fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La import脿ncia de principis i valors – L’opini贸 d’Adri谩n Sorribes

La import脿ncia de principis i valors – L’opini贸 d’Adri谩n Sorribes

Adri谩n Sorribes Herraiz 茅s tinent d’alcalde a l’ajuntament de Nules.

La ci猫ncia pol铆tica porta temps observant i analitzant els processos democr脿tics de participaci贸 per vore els seus defectes i fer propostes de millora. Per貌 lo primer es que tota norma de participaci贸 te el mateix punt d猫bil: la fortalesa recau en la amplia participaci贸 i participar comporta la responsabilitat de la decisi贸.

Un dels casos mes recurrents per explicar aquest fet es dona a Calif貌rnia, als Estats Units. Encara que pensem que els refer猫ndums, la participaci贸 directa de la ciutadania o les consultes ve茂nals son alguna cosa nova, a Calif貌rnia porten cent anys amb aquesta formula. All脿 cap el 1900, molts californians estaven molestos amb el govern, ja que donava mes import脿ncia a dictar lleis per a les empreses del ferrocarril que per a la resta dels votants a qui suposava representar. Els californians per fer front a aquesta situaci贸 modificaren la seva constituci贸 per poder fer lleis que es votaren directament per la ciutadania, sense la participaci贸 del congres estatal (es a dir sense politics).

Podr铆em afirmar que es va millorar el sistema per evitar que les empreses dominaren a politics corruptes per aconseguir favors. Per貌 va funcionar?

En un proc茅s obert qualsevol persona pot participar i evidentment els empresaris tamb茅 i no deixaren passar aquesta oportunitat per tornar a dominar el proc茅s de participaci贸. Amb els diners necessaris es poden muntar campanyes de recolzament a proposicions de lleis, replegar les signatures necess脿ries i evidentment fer publicitat a favor d鈥檃questes propostes.

Per貌 la ciutadania votar脿 a favor propostes contraries als seus interessos generals? Ac铆 entra la ret貌rica i la facilitat per enganyar i que cadasc煤 signe amb el seu vot un pacte amb el dimoni.
Cap soluci贸 per al sistema democr脿tic tindr脿 futur si no te com a base uns fonaments de principis i valors arrelats a la societat. Cap reforma es infalible si la societat a part de exigir els seus drets tamb茅 es compromet amb la obligaci贸 de sostindre el sistema democr脿tic.

El nostre sistema democr脿tic esta fallant, per貌 el canvi no tan sols deu ser de la norma que el regula sin贸 tamb茅 del paradigma que l鈥檃companya. O ens comprometem en la democr脿cia i en traure de la pol铆tica als elements que la desestabilitzen o novament passarem a canviar-ho tot per a seguir igual.

Leave a Reply

Your email address will not be published.