fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Andrés Bort, president de la gestora de gaiates “Hem de pagar per gaiata uns 2000 € i és una despesa que no podem assumir”

Andrés Bort, president de la gestora de gaiates “Hem de pagar per gaiata uns 2000 € i és una despesa que no podem assumir”

Entrevistem a Andrés Bort, amb 11 anys d’experiencia com a President de la Gestora de Gaiates ens consta com es plantejen les festes de Magdalena 2016 des d’el seu punt de vista.

Aquest any ha sigut un any de canvis, la Junta de Festes, l’Ajuntament, el govern autonòmic, etc. Com ha viscut la Gestora de Gaiates totes aquestes transicions?

Que canvie l’Ajuntament és qüestió d’un canvi de legislatura i no tenim res a dir. Pel que fa a la Junta de Festes si que ha sigut més problemàtic pel poc de temps que hem tingut, ja que hem preparat tot el programa de festes i en poc de temps i ens ha repercutit per què no hem tingut temps de preparar moltes coses. Un altre problema que hem tingut per part de l’Ajuntament és que per a muntar i fer tot el que tenim previst de festa, que se’ns obliga a fer, ja que hi ha una part de la subvenció que es dedica al monument, a festes al sector i altra a llibrets i altres, per a fer festa al sector hem hagut d’omplir a muntó de papers. En primer lloc se’ns va dir que teníem que omplir uns formularis i després ens van dir que allò no valia, i després van canviar el sistema. Tal vegada per a l’any que ve aquestes coses no passaran però es ha de fer amb temps.

I les taxes…

A banda està el tema econòmic, ja que per una banda hi ha una taxa d’ocupació de via pública, cal donar una llicència d’activitat, ja que nosaltres posem alguna cosa per a pagar els actes de la setmana de Magdalena, ens costa més posar alguna cosa en festes ara que el benefici que hem de traure. Finalment ha de vindre un enginyer a fer el projecte, a revisar l’electricitat, l’OCA, etc. Tot això s’ha de pagar i tenim  que pagar per gaiata una mitjana d’uns 2000 € i és una despesa que no podem assumir de cap de les maneres i per tant no sé què passarà.

Tot açò no suposarà un problema en el ritme de construcció de monuments?

La construcció de monuments no es veurà afectada per què ja estan acabats, però no teníem previst de cap manera la despesa que hem de fer, per què nosaltres hem de fer festa al sector i això es notarà.

El canvi de la regidora de festes a favorit a la situació de la Junta o ha actuat en els seu perjudici?

Benefici no, per què amb l’anterior regidora ja teníem relació, la gran sorpresa va ser quan va dimitir per què si abans ja teníem poc de temps ara menys encara. Ella actua amb tota la bona voluntat però es troba amb què ha de solucionar moltes coses en molt poquet de temps.

Aquest any hi ha activitats noves com la I Trobada de muixerangues i les que ha preparat la Junta de Festes com a novetat, que li pareix la incorporació d’aquestes activitats a les festes?

Nosaltres estem a favor de tot el que siga enriquir la festa i cadascú té la seua visió, gaiates, colles, etc. Nosaltres ens cenyim al que fem, la Junta pot programar el que crega convenient.

Respecte a la modificació de sectors pareix un tema que sempre es queda damunt la taula sense solució. ¿Es plantejarà reestructurar sectors i crear sectors a barris com l’UJI?

Fa 11 anys que vaig entrar de president de la gestora de gaiates i des del primer any que estic reivindicant això, des que es van crear i ampliar els sectors. Castelló ha crescut i els sectors que estem a la part més antiga de la ciutat, no hem pogut eixamplar-nos. Les festes a més estan molt centralitzades, i no deixen als sectors, eixes gaiates tenen un benefici i altres no tenen eixe avantatge i hi ha sector molt morts per què la gent va on es fa la festa i els concerts.

Per part de les gaiates hi haurà un problema de dividir de nou per què no pots traure sectors fora des d’un centre tots. Jo no sé si s’arribarà a fer mai. Hi ha grups com l’UJI, sant Llorenç, sant Agustí s’han plantejat fa anys, però no sé si ara és el millor moment. S’ha d’estudiar amb deteniment.

La falta de gent jove continua sent un problema?

Jo crec que ara hi ha un increment de gent jove a la festa, podem veure-ho a les presentacions, sobretot de representació femenina, fallem encara en la representació masculina, en especial amb els presidents infantils i som conscients d’aquesta manca i tractem de fer-los tots els honors. Des de fa uns anys que els portem a l’Ajuntament a què l’alcaldessa els impose el fadrí d’or i van al teatre i a l’escenari se’ls entrega el pregó infantil. Açò és culpa un poc de les gaiates, ja que ens preocupem molt de tindre madrina i no dediquem el mateix esforç per a trobar un president infantil, si dedicarem el mateix esforç a una que a l’altre pot ser tindríem el doble de presidents infantils.

Ha causat malestar a les gaiates i als festers la limitació dels 90dB?

Els 90dB fa que siga impossible que puga actuar una orquestra, jo entenc que la llei és la llei però també hem de pensar que és una setmana de festes i si en altres llocs no tenen eixe problema, no sé per què nosaltres sí. Si han de vindre a tallar la música, finalment no farem festa. Les gaiates de cap manera entrarem en il·legalitat.

Donant una ullada al futur hi haurà nous reptes? O es plantejarà després de les reeleccions de presidents que hi ha per davant?

Les eleccions de presidents és normal al cicle de gaiates, tot i que hui dia hi ha molts presidents cansats i amb nervis per les festes. Però és normal que un president no estiga massa anys perquè és un temps que es lleva al treball i a la família.

Pròxims reptes de la gestora?

La gestora tindrà com a repte principal que tots els monuments isquen al carrer, han de solucionar tots els problemes que hi ha hui dia, cercar noves vies de finançament, ja que el carrer respon menys cada vegada per la crisi i no podem sobrecarregar als membres de la comissió, a més de mantenir la unió de totes les gaiates i solucionar amb temps problemes com els que hem parlat que si s’hagueren fet parlat abans no estaríem com estem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.