fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 celebra la declaraci贸 de les Normes del 32 com B茅 d’Inter茅s Cultural Immaterial

Castell贸 celebra la declaraci贸 de les Normes del 32 com B茅 d’Inter茅s Cultural Immaterial

L’Ajuntament destaca els esfor莽os dels governs de progr茅s per revertir “la complicada situaci贸 del valenci脿 despr茅s de dos d猫cades de govern del PP”.

L’Ajuntament de Castell贸 ha valorat molt positivament la declaraci贸 de les Normes ling眉铆stiques de 1932 com B茅 d’Inter猫s Cultural Immaterial en un acord del Consell de la Generalitat aquest divendres. La declaraci贸, pr猫via a la celebraci贸 dels actes commemoratius d’aquest dissabte, suposa “un avan莽 m茅s en el cam铆 empr猫s pels governs de progr茅s per invertir el proc茅s del PP durant les dues 煤ltimes d猫cades per minoritzar la nostra llengua”, en paraules del regidor de Normalitzaci贸 Ling眉铆stica, Ignasi Garcia.

La declaraci贸 de BIC refor莽a el treball dut a terme per l’Ajuntament de Castell贸, que busca “reivindicar i donar el merescut reconeixement a les normes subscrites fa 84 anys que va fer de la nostra ciutat la capital del proc茅s d’assentament de les bases del catal脿”, segons Garc铆a. El regidor ha destacat que la conselleria d’Educaci贸, Investigaci贸, Cultura i Esport, impulsora de la declaraci贸, haja valorat els elements tangibles de les Normes (amb el manuscrit de vuit p脿gines que es conserva a la Biblioteca Valenciana) i com a element immoble (situat a la Casa Matutano on se celebraven les reunions).

“Hem de seguir reivindicant la import脿ncia de Castell贸 en la normalitzaci贸 del valenci脿 i refor莽ar la lluita perqu猫 la nostra llengua materna, aquella les bases de la qual es van establir a la nostra ciutat, estiga present en tots els 脿mbits de la vida p煤blica, objectiu pel qual treballa aquest equip de govern”, en paraules d’Ignasi Garcia. Sobre aquest tema, el regidor recorda que l’Ajuntament ha multiplicat substancialment la partida destinada a normalitzaci贸 i promoci贸 del valenci脿 en l’脿mbit municipal.

Concretament, l’actual equip de govern ha multiplicat per 250 la dotaci贸 econ貌mica dels anys del govern del PP, pressupostant m茅s de 35.000 euros per a iniciatives de foment i promoci贸 de l’煤s del valenci脿. cal recordar, a m茅s, que la mateixa regidoria va impulsar al novembre la creaci贸 de les parelles ling眉铆stiques, iniciativa coordinada al costat de Castell贸 per la Llengua i que busca fomentar l’煤s del valenci脿 a trav茅s de parelles de regidors (un d’ells castellanoparlant) que comencen a parlar a poc a poc en valenci脿. En la iniciativa s’han implicat tots els grups pol铆tics.

Referent a aquests avan莽os, l’alcaldessa en funcions, Ali Brancal, ha destacat “els esfor莽os de l’Ajuntament i la Generalitat per revertir la complicada situaci贸 en la que ha quedat la nostra llengua despr茅s dels successius governs del Partit Popular, que s’han encarregat de infravalorar, minoritzar i restar visibilitat al valenci脿, convertint tots els seus parlants en ciutadans de segona, pr脿cticament”. Brancal ha mostrat la seva satisfacci贸 al Consell davant el reconeixement i ha destacat que “es reconega el consens que existia en 1932 per asseure les bases ortogr脿fiques de forma unificada en tots els territoris de parla catalana, cosa que no succeeix avui dia per la divisi贸 que el PP ha acabat provocant al Pa铆s Valenciana, Arag贸 i les Illes Balears”.

Brancal i Garc铆a han convidat a tots els castellonencs a celebrar aquesta declaraci贸 en els actes commemoratius d’aquest dissabte que, finalment, es duran a terme a la P猫rgola per les males previsions climatol貌giques.

Leave a Reply

Your email address will not be published.