fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Ocupació, inversions i polítiques socials eleven a 170,8 milions el pressupost de Castelló per a 2017

Ocupació, inversions i polítiques socials eleven a 170,8 milions el pressupost de Castelló per a 2017

L’alcaldessa en funcions, Ali Brancal, destaca el rescat ciutadà i la perspectiva de gènere com a eixos dels comptes municipals.

El regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo, afirma que l’augment del 7,4% en el pressupost permetrà consolidar les polítiques de canvi del Pacte de Grau

El Govern Municipal de l’Ajuntament de Castelló ha presentat avui el pressupost per a 2017, que ascendirà a 170,8 milions d’euros i que suposa un augment del 7,4% respecte a aquest exercici. Les polítiques de foment de l’ocupació, amb un augment del 120%; les inversions, amb un increment del 53%, i el creixement per segon any consecutiu de l’àrea de Benestar Social expliquen, en bona mesura, que el pressupost municipal cresca en onze milions respecte a 2016. Els comptes de 2017 consoliden i impulsen els grans eixos polítics del Pacte del Grau, subscrit per PSPV, Compromís i Castelló en Moviment.

L’alcaldessa en funcions, Ali Brancal; el regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo i la portaveu del Govern, Verònica Ruiz, han detallat els comptes municipals per al pròxim any al costat del portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Senyor, evidenciant que es tracta d’un pressupost de consens. Brancal ha subratllat que “el rescat ciutadà, solidaritat i promoció econòmica són els eixos que defineixen un projecte amb vocació de canvi i que es plasma en aquest pressupost. És un projecte de transformació dirigit a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, que cerca tendir la mà a les persones més vulnerables i oferir una col·laboració al desenvolupament a l’economia productiva”.

El regidor d’Hisenda, Antonio Lorenzo, ha afegit que “el pressupost de Castelló per a 2017 és un pressupost expansiu, que incrementa els ingressos i les despeses en un 7,4% per a consolidar i impulsar el programa de govern substanciat en el Pacte del Grau”.

Per la seua banda, Xavi del Senyor ha destacat que “aquests són els segons pressupostos del Pacte del Grau amb els quals, a poc a poc, estan contribuint a fer de Castelló una ciutat més solidària encara que encara hi ha marge de millora”. Del Senyor ha argumentat el suport del seu grup municipal als comptes per a 2017 per “el seu caràcter social” amb el reforç de la dotació econòmica en àmbits com el transport gratuït per a aturats, l’habitatge, el medi ambient, la millora de barris, etcètera.

L’ocupació i les polítiques socials han sigut dues de les claus de l’acció de govern i se seguiran reflectint en el pressupost municipal de 2017, “la qual cosa evidencia que l’esforç inversor del Govern Municipal torna a estar dirigit a millorar la qualitat de vida de les persones”, ha insistit l’edil Antonio Lorenzo.

L’àrea de Benestar Social creix deu punts fins a situar-se en 12,9 milions d’euros enfront dels 11,6 d’enguany. L’atenció a la dependència creixerà un 5,5% fins a situar-se en dos milions d’euros; s’incrementaran les ajudes per a emergència social un 16,5% fins als 3 milions d’euros amb la finalitat de lluitar contra les borses de pobresa; es continuarà amb les mesures de lluita contra la pobresa energètica assegurant a les persones més vulnerables residents en el terme municipal l’accés continuat al subministrament d’energia elèctrica, aigua i gas i s’incrementarà un 62% la partida per a cooperació social, que se situarà en 700.000 euros.

L’àmbit de l’ocupació serà el que experimente un major percentatge de creixement, amb un 119,66%, en passar dels 2,1 milions de 2016 als 4,6 de 2017. Es tracta del segon augment consecutiu ja que en 2016 va créixer un 105% respecte a l’últim pressupost del Govern anterior.

