fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 se suma la celebraci贸 del Dia Internacional del Poble Gitano

Castell贸 se suma la celebraci贸 del Dia Internacional del Poble Gitano

Estudiants gitanes de l’UJI i de cicle formatiu reivindiquen la formaci贸 “com un dret que cal aprofitar sense excuses”.

“S贸c gitana, estudie en la universitat i estic molt orgullosa dels esfor莽os i sacrificis que he fet per a arribar fins a ac铆”. Aix铆 s’ha dirigit Cati Cort茅s, una jove gitana de 22 anys i estudiant de Magisteri de l’UJI, a l’alumnat del col路legi Sant Agust铆 i dels instituts Bovalar i la Plana que s’han reunit en el sal贸 de plens de l’Ajuntament de Castell贸 per a commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano. Castell贸 se suma per primera vegada amb una programaci贸 completa d’actes a aquesta celebraci贸 en una jornada en la qual han participat el vicealcalde de Castell贸, Enric Nomded茅u; el regidor de Benestar Social, Jos茅 Luis L贸pez, els tres col路lectius gitanos de Castell贸 (Associaci贸 Gitana, Secretariat Gitano i Fundaci贸 Punjab) i alumnat dels tres centres.

A m茅s de Cati, tamb茅 Sandra Salazar, Ainhoa Hern谩ndez i Patricia Bustamante 鈥揺studiants universit脿ries i de grau superior de cicles formatius- han reivindicat l’educaci贸 i la formaci贸 com un dret que cal aprofitar sense excuses. “Estudiar 茅s un dret, no us poseu m茅s excuses i aprofiteu-ho”, ha defensat Sandra des del faristol del ple. I han insistit que “no s’茅s menys gitano per estudiar; a m茅s, viureu experi猫ncies que estant a casa o sense eixir del barri no podreu viure”. Les quatre joves, que han exposat la seua experi猫ncia i com han superat les dificultats, representen un exemple de com voler 茅s poder.

En aquest sentit, el vicealcalde de Castell贸 ha animat, especialment a xiquetes i adolescents, a no deixar els estudis perqu猫 “Castell贸 茅s una ciutat millor gr脿cies a les aportacions dels diferents pobles i cultures que conviuen en la ciutat”. Per la seua banda, Jos茅 Luis L贸pez, el regidor de Benestar Social, ha recordat que “l’Ajuntament 茅s la casa de tots i totes” pel que ha convidat a “caminar junts” per a “fer de Castell贸 una gran ciutat reconeixent que som iguals en la difer猫ncia”.

El director del col路legi Sant Agust铆n, Jos茅 Manuel Rom谩n, ha concl貌s amb un missatge en aquesta mateixa l铆nia: “El poble gitano m’ha ensenyat moltes coses positives, com el valor de l’amistat, la fam铆lia, la companyonia… Per貌 ning煤 ha d’oblidar que la clau que obri totes les portes 茅s l’educaci贸”.

La celebraci贸 d’aquest dia, impulsada per l’Observatori T猫cnic de les Diverses Entitats P煤bliques i Privades que Promouen la Integraci贸 Social Gitana de Castell贸, suposa una ocasi贸 perqu猫 els gitanos, que se senten tan castellonencs com a gitanos, reivindiquen la seua hist貌ria, la seua cultura i la seua llengua.

Les activitats programades tenen com a objectiu visibilitzar la cultura gitana en la ciutat de Castell贸, a m茅s de propiciar espais de trobada i conviv猫ncia entre les entitats p煤bliques i privades, les institucions i els agents que participen, col路laboren i comparteixen activament la realitat de la comunitat gitana. El programa d’activitats, organitzat pel Secretariat Gitano, la Fundaci贸 Punjab i l’Associaci贸 Gitana de Castell贸, ha incl貌s una visita guiada a l’Ajuntament de Castell贸 que ha condu茂t el propi vicealcalde; una visita al Fadr铆, i l’acte celebrat en el sal贸 de plens. A m茅s, s’ha penjat la bandera del poble gitano en una de les balconades de les depend猫ncies municipals.

Dem脿 est脿 prevista una confer猫ncia a la Llotja del C脿nem titulada Discriminaci贸 i diversitat social dins de la comunitat gitana a c脿rrec de Laura Escudero, orientadora educativa, a les 17.00 a la Llotja del C脿nem i el divendres, 8 d’abril, se celebrar脿 el lliurament de premis a l’alumnat participant en el concurs de relats Explica’ns els teus somnis, una taula redona sobre experi猫ncies educatives i l’actuaci贸 del grup d’autogesti贸 del grup Sant Agust铆. Tots aquests actes se celebraran en la Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura a partir de les 18.00 hores.

Leave a Reply

Your email address will not be published.