fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La premsa de Segorbe ja està en els arxius provincials

La premsa de Segorbe ja està en els arxius provincials

L’arxiu històric de la Diputació Provincial de Castelló s’ha vist enriquit recentment amb fons hemerogràfics de publicacions realitzades amb informació general de Sogorb i la comarca del Palància.

Es tracta de la donació d’una col·lecció completa de la revista Aigua Neta. Informatiu Mensual Segorbí, amb un total de 156 nombres, publicats entre setembre de 1983 i agost de 1996; els quatre nombres editats de Palància Setmanal, publicats entre maig i juny de 1995; i també una col·lecció completa (I etapa) de la Premsa de Sogorb amb els 188 nombres publicats per l’Ajuntament de Sogorb entre novembre de 1999 i agost del 2015.

La donació ha sigut realitzada pel periodista i Cronista Oficial de la Ciutat, Rafael Martín Artíguez que va ser president de l’Associació Cultural Aigua Neta editora de la revista amb la mateixa denominació, i director de les altres dues publicacions citades.

No es tracta de l’única donació periodística efectuada per Martín, ja que també l’Arxiu Municipal de Castelló compta amb publicacions relacionades amb Sogorb i molt especialment La Premsa de Sogorb, col·lecció completa també cedida recentment. L’Arxiu de la Catedral de Sogorb va rebre igualment fa algun temps els primers nombres de la citada publicació.

El lliurament s’ha realitzat després que Martín s’assegurara que aquestes col·leccions (almenys les dues més voluminoses) es troben en l’Arxiu Històric Municipal de Sogorb.

La cap del Servei d’Arxiu, Gestió Documental i Publicacions de la institució provincial, Mª Jesús Gimeno, ha remés un escrit a Martín “agraint profundament la seua col·laboració”.

El periodista ha assenyalat la importància que, en aquelles institucions en les quals existisquen publicacions i en general documentació provincial o autonòmica, es puga trobar també la referent a Sogorb i la comarca, perquè tot aquell que vulga investigar o aportar una visió més àmplia de l’àmbit purament local, puga comptar amb els instruments documentals necessaris per a fer-ho.

Martín recorda la importància que el periodisme ha tingut sempre a Sogorb, ja que va ser la primera població de la província de Castelló a tenir un periòdic propi: El Gall, 1830.

Leave a Reply

Your email address will not be published.