fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Arxiu Pascual, protagonista al Museu de Belles Arts de Castelló

L’Arxiu Pascual, protagonista al Museu de Belles Arts de Castelló

“Arxiu Pascual: memòria de Morella” és una mostra que recull part del treball fotogràfic que va realitzar José Pascual, que a la seua vegada és una crònica social de la Morella de la primera meitat del segle XX.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, el director de museus, Carlos Sangüesa, i el membre de museus, Pep Querol, han participat avui en la inauguració de l’exposició “Arxiu Pascual: memòria de Morella”, que es podrà visitar durant juny, juliol i agost al Museu de Belles Arts de Castelló. Aquesta mostra recull una xicoteta part del gran treball que va realitzar el fotògraf José Pascual, durant la primera meitat del XX, i és un reflex de la vida social de la localitat.

Rhamsés Ripollés assenyala que “l’Arxiu Pasqual és un patrimoni important de Morella i també ha servit per recuperar la memòria històrica de la nostra localitat i d’altres llocs on va estar i que va fotografiar José Pascual. I és important per a nosaltres poder posar en valor aquest patrimoni amb exposicions com la que estarà al Museu durant l’estiu”. A més, el primer edil afegeix que “aquest arxiu és un gran tresor, que gràcies a la digitalització en la qual es treballa des de 2012, ara es pot conservar, classificar o investigar millor i, en breu, el divulgarem amb una pàgina web que permetrà que tothom puga conèixer aquest magnífic fon “. L’alcalde també ha aprofitat per agrair el treball de digitalització que han realitzat diversos voluntaris. Aquesta ha estat una tasca costosa, a causa del extremada cura que cal tenir en manipular les plaques de vidre. El fons de l’Arxiu Pascual compta amb més de 12.000 fotografies. Cal recordar que des que va començar la digitalització, l’àrea de Museus de l’Ajuntament de Morella va crear una pàgina de Facebook on va compartint moltes de les imatges d’aquest important arxiu, en el qual es pot apreciar la qualitat de les instantànies de Pascual.

José Pascual
José Pascual (Morella, 1894-1960) és un dels primers fotògrafs professionals de la ciutat. Va començar a treballar cap a 1910 i és deixeble de la família de pintors Cruella, els primers que fotografien la ciutat, abans de la tercera guerra carlina.

Pascual treballa el retrat, però també el paisatge, l’inventari d’edificis i obres d’art, com el reportatge periodístic o festiu. Va treballar professionalment en diferents mitjans de comunicació i va participar activament en el món cultural.

Les fotografies de José Pascual tenen una gran importància per conèixer més a fons la història de la comarca dels Ports. L’arxiu fotogràfic, la biblioteca i el seu estudi va ser adquirit als hereus per l’Ajuntament a principis dels 90 i posteriorment la família ha anat completant aquest fons.

Leave a Reply

Your email address will not be published.