fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

PSPV i Compromís a Castelló insten a defensar els cítrics valencians davant el canvi aranzelari

PSPV i Compromís a Castelló insten a defensar els cítrics valencians davant el canvi aranzelari

Els dos grups demanen al govern espanyol i a la Unió Europea iniciar els tràmits per anul·lar la modificació dels aranzels inclosa a l’acord comercial amb el sud d’Àfrica.

Els grups municipals del PSPV i Compromís volen instar el govern d’Espanya i la Unió Europea a iniciar els tràmits necessaris per evitar que es faça efectiu el canvi aranzelari inclòs a l’acord comercial amb el sud d’Àfirca amb l’objectiu de protegir els cítrics valencians. Mitjançant una declaració institucional, les dos formacions busquen que els governs implicats busquen aliances amb altres països europeus per aconseguir l’anul·lació de la proposta de canvi dels aranzels.

La declaració també inclou la proposta per instar el govern estatal i l’europeu a realitzar les accions oportunes per compensar econòmicament els llauradors citrícoles valencians i garantir el compliment de la normativa fitosanitària per a previndre la possible plaga de black-spot. En l’ordre de les ajudes, PSPV i Compromís assenyalen que cal establir una línia de finançament específica per a poder fer una reconversió de les plantacions de les varietats que puguen veure’s més afectades quan es formalitze l’entesa amb el sud del continent africà.

En últim terme, els grups polítics demanen al govern que adopte els acords necessaris per flexibilitzar les exportacions de cítrics als Estats Units en el sentit de reduir en els aranzels.

La declaració institucional parteix de la modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica que perjudica el sector professional del camp valencià, segons critiquen el PSPV i Compromís. Cal recordar que, mentre abans l’entrada lliure de cítrics africans es restringia el 15 de setembre, ara el nou acord permet que hi haja fruita procedent del sud del continent fins el 30 de novembre, exercint una competència deslleial cap a la producció autòctona.

Tal i com es recull a la declaració institucional, les clementines espanyoles tenen un obstacle addicional en el mercat nord-americà, ja que les exportacions han de pagar un aranzel molt elevat en comparació al que paga el producte forà per entrar al país. Les importacions d’Austràlia, Canadà, Xile, Israel, Corea del Sud, el Marroc, Mèxic i Perú estan exemptes del càrrec gràcies als Tractats de Lliure Comerç signats amb els EUA.

Per tots aquests motius, la balança comercial del sector està resultant perjudicial tant per als llauradors com per a l’economia del país, que perd marge de beneficis en l’intercanvi. El PSPV i Compromís busquen crear així un front comú a nivell institucional per garantir els ingressos i la pervivència del sector agrícola del nostre territori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.