fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Qualitat democr脿tica” – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

“Qualitat democr脿tica” – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

La desafecci贸 de la ciutadania cap a la pol铆tica 茅s un fet incontestable, encara que la profunditat d鈥檃quest fenomen estiga en funci贸 del moment concret que visquem, de la proximitat de confrontacions electorals o de la transcend猫ncia d鈥檃questes.

Per貌 茅s evident que cada dia que passa hi ha una major dist脿ncia entre la representaci贸 pol铆tica i els interessos reals de la gent. I aix貌 t茅 molt a veure amb el t铆tol d鈥檃questa reflexi贸: amb la qualitat democr脿tica de les organitzacions pol铆tiques i de les relacions que s鈥檋i estableixen entre les seues direccions, els seus membres i les ciutadanes i ciutadans a qui representen.

La participaci贸 en el dia a dia de les organitzacions pol铆tiques 茅s una condici贸 fonamental per garantir un nivell 貌ptim de responsabilitzaci贸 en les decisions que puguen assolir els seus 貌rgans directius. Les i els participants han d鈥檃ctuar de mitjans de connexi贸 amb les persones representades i s鈥檋an de crear vies din脿miques de consulta, participaci贸 i decisi贸 que impliquen acci贸 i corresponsabilitzaci贸. Aquesta 茅s la via.

Els membres de les organitzacions pol铆tiques, en general, parlem de votants i no de ciutadans. 脡s per aix貌 que l鈥櫭簄ic 鈥渃ontracte鈥 que intentem 鈥渘egociar鈥 茅s el programa electoral. I aquest comprom铆s el renovem cada quatre anys. Les campanyes electorals desdibuixen enormