Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’emergència sanitària provocada pel COVID 19 multiplica el treball d’atenció primària dels serveis socials municipals a Borriana

L’emergència sanitària provocada pel COVID 19 multiplica el treball d’atenció primària dels serveis socials municipals a Borriana

Han intensificat les atencions als col·lectius més vulnerables, persones majors, persones amb malaltia mental, famílies amb escassos ingressos o persones amb diversitat funcional.

L’emergència sanitària provocada pel COVID 19 i la consegüent declaració de l’Estat d’Alarma ha multiplicat de forma exponencial el treball d’atenció primària dels serveis socials municipals a Borriana, que està rebent una mitjana de 25 cridades al dia.

Amb molt més treball i com a prevenció, ara preval l’atenció a través de plataformes telemàtiques i atén telefònicament les sol·licituds de cita que demanen els ciutadans i l’atenció i ajudes prioritàries se centra en els col·lectius més vulnerables.

Per a una eficaç cobertura, des del primer moment, els serveis socials municipals han concentrat els seus esforços, reforçat i dissenyat protocols d’actuació i reorganitzat l’atenció, amb la finalitat de donar resposta a les situacions derivades d’esta situació excepcional.

Així, l’estat d’alarma i l’obligatorietat d’estar-se en els domicilis particulars ha obligat el servei d’ajuda a domicili a cancel·lar algunes de les prestacions a favor d’unes altres, com ara, la compra d’aliments, medicines o el seguiment de les 108 unitats familiars actives que es beneficien en estos moments, amb fitxes de seguiment i intervenció programada segons la necessitat detectada.

Servei a domicili que es reforça amb trucades de treballadores socials que aborden amb major profunditat la situació a fi d’avaluar la possible vulnerabilitat i adoptar més mesurades de suport, si es requerixen, i que recorden les mesures recomanades per sanitat, els telèfons d’atenció i es preocupen per la salut física i psicològica de les persones usuàries.

No és l’únic servei que ha intensificat el contacte telefònic, la primera actuació des que es va decretar l’emergència sanitària va ser anticipar-se a estats de necessitat que pogueren afectar la població especialment vulnerable, generant un document de treball per àrees diferenciades d’intervenció, a fi de poder contactar amb ells i valorar en quina situació es trobaven.

Este document incloïa 17 persones majors, 9 especialment vulnerables per presentar malalties mentals, 23 unitats familiars sense cap tipus d’ingrés i 11 unitats familiars més amb persones amb diversitat funcional. Amb tots ells s’ha contactat i s’ha establit el seguiment de la intervenció a realitzar.

A més, el personal de serveis socials crida de forma periòdica les persones majors que viuen soles i no utilitzen els serveis d’atenció a domicili de l’Ajuntament de Borriana, amb l’objectiu tant d’interessar-se pel seu estat en general com de controlar si compten amb suport familiar per a fer front a les necessitats quotidianes.

S’ha actualitzat també el llistat de persones usuàries del servei de teleajuda de la Diputació Provincial de Castelló, i s’ha realitza contacte telefònic amb les 123 persones usuàries d’este dispositiu dirigit a persones majors, a fi de determinar les seues necessitats. La majoria de les situacions són ateses per la xarxa sociofamiliar pròxima, únicament en quatre ocasions ha sigut necessari establir un seguiment, bé de caràcter setmanal bé de caràcter diari.

Una altra labor que es coordina i desenvolupa des de serveis socials, per a evitar desplaçaments a les persones malaltes i familiars, és la recollida i distribució de la medicació de determinats medicaments que reglamentàriament només es dispensen en la farmàcia de l’hospital i que els pacients havien d’acudir a arreplegar als hospitals. Es tracta de fàrmacs per a múltiples patologies, des d’oncològiques a hematològiques, per a l’esclerosi múltiple o l’artritis reumatoide, teràpies biològiques i un llarg etcètera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.