fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

PSPV, Compromís i Castelló en Moviment condemnen el colp d’Estat del 36 en el seu 80 aniversari

PSPV, Compromís i Castelló en Moviment condemnen el colp d’Estat del 36 en el seu 80 aniversari

Els tres grups municipals mostren el rebuig a la dictadura del règim franquista i denuncien la vulneració dels drets humans.

Els grups polítics signants del ‘Pacte del Grau’ han presentat una Declaració Institucional per condemnar el colp d’estat franquista que va esdevindre el 18 de juliol de 1936, ara fa 80 anys.

En aquesta declaració institucional, els tres grups argumenten que “eixe dia, un grup de militars encapçalats pel general Francisco Franco va iniciar la presa violenta del poder, enderrocant la legalitat republicana sorgida de les urnes el 14 d’abril del 31, i després dels tres anys de guerra, va imposar una dictadura que va destruir les institucions democràtiques espanyoles de la II República. S’hi va perseguir la dissidència política i la llibertat de consciència, i s’hi va condemnar les dones a ser ciutadania de tercera classe. A més a més, s’hi va imposar una moral sexual que condemnava qualsevol opció fora del matrimoni religiós. Amb tot açò en el panorama espanyol, no es va poder recobrar la pau social fins que va arribar la democràcia quaranta anys després”.

“Hui dia, tots els grups de l’Ajuntament de Castelló aposten per una societat democràtica, per les llibertats i la defensa inqüestionable dels drets humans i rebutgen l’ús de la violència per a imposar conviccions polítiques i religioses, i es fan responsables de mirar la història per conèixer i rebutjar unànimement les conseqüències irreparables que l’Estat de dret va propiciar en aquells dies”, continua dient la declaració.

Per tant, consideren que és deure dels grups polítics mostrar explícitament el rebuig a una dictadura que va negar la llibertat, va instaurar la persecució de la dissidència i va vulnerar els drets humans.

Per eixe motiu, el Grup Municipal Socialista, el Grup Municipal de Compromís i el Grup Municipal de Castelló en Moviment presentaran en el ple ordinari que se celebrarà el pròxim dijous 28 de juliol, una Declaració Institucional per condemnar el Colp d’Estat del 36, reconèixer i homenatjar totes les persones que van patir la repressió, que van morir exiliades lluny de la seua terra i de la seua família, que van ser empresonades o perseguides per raons de sexe, de credo i d’idees polítiques.

Per últim, manifesten el seu compromís en la defensa dels drets humans i la denúncia de qualsevol vulneració d’aquests, així com proclamen que mai més un 18 de juliol com el de 1936, acabe amb les llibertats dels ciutadans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.