fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’organització del Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash a Sagunt anuncia els premis 2019 que es lliuraran en la pròxima edició

L’organització del Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash a Sagunt anuncia els premis 2019 que es lliuraran en la pròxima edició

En total s’atorgaran 11 premis durant la setena edició del festival que se celebra els dies 27, 28 i 29 de març en el Casal Jove.

L’organització del Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana Splash ja ha anunciat els premis que es lliuraran en la pròxima edició, que serà la setena i que se celebrarà els dies 27, 28 i 29 de març en el Casal Jove del Port de Sagunt. Concretament, són un total d’onze premis els que s’atorgaran als guanyadors i cadascun d’ells fa referència a diferents aspectes que s’han valorat de les il·lustracions. Els premis Splash han sigut assessorats per la Càtedra del Còmic de la Universitat de València i pels autors Sento Llobell, Cristina Durán i Miguel Ángel Giner.

El primer dels premis és el de Millor àlbum nacional 2019 que enguany és ex aequo i que recaurà en Agustín Ferrer per Mies (Grafito Editorial). Es tracta d’una creació artística a través de la qual l’autor aborda a grans trets la trajectòria de l’arquitecte Messes Van de Rohe mitjançant un grafisme desbordant, un retrat sobre els límits morals. Agustín Ferrer compartirà premi amb la valenciana Laura Pérez (Astiberri Editorial) gràcies a la seua creació Ocultos. En este cas, el seu àlbum utilitza el dibuix com a substitut de la paraula, fent un exercici creatiu que convida a múltiples lectures sobre les ombres i els buits emocionals.

El segon premi que es repartirà en l’Splash 2020 és el de millor àlbum internacional 2019, que recaurà en la jove autora Tillie Walden (La Cúpula Ediciones) per la seua il·lustració En un rayo de Sol, una obra sobre l’amor en un marc de ciència-ficció que sorprén en termes narratius i gràfics. El premi Entendre el Present 2019 ha sigut per a Pedro Riera, pel guió, i per a Segar pels dibuixos de l’obra Intisar en el exilio (Astiberri), en el qual queda retratada la precària situació de la dona iemenita en la lluita dels seus drets en un marc opressiu dirigit per homes.

L’autor Miguel Calatayud rebrà el premi ‘Una vida de vinyetes’ per la seua àmplia trajectòria dedicada al món de la il·lustració i el còmic que partix dels anys 70 i que, des dels seus inicis, ha sigut guardonat amb nombrosos premis. El premi Splash Project és per a Anabel Colazo, que estrena la categoria que premia el talent jove a menors de trenta anys. Colazo porta quatre anys col·laborant en fanzines i antologies col·lectives i ha publicat tres excel·lents treballs: El cristal imposible (DeHavilland), Encuentros cercanos (La Cúpula) i en 2019, No mires atrás (La Cúpula).

La Sección Posdata del periòdic Levante-EMV rebrà el premi Mass Còmic, ja que esta secció reunix una àmplia nòmina de crítics culturals, periodistes i artistes que vénen exercint una labor cultural divulgativa i plural des de fa anys dins de les pàgines del periòdic, i este premi pretén animar este camí i valorar que els mitjans de comunicació valencians continuen donant suport a este art. Un altre dels premis se l’emporta en este cas la revista Cuadernos de Cómic, que rep el premi Divulgació Còmic. Coneguda com a CuCo és una plataforma d’investigació sobre el nové art, una trobada en el qual especialistes de les vinyetes desgranen, des d’una perspectiva acadèmica, els secrets del còmic.

El premi Humor Gràfic serà per a Mamen Moreu, una precisa retratista de la seua generació, autora de Marcela, el seu personatge més icònic que apareixia en la revista El Jueves. Sempre amb ànim transgressor elevat i un natural cinisme cap al status quo sociopolític imperant. El penúltim premi va per a Hermann Huppen, en la categoria Trajectòria Internacional, ja que és un dels més històrics autors de BD, un referent del còmic francobelga, que continua treballant puntualment en l’actualitat amb la sèrie Duke (tres volums, ECC). Porta desenvolupant la seua activitat en el camp del còmic des de 1964. Entre la seua àmplia obra, destaquen grans sèries com a Comanche i Bernard Prince (totes dos amb guió de Greg).

Finalment, el premi Millor Guió serà per a Ricardo Vilbor per El viejo y el narco (Panini Cómics, 2019) amb dibuixos de Max Vento. Ricardo Vilbor signa un guió basat en fets reals. Un treball que relata la impunitat dels narcotraficants mexicans per a avassallar a les persones i les seues propietats. El missatge de la història no és un altre que la resistència davant la impunitat, la dignitat enfront de la delinqüència organitzada, la coherència existencial de la bona gent arrossegada a defensar-se de l’infern que l’aguaita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.