fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Matilde Salvador i Segarra: 100 anys – L’opinió de Jordi Tàrrega

Matilde Salvador i Segarra: 100 anys – L’opinió de Jordi Tàrrega

Jordi Tàrrega i Sangüesa és portaveu de la comissió sectorial socioeducativa de Compromís per Castelló.

Ja fa quasi un mes es van complir els 100 anys del naixement d’una de les castellonenques més destacades del segle XX, Matilde Salvador i Segarra.

Divendres, dia 23 de març, a l’IES que porta el seu nom, a la ciutat de Castelló de la Plana, de la qual Matilde n’és filla predilecta. Matilde va rebre un emotiu i merescut homenatge. Va ser un acte digne i senzill, protocol·lari però familiar al mateix temps.

Es va visitar i inaugurar oficialment l’exposició que el centre va preparar per a commemorar l’efemèride. Hi van parlar membres de la comunitat educativa de l’IES Matilde Salvador, l’Honorable Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i va cloure l’acte la Il·lustríssima Alcaldessa de la ciutat. Va haver-hi xicotetes actuacions musicals i dramàtiques…
Però per damunt de tot es va poder copsar un projecte col·lectiu, un projecte de gran part de la comunitat educativa de l’institut, on es van implicar moltes persones.

Per començar, a l’exposició hi havia reproduccions de molts dels vidres de sants i verges de Matilde, còmics sobre la seua vida, treballs diversos de l’alumnat, fins i tot un videojoc sobre Matilde Salvador. Partitures, un retrat, el piano de Matilde, un entranyable patrimoni que ella mateixa i la seua família han anat donant en diferents moments a l’institut.

Per cert, esta exposició, ja retirada del centre educatiu, en pocs dies podrà ser visitada a la Llotja del Cànem, seu de la Universitat Jaume I a la ciutat, gràcies a la col·laboració entre l’IES Matilde Salvador i el la Universitat Jaume I. Recordem que Matilde va rebre la Medalla d’Or de la nostra universitat.

Entre els parlaments, a banda dels de les autoritats presents, que tampoc van perdre el to proper i personal, destacar el repàs que un professor emèrit (com el va nomenar el director, és a dir un ex-professor que actualment ja gaudeix de la jubilació) va fer tant del procés de denominació del centre, fins aleshores “Instituto mixto número 8”, que va patir nombrosos entrebancs, perquè Matilde mai va ser una amistat còmoda per als anteriors governs municipals, i van posar totes les dificultats possibles, i algunes impossibles (va haver-hi qui va arribar a afirmar que no es podia posar el nom d’una persona viva a un centre educatiu, encara que mai va aportar la referència legal que li donava suport), per tal que el centre educatiu no arribés a portar el seu nom, la persistència però, del claustre, del consell escolar i de tota la comunitat educativa finalment ho va aconseguir.

Però açò ja és el passat, és història. El que importa és que un dels centres educatius de la ciutat porta el nom d’una de les castellonenques més grans. I això quedarà per a sempre. I també importa, que la comunitat educativa de l’IES Matilde Salvador està ben viva i activa, i disposada a reivindicar el nom i la memòria de la persona que els ha donat el nom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.