fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La Diputació invertirà mig milió d’euros a ajudar als pobles a valorar obres d’art històriques com a recurs turístic

La Diputació invertirà mig milió d’euros a ajudar als pobles a valorar obres d’art històriques com a recurs turístic

El Govern Provincial inicia avui a Sant Mateu el calendari de lliurament de peces ja restaurades, que en 2015 van ser un total de 38.

La Diputació de Castelló invertirà 457.671 euros en la labor de recuperació i restauració d’obres d’art històriques en els pobles de la província perquè aquests puguen utilitzar-les com a recurs turístic dinamitzador de la seua activitat. Aquest treball realitzat pel Servei Provincial de Restauració compta amb una previsió d’abastar una quarantena de peces, especialment d’art sacre, bé siguen pintures, escultures, mosaics, llenços, arquitectura, orfebreria o teixits entre unes altres.

El diputat de Cultura, Vicent Sales, ha iniciat avui a Sant Mateu el calendari de lliurament de peces ja restaurades als ajuntaments i municipis, amb l’escultura de Sant Bernardo de Claraval, la taula de Santo Domingo de Guzmán, i la pintura de la Verge de la Solitud. Sales ha explicat que “exemples com el que avui estem comprovant a Sant Mateu constaten la important labor que fa la Diputació perquè els pobles puguen recuperar aquestes obres d’art que defineixen la seua trajectòria històrica i que, sens dubte, són un reclam fonamental per a la seua oferta turística i cultural”.

En el cas de l’escultura de Sant Bernardo, el treball de recuperació ha sigut molt complicat, ja que aquesta peça l’origen concret de la qual es desconeix (entre el s. XVII i XIX) havia rebut un fort impacte i en conseqüència tenia danyat tant el seu suport com el seu policromia. Presentava gran quantitat d’esquerdes, pèrdua de suport llenyós en bona part de l’escultura, llacunes i pèrdues d’estrats i diverses capes de policromies realitzades durant el temps amb tal de dissimular la seua deterioració. Per a aconseguir la seua recuperació, els tècnics de la Diputació han dut a terme una important intervenció centrada en l’estabilització del suport llenyós i en l’eliminació de les diferents capes policromades amb tal de recuperar l’aspecte més primigeni de l’escultura.

Actuació integral de posada en valor del patrimoni

Quant a la labor de la Diputació en la recuperació històrica i patrimonial de la província, el diputat ha recordat que “no es limita a aquesta part tan important, sinó que cal sumar els recursos que destinarem a Protecció del Patrimoni Històric-Artístic dels municipis de la província, al Servei Provincial d’Arqueologia que implementarà un total de set campanyes en diversos jaciments castellonencs i a línies d’actuació concretes com el que estem duent a terme en la Cartoixa de Valldecrist d’Altura, el Palau de Betxí, l’edifici Colomer Zurita de Morella, la plaça de bous de Villafranca o la Concatedral de Castelló amb l’obra de Traver Calçada. És una actuació integral que suposa ajudar als municipis de Castelló a mantenir i realçar el seu patrimoni cultural i històric com un dels potencials que té el nostre territori per a seguir creant més i millors oportunitats de futur”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.