fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Per molts anys, Normes de Castell贸” – L’opini贸 de Teresa Bellido

“Per molts anys, Normes de Castell贸” – L’opini贸 de Teresa Bellido

Este cap de setmana se celebra el LXXXIV aniversari de la signatura de Les Normes de Castell贸, un conjunt de 34 regles ortogr脿fiques adaptades de la norma fabriana a la realitat ling眉铆stica del Pa铆s Valenci脿.

El document en q眉esti贸 es va signar per una s猫rie de ling眉istes, escriptors, intel路lectuals i pol铆tics valencians al mes de desembre del 1932 a l鈥檃ntiga seu de la Societat Castellonenca de Cultura.

Per貌 Les Normes no s贸n 鈥渘om茅s鈥 aix貌. En aquell moment, el poble valenci脿 no s鈥檃cabava d鈥檌dentificar amb la normativa existent, la qual s鈥檋avia elaborat prenent com a model una variant m茅s oriental de la nostra llengua. Aquesta mancan莽a d鈥檜nitat normativa podia acabar sent molt nociva per a la vitalitat del valenci脿. Les Normes apareixen, doncs, com a ant铆dot a una situaci贸 ling眉铆sticament preocupant, adaptant una norma ja existent per貌 aliena a la nostra realitat.

La normativitzaci贸, 茅s a dir, l鈥檈stabliment de les normes per a un est脿ndard ling眉铆stic, 茅s un pas fonamental en la normalitzaci贸 de les lleng眉es. No nom茅s es b脿sica per a l鈥檃ugment del n煤mero de parlants, ja que es tracta d鈥檜n document b脿sic per poder ensenyar la llengua, sin贸 que tamb茅 li dona prestigi, ja que permet una difusi贸 coherent en diferents espais de visibilitat p煤blica com les administracions o els mitjans de comunicaci贸. En el cas del valenci脿, que conviu amb una altra llengua molt m茅s forta, el castell脿, i que a m茅s ho fa en situaci贸 de desavantatge clar, la normativitzaci贸 supos脿 un pas important铆ssim de cara al seu manteniment, contribuint a solucionar les amenaces de desaparici贸 que quasi sempre pateixen les lleng眉es minorit脿ries.

La signatura de Les Normes suposava, per tant, l鈥檌nici de la consecuci贸 de drets ling眉铆stics per als valencians i valencianes. Malauradament, al llarg de les quatre d猫cades de dictadura no vam sin贸 experimentar un greu retroc茅s en aquesta q眉esti贸. Amb el retorn de la democr脿cia, per貌, s鈥檕bria de nou l鈥檋oritz贸 favorable a la normalitzaci贸 de la llengua al nostre territori. De nou, les nostres esperances es varen esvair durant els vint anys de pol铆tiques de genocidi ling眉铆stic que va aplicar el Partit Popular, el qual va utilitzar la nostra llengua de manera absolutament miserable creant tensions i divisions entre les persones amb l鈥櫭簄ic objectiu de guanyar vots i mantenir-se en el poder. Unes pol铆tiques ling眉铆stiques absolutament dolentes que van culminar, recordem, amb el tancament de la nostra radiotelevisi贸 p煤blica (aix貌 s铆, despr茅s de fer-la insostenible), acabant, per tant, amb una de les poqu铆ssimes, per no dir l鈥櫭簄ica, font de continguts audiovisuals en la nostra llengua.

Ara ens trobem en un moment clau. El canvi pol铆tic que va tindre lloc fa un any i mig ens ha obert una finestra d鈥檕portunitat per desfer i solucionar tot all貌 amb que les pol铆tiques nocives del Partit Popular van arrasar. I la recuperaci贸 de la dignitat del valenci脿 i dels seus parlants ha de ser tamb茅 un dels temes centrals en aquesta nova etapa. 脡s important, per tant, visibilitzar aquesta efem猫ride com la reivindicaci贸 ling眉铆stica d鈥檜n poble que en el seu dia va fer un pas endavant i es va unir per enorgullir-se de parlar com parlava.

Mai m茅s un Pa铆s Valenci脿 acomplexat ling眉铆sticament. Mai m茅s un Pa铆s Valencia que fa莽a marxa enrere en q眉esti贸 de drets ling眉铆stics. Mai m茅s un Pa铆s Valenci脿 que renegue des seus or铆gens.

Per molts anys, Normes de Castell贸!

  1. Me parece que no se esta bien informado, ya que las normas del 32 no son ni mas ni menos que un plagio que esos miembros reunidos en Castell贸n hicieron en una tarde asumir y aceptar las del institud de la llengua Catalana, depura del Barceloni.
    Per lo tan es una mentira y una estafa ya que deurie de regirse per el vocabulari y diccionari de la Real Academia de la llengua Valenciana nascuda en 1915. y no aceptar esta invasio catalanista.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.