fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“El mapa nou i el moviment que ve” – L’opini贸 de Fernando Navarro

“El mapa nou i el moviment que ve” – L’opini贸 de Fernando Navarro

Malgrat portar un processat per un suposat cas de malversaci贸 i frau a les llistes de n煤mero 2 per Castell贸, 脫scar Clavell i malgrat haver-se conegut durant la campanya pagaments injustificats a empreses de la G眉rtel per valor de 25 milions d’euros des de l’Hospital Provincial de Castell贸, el PP va tornar a guanyar les eleccions a Castell贸 el 26 de juny, va superar la barrera simb貌lica dels 100.000 vots a la circumscripci贸 i va remuntar des del 31 % dels vots del 20 de desembre fins al 35 % de fa dos setmanes.

La sensaci贸 inicial dels aspirants a trencar l’hegemonia del Partit Popular era d’incredulitat i d’expectativa frustrada. Els sondejos situ脿ven a Claudia Varella, n煤mero dos de la llista de Comprom铆s, Podemos i Esquerra Unida, prop del Congr茅s. Per貌 encara va estar lluny.

聽Molt s’ha parlat ja dels motius pels quals ni Unidos Podemos ni A la Valenciana no van assolir les expectatives generades. El CIS post-electoral s’espera amb ansietat per con猫ixer amb m茅s detall per qu猫 part d’eixos prop de 85.000 vots castellonencs que s’esperaven van decidir quedar-se a casa o a la platja. Per貌 tant o m茅s necessari que analitzar amb detall els motius de la desmobilitzaci贸 d’eixa part de l’electorat, que sembla haver-se passat a l’abstenci贸 i no haver-se decidit per cap altra opci贸, tamb茅 茅s fonamental agafar dist脿ncia, amb visi贸 d’脿guila, comprendre tots els canvis que s’han produ茂t durant este cicle electoral i recordar quines claus han portat a un partit inexistent fa 3 anys a amena莽ar (en coal路lici贸 amb altres actors) l’hegemonia construida durant prop d’un quart de segle, a Castell贸 d’una forma especialment descarnada, i situar-se a les portes del cel en un atac rellamp in猫dit a la hist貌ria del nostre pa铆s. Caldr脿 analitzar amb dades els errors que ens han fet perdre vots en estes 煤ltimes eleccions, per貌 tamb茅 els acerts que ens han portat a ser la segona for莽a a Castell贸.聽 Donar un pas enrere, per donar dos endavant.

聽El mapa que queda dibuixat a les nostres comarques amb el tancament d’este cicle electoral 茅s molt diferent del que ten铆em abans de comen莽ar-lo. Tot i que el PP ha resistit millor del previst els continus casos de corrupci贸, en 5 anys ha perdut 17 punts i 50.000 vots; ha resistit millor a les comarques d’interior, on hist貌ricament els canvis tarden un poc m茅s en materialitzar-se. Per貌 en els principals nuclis urbans de la prov铆ncia la caiguda ha estat prop del 20% en nom茅s 5 anys.

PP 2011-2016

El Partit Popular ha perdut els principals ajuntaments de la prov铆ncia i la Generalitat, nom茅s resisteix a la Diputaci贸, epicentre dels principals esc脿ndols de corrupci贸 de les nostres comarques. Tot i l’猫xit de la campanya de la por contra un govern de Podemos per mobilitzar l’electorat que el 20 de desembre els va castigar, i tot i ser fonamental reflexionar sobre les t猫cniques del Partit Popular per traslladar certesa front a un nou temps pol铆tic, el PP encara est脿 lluny de les cotes d’hegemonia electoral de fa 5 anys.

聽Per貌 a m茅s, durant este cicle pol铆tic tamb茅 s’han trencat els gots comunicants que redirigien cap a l’altre partit del torn els vots que perdia un dels dos. En estos 4 comicis el PSPV -PSOE tamb茅 ha perdut 7 punts respecte a 2011.

聽聽I, junt al desgast del PP i del PSOE, s’ha consolidat un tercer espai electoral a les nostres comarques, anomenat el 26J A la valenciana. Les refer猫ncies m茅s aproximades d’este espai en 2011 serien els resultats de Comprom铆s (4%) i Esquerra Unida (5%), que van compartir candidatura amb Podemos fa dos setmanes. D’eixe, fictici, 9% acumulat en 2011 hem passat a un 24% el 26 de juny. Eixa pujada no s’explica nom茅s amb un electorat d’esquerres desencantat amb el PSPV-PSOE -la seua p猫rdua ha sigut de 7 punts i la nostra pujada de 13, amb una extrapolaci贸 linial gens emp铆rica-. La pujada d’eixe espai pol铆tic t茅 a vore amb l’avan莽 d’una nova majoria que, independentment del seu vot passat (o de la seua abstenci贸) i de les seues refer猫ncies simb貌liques, 茅s una majoria que s’oposa a la corrupci贸 com a forma de govern i que nom茅s la gent humil haja pagat els costos de la crisi, mentre les grans elits mantenen els privilegis intactes.

PSOE a la valenciana

聽Amb este nou mapa acabat de dibuixar el 26 de juny, cal ja valorar de quina forma eixe espai pol铆tic de canvi pot continuar ampliant-se. Hi haur脿 dos tasques fonamentals: per combatre el discurs de la por del Partit Popular i la recomposici贸 del seu espai electoral 茅s fonamental augmentar la capacitat d’evocar certeses en l’imaginari de la gent, 茅s clau que els nostres espais de gesti贸 p煤blica siguen exemplaritzants i aterren la idea del canvi amb pol铆tiques concretes, amb l’auditoria ciutadana que l’ajuntament de Vinar貌s est脿 prop de concloure, amb els pressupostos participatius que s’estan implementant a Vinar貌s o a Borriana, amb la feina de Castell贸 en moviment garantint transport p煤blic per les aturades i, fonamentalment, amb un acord del Bot脿nic lleial amb la gent, que desterre聽 pr脿ctiques poc est猫tiques.

聽I la segona tasca a emprendre, generar un moviment popular capa莽 de trencar les escletxes generacionals, territorials i de g猫nere que encara pateix l’espai del canvi: l’electorat femen铆, l’electorat rural i l’electorat m茅s major. Cal redoblar els quadres dirigents, tant dins dels partits com fora d’ells, per generar nous espais de discussi贸 i de socialitzaci贸 pol铆tica, cal dotar-nos d’un moviment popular que faja d’arrel i de contrap茅s del treball a les institucions. Per貌, alhora, un moviment popular amb af脿 de majoria que busque als que encara falten per seduir, un moviment popular transversal que consolide eixa nova identitat, inclussiva i heterogenia.聽 Necessitem un poble que defense i aprofunditze el canvi. Tenim un mapa nou per davant, adaptem el moviment popular a eixes noves coordenades.

foto cv

.

Fernado Navarro 茅s聽membre del Consell Ciutad脿 Municipal de PODEM Castell贸 de la Plana

  1. Conv猫ncer als nostres majors de que no 茅s bona idea seguir votant corruptes i de que el m贸n no s’esfondrar脿 si arriba gent honrada al govern de l’estat, 茅s la gran tasca pendent.
    Com diu Fernando, cal generar nous espais de socialitzaci贸 pol铆tica, quan els mitjans en paper i les televisions s贸n de qui s贸n, i no van a canviar de mans.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.