteniment. Mart铆 ha destacat que es tracta d’una eina “d’煤ltima generaci贸” capa莽 de detectar un moviment s铆smic produ茂t en qualsevol part del m贸n.

Referent a aix貌 cal assenyalar que el sensor s’ha instal路lat a deu metres sota terra cobert de materials espec铆fics per a esmorteir lleus moviments i evitar que es confonguen amb un moviment s铆smic. A m茅s, durant la visita s’ha explicat que, malgrat que la prov铆ncia de Castell贸 no 茅s un territori propens a moviments s铆smics de risc, aquest sism貌graf ajudar脿 a detectar en quins llocs hi ha falles en moviment i aix铆 controlar els moviments de menor intensitat.

A la visita tamb茅 han assistit Jos茅 Delgado, del departament de Ci猫ncies de la Terra de la Universitat d’Alacant, el director de l’Institut Cartogr脿fic, Xavier Navarro, i el director general de Prevenci贸 d’Incendis Forestals, Diego Mar铆n, en representaci贸 de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emerg猫ncia Clim脿tica i Transici贸 Ecol貌gica.

Jim茅nez ha volgut agrair a totes les administracions implicades “el seu treball i dedicaci贸 perqu猫 aquest projecte tirara avant i el sism貌graf ja estiga en funcionament”. “Aquesta iniciativa respon a la necessitat de disposar d’un nou dispositiu de control i estudi de possibles activitats s铆smiques a les nostres comarques”, ha afegit Jim茅nez, la qual cosa implica poder disposar d’un informe anual dels mesuraments a la prov铆ncia.

Sobre aquest tema, la responsable de l’脿rea de Medi natural ha afirmat que es tracta “d’un avan莽 molt important per a equiparar-nos a Val猫ncia i Alacant”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.