fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Recomenaci贸 liter脿ria: Educar en temps de guerra

Recomenaci贸 liter脿ria: Educar en temps de guerra

Este llibre publicat per la Instituci贸 Alfons el Magn脿nim exposa el debat pedag貌gic i la recuperaci贸 de les experi猫ncies dels inicis del segle XX, temps de guerres a tota Europa, adoptant un car脿cter internacional que va m茅s enll脿 del temps i de l鈥檈spai, convertint-se en un text de m脿xima actualitat.

Fa vuitanta anys, des del 18 de juliol de 1936, els diversos territoris de l鈥橢stat espanyol estaven immersos en una guerra civil provocada per aquells que, amb l鈥檕bjectiu d鈥檃cabar amb la Segona Rep煤blica i instaurar un r猫gim militar, van posar punt i final i van combatre tot all貌 que representaven els valors i ideals republicans. En aquell context, l鈥檈ducaci贸 i l鈥檈scola van ser un terreny de combat ideol貌gic i pol铆tic, per貌 tamb茅 van donar lloc a iniciatives de resist猫ncia cultural, de renovaci贸 pedag貌gica, de lluita de les classes populars, d鈥檃tenci贸 als despla莽ats dels seus llocs d鈥檕rigen, i, en definitiva, d鈥檃nhel de continu茂tat de l鈥檈sperit renovador impulsat a partir de l鈥檃ny 1931.

L鈥檈ducaci贸, tant als fronts de guerra com a les reraguardes, va ser un element important amb una funci贸 que, lluny de limitar-se al marc escolar, va esdevenir social i cultural en el sentit m茅s ampli del terme. A m茅s, durant aquest per铆ode i en el b脿ndol dels qui s鈥檋avien revoltat contra el sistema democr脿tic, naixer脿 i s鈥檃nir脿 vertebrant, al costat del nou Estat totalitari que es volia construir, una concepci贸 educativa que, al capdavall, plantar脿 les arrels en el model de l鈥檈scola tradicional.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.