Les medalles d’or s’han entregat a la Societat de Caçadors de Sagunt i a la Comunitat de Regants de Sagunt, i les medalles de plata a Ángel Olmos Gauses i a Victoria Belis Herreras.
Sagunt ha celebrat un any més l’acte institucional del 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Autònoma Valenciana, en el qual s’ha fet el lliurament de les medalles d’or i plata que concedix l’Ajuntament de Sagunt. A l’acte, a l’Auditori Joaquín Rodrigo, ha assistit l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, juntament amb altres membres de la Corporació municipal.
Les medalles d’or s’han entregat, segons el reglament d’Honors i Distincions, a la Societat de Caçadors de Sagunt, de la qual ha recollit la medalla el seu president, José Manuel Tomás Buleo, i a la Comunitat de Regants de Sagunt, de la qual ha recollit la medalla el seu president, José Peris Quevedo; i les medalles de plata s’han entregat a Ángel Olmos Gauses i a Victoria Belis Herreras. Posteriorment l’alcalde de Sagunt s’ha dirigit als i les assistents i a la ciutadania en general amb el tradicional discurs institucional del 9 d’Octubre.
Darío Moreno ha indicat que a través d’esta condecoració la corporació municipal vol honrar i agrair a qui ha contribuït de «manera excel·lent» en el seu bon fer, per la seua conducta, el seu talent, i, en definitiva, per «la seua trajectòria en favor de la ciutat i de la nostra societat».
D’altra banda, Darío Moreno ha destacat que en el dia del 9 d’Octubre «continuem reivindicant la identitat cultural i singular del poble valencià. Aquest és un dia per a retornar a les nostres arrels que ens fan créixer com a poble. Perquè som un poble plural, d’horta, platges i serres muntanyenques, de festes que et fan tremolar tot el cos i tradicions que han sobreviscut segles i segles. La celebració d’aquesta jornada ens permet fer una crida als valors que ens singularitzen com a poble genuí, de tot allò que és valencià, de tot allò que som nosaltres».
A més, l’alcalde de Sagunt ha exposat la necessitat de «sol·licitar les eines pertinents al Govern d’Espanya per a continuar aportant un servei de qualitat a la ciutadania». És per això que ha explicat que «sol·licitem el finançament just per a garantir la protecció social, l’educació, la sanitat o la garantia de l’habitatge en un autogovern real, amb els recursos necessaris, per a això creiem fermament en la concòrdia, en el diàleg i en la inclusió, i en dies com hui tots a una veu sol·licitem el que considerem equitatiu i necessari per a continuar avançant des del punt de vista econòmic i social, però sense perdre de vista els nostres valors, tradicions, història i identitat».
Així mateix, l’alcalde de Sagunt també ha parlat sobre la història del Dia de la Comunitat Valenciana i ha recordat la situació viscuda recentment per la Covid-19, així com ha agraït a totes les persones que han treballat i ajudat la ciutadania enfront d’esta situació.
Els actes del 9 d’Octubre van començar a les 12 hores amb el toc de campanes de tancament de portes de la Vila per part de Campaners de Morvedre en la plaça Major. A més, el dia gran de la Comunitat Autònoma Valenciana va continuar amb dos mascletades simultànies a les 14 hores, una en l’avinguda Pianista Mario Monreal de Sagunt i l’altra en la plaça Doctor Peset Aleixandre-Triangle Umbral del Port de Sagunt. El dia va finalitzar amb la Renaixença que oferix el Grup de Danses de Morvedre a les 19.30 hores i, a més, es va projectar la Senyera en les façanes de l’Ajuntament de Sagunt i de la Tinència d’Alcaldia del Port de Sagunt.
Lliurament de medalles d’or i plata
Respecte a les medalles que s’han entregat, el Ple de l’Ajuntament de Sagunt va aprovar per unanimitat, en la sessió ordinària de setembre atorgar la distinció honorífica de la Medalla d’Or de la Ciutat de Sagunt a la Comunitat de Regants del terme municipal de la Ciutat de Sagunt, així com sengles Medalles de Plata de la Ciutat de Sagunt a Victoria Belis Herreras i a Ángel Olmos Gauses.
En este sentit, es va atorgar la Medalla d’Or a la Comunitat de Regants de Sagunt, una corporació de dret públic dependent de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, conca a la qual es troba adscrita. Este organisme va ser constituït el 12 d’octubre de 1900, i des de llavors les circumstàncies que ha patit la Comunitat de Regants de Sagunt durant el segle XX van ser moltes, però sempre s’ha ocupat de distribuir l’aigua que li correspon dels torns de la Séquia Major, i destinada al reg dels camps saguntins, amb «justícia i eficàcia».
Moreno ha destacat que és un «exemple d’institució per a l’ús d’un bé tan preuat com és l’aigua, pel manteniment del patrimoni hidràulic de la nostra ciutat, pel seu foment de la sostenibilitat i la innovació, i, en definitiva, el seu paper fonamental en el creixement econòmic de Sagunt».
D’altra banda, el Ple de la Corporació Municipal va aprovar en la sessió ordinària de juliol, atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat de Sagunt a la Societat de Caçadors de Sagunt, per a reconéixer la tasca social i mediambiental que l’associació ha anat fent durant els 101 anys que porta en actiu. Hui dia la societat de caçadors, amb més de 400 socis, és una «entitat activa no sols en el foment d’esta pràctica, tant en el seu vessant cinegètic com esportiva, sinó també en el desenvolupament de diverses activitats socials i de foment de l’educació ambiental. Pel seu bagatge històric sent centre neurològic de la vida social de la ciutat hui es distingix a la societat i als seus socis», ha assenyalat Darío Moreno.
A més, s’ha atorgat la Medalla de Plata a Victoria Belis Herreras, nascuda al Port de Sagunt, sent des de 1995 fins a la seua recent jubilació cap de secció de Serveis Socials Municipals de l’Ajuntament de Sagunt. A més, des de 2007 fins a 2017 va ser professora associada del Departament de Treball Social de la Universitat de València i també presidenta del Col·legi Oficial de Treball Social de València. L’alcalde de Sagunt ha indicat que «és una persona dedicada, compromesa i treballadora, però sobretot, amb una gran qualitat humana. Ha convertit la seua vida laboral en una experiència vital on ha portat al límit el seu esforç en pro de les persones més necessitades de la ciutat».
Així mateix, s’ha atorgat la Medalla de Plata a Ángel Olmos Gauses, nascut al Port de Sagunt, que ha sigut secretari general de la Unió Comarcal de CCOO del Camp de Morvedre. «És un referent no sols del món del treball, sinó de tot allò relacionat amb la recuperació del patrimoni industrial i la defensa de la Gerència pública, així com de la memòria de les lluites sindicals, valors democràtics i lluita obrera a la nostra ciutat», ha explicat Moreno, per la qual cosa ha rebut entre d’altres, el Premi Memòria Industrial i Obrera Gonzalo Montiel i el Premi Onda Cero Radio Sagunt.