Actuacions com l’aposta ferma per la promoció de l’ocupació, amb dos tallers d’ocupació amb una inversió d’un milió d’euros (un 80% més que en 2016); el foment de l’emprenedoria i el desenvolupament econòmic amb l’objectiu de potenciar l’ocupabilitat dels ciutadans i ciutadanes i aconseguir millorar la seua qualitat de vida seran alguns dels eixos de les polítiques d’ocupació o l’augment d’un 77% dels Jornals de Vila, als quals en 2017 el Govern municipal destinarà 1,5 milions d’euros. “La prioritat de la ciutadania és l’ocupació i, per tant, també ho és, i ho ha de seguir sent, del seu Ajuntament”, ha insistit Lorenzo.

Aquesta major injecció econòmica en les polítiques d’ocupació permetrà donar continuïtat amb major èmfasi al Pla Estratègic d’Ocupació de Castelló, que contempla 56 accions. A més, el Pacte Local per l’Ocupació també exemplifica la nova política d’ocupació. La Regidoria d’Impuls de l’Activitat Econòmica va dotar al consorci d’un pressupost de 300.000 euros en 2016 després de tres exercicis consecutius amb pressupost zero i en 2017 aquesta quantitat s’augmentarà fins als 500.000 euros, que es destinaran a activar plans d’ocupació, d’un programa experimental, amb el teixit empresarial de Castelló, per a la generació de nous llocs de treball. A més, es bonificarà la contractació de persones per empreses d’economia social.

El tercer àmbit sobre el qual es recolza l’augment del pressupost per a 2017 és el de les inversions en passar de 6,6 milions a 10,1 milions d’euros (53,1%), fonamentalment per l’engegada de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (eDUSI) que permetrà rebre més de 10 milions d’euros de fons europeus.

L’esforç inversor d’aquesta Corporació es finançarà, bàsicament, amb recursos ordinaris (4.403.373 euros) i les subvencions de la Unió Europea i de la Generalitat Valenciana (2.330.000 euros). Les inversions pretenen impulsar “un nou model de ciutat, concorde a la realitat econòmica i social, que es veurà plasmat en el nou Pla General de Castelló”, en paraules de Lorenzo.

Així mateix, la modernització de la gestió pública i l’aposta per la qualitat del servei públic local amb el suport de les noves tecnologies que suposarà una nova relació amb la ciutadania i el desenvolupament de l’administració electrònica en l’Ajuntament de Castelló.

Altres àrees de despesa són les de serveis públics bàsics, amb 87,5 milions d’euros (+6,9%), on la inversió en habitatge es multiplica per 96 o l’augment en seguretat i mobilitat; actuacions de caràcter econòmic amb 8,3 milions (+19%), on destaquen l’augment de partides per a comerç i turisme o el transport públic, amb 6,2 milions (+16,5%), àrea en la qual cal esmentar l’augment de la partida destinada als bons de transport per a aturats Atura’t, que creix fins als 400.000 euros.

En definitiva, el pressupost de l’Ajuntament de Castelló per a 2017 “reflecteix un nou temps per a l’economia i l’ocupació amb el desenvolupament de les accions del Pla Estratègic d’Ocupació consensuada amb els diferents agents socials; una nova gobernança i orientació de la despesa social redundarà en benestar per a totes i tots i unes finances sanejades, solidàries i sostenibles són l’eix fonamental per al desenvolupament de totes les polítiques municipals”, segons el regidor d’Hisenda.

Lorenzo ha explicat que l’augment d’11,8 en el pressupost de 2017 respecte al de 2016 es finançarà a través dels ingressos derivats del pagament d’impostos i taxes, en part per la major recuperació de l’activitat econòmica, amb un total de 4,6 milions; de les transferències i subvencions d’altres administracions públiques (3,3 milions) i d’un préstec bancari (32%).

Els organismes autònoms també veuran incrementat els seus respectius pressupostos. Així, el Patronat d’Esports creixerà fins als 6,3 milions (+6%); Festes fins als 1,9 milions (+16,6%) i Turisme fins a l’1,3 milions (+26%). Dels 170,8 milions d’euros, el pressupost compromès ascendeix a 113 milions que corresponen fonamentalment a les partides de personal, despesa corrent i endeutament.

Leave a Reply

Your email address will not be published.