fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

El xef Ricard Camarena, guardonat amb la Carxofa d’Or 2017

El xef Ricard Camarena, guardonat amb la Carxofa d’Or 2017

L’afamat cuiner valencià Ricard Camarena rebrà la Carxofa d’Or 2017, el màxim guardó que atorga l’Ajuntament amb motiu de la Festa de la Carxofa. Camarena ha creat un estil característic a partir d’una cuina basada en els productes del territori i compta amb els més prestigiosos guardons del panorama gastronòmic internacional.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor d’Agricultura, Domigo Roca, han anunciat avui el nom de la persona guardonada amb la Carxofa d’Or 2017: Ricard Camarena, afamat cuiner valencià, amb una reconeguda trajectòria i creador d’un estil propi basat en els productes del territori.

Roca ha remarcat que «després de tres anys concedint el premi a gent del Benicarló, calia un canvi de perfil, i la manera de treballar de Camarena encaixa perfectament amb els objectius del guardó». «Es tracta d’un cuiner de primera divisió», ha conclòs Roca. L’alcaldessa, Xaro Miralles, ha emfatitzat aquest concepte i ha dit que «Ricard Camarena és un cuiner que parla en valencià, cuina en valencià i treballa amb productes valencians».

La cuina de Ricard Camarena, que rebrà la Carxofa d’Or 2017 el pròxim mes de gener durant els actes que s’organitzaran amb motiu de la Festa de la Carxofa, està marcada pels productes de proximitat que ofereix el seu rebost: la mar i l’horta. El cuiner manté una relació molt estreta amb agricultors del seu entorn que cultiven per a ell les verdures i hortalisses que després cuina als seus restaurants.

La proposta gastronòmica de Ricard Camarena es caracteritza pel sabor i la temporalitat del producte. La seua cuina esta repleta de matisos. Àcid, picant, cítric i amarg es barregen en una proposta personal i innovadora que s’anat forjant des de l’any 2001.

Camarena ha revolucionat la forma d’elaborar caldos, sucs i fons. Apenes utilitza aigua i aprofita la pròpia humitat dels productes que cuina. Aquestes innovadores tècniques s’han vist plasmades en el seu llibre «Caldos. El código del sabor», publicat el novembre de 2015.

El xef valencià compta amb una interminable llista de guardons, entre els quals destaquen una Estrella Michelin, quatre Sols Repsol, el Premi al Millor Restaurant de l’any (2009) o el títol honorífic de Valencià de l’Any atorgat pel diari Las Provincias.

Camarena ha sigut nominat en diferents ocasions al Premi Nacional de Gastronomia i el seu local «Central Bar» va ser nominat Millor Restaurant de l’Almanac Gastronòmic 2014.

Ha participat com a ponent i conferenciant en nombrosos congressos nacionals i internacionals i està considerat com una de les principals figures de la cuina valenciana i estatal.

Actualment, Ricard Camarena regenta tres restaurants a València: «Ricard Camarena Restaurant», «Canalla Bistro» i «Habitual». Els tres establiments han rebut els més prestigiosos reconeixements gastronòmics.

Leave a Reply

Your email address will not be published.