fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Entrevistem a Sergio Valero, autor de “Ni contigo ni sin ti. Socialismo y republicanismo histórico en la Valencia de los años treinta”

Entrevistem a Sergio Valero, autor de “Ni contigo ni sin ti. Socialismo y republicanismo histórico en la Valencia de los años treinta”

Sergio Valero Gómez és Doctor pel Departament d’Història Contemporània de la Universitat de València per la seua tesi: “Reformismo, radicalización y conflicto interno en el socialismo español. La Federación Socialista Valenciana durante la Segunda República y la Guerra Civil (1931-1939)”.

En 2015 la Institució Alfons el Magnànim va publicar la seua obra “Ni contigo ni sin ti. Socialismo y republicanismo histórico en la Valencia de los años treinta”.

Vosté és llicenciat en història per la Universitat de València i té diversos llibres publicats que parlen sobre la situació política espanyola del primer terç del segle XX. Què va fer que es fixara en aquest període històric?

El meu interés per la segona república va vindre per l’interés sobretot pel partit socialista que va esdevenir durant els anys 30, un factor fonamental de mobilització i d’actuació política.

M’agradaria parlar de la seua obra “Ni contigo ni sin ti. Socialismo y republicanismo histórico en la Valencia de los años treinta” publicada per la Institució Alfons el Magnànim. Què podrà trobar el lector en aquest llibre?

El lector podrà trobar una obra d’interrelació entre forces polítiques i de vida política molt pareguda a la que vivim avui en dia entre diversos partits que tenen esquemes polítics diferenciats. Trobarà batalles dialèctiques, enfrontaments entre líders, i una construcció del que va passar en la València dels anys 30 entre socialistes i blasquistes, perquè ambdues forces polítiques lluitaven pel suport de les classes socials, que aleshores tenien els blasquistes, que eren les classes populars i treballadores valencianes i com el partit socialista també les volia, la lluita resultant va fer que les dues forces col·lapsaren i produïren la batalla política que explica el llibre.

És un obra molt tècnica, especialitzada, o es pot arribar des de tots els públics?

És una obra en un àmbit molt local però està dirigida a tots els públics. Potser una obra introductòria al tema de la segona república a València, al tema del Blasquisme i també serveix per a conèixer el socialisme valencià, i a més no és una obra molt ampla, són 150 pàgines i jo crec que el lector mitjà no es perdrà entre les pàgines i els tecnicismes.

Com era la situació política a València durant els anys 30?

Era una situació molt interessant, molt moguda. Els valencians estaven molt polititzats, la qual cosa és molt positiva, i aquesta politització la feia participar en diverses forces polítiques i sindicals. La gran quantitat de forces polítiques que hi havia, tant de dretes com d’esquerres, és una característica molt important de la província de València que la diferencia d’altres províncies i les lluites entre elles formaven el panorama Valencià dels anys 30.

Finalment, està treballant en una nova obra?

Actualment continue en l’estudi del socialisme valencià durant els anys 30 i ara vull anar a la vessant educativa, vull explicar com el socialisme valencià es va preocupar per implementar mesures educatives als pobles, com els regidors valencians van preocupar-se per millorar les situacions educatives dels seus pobles, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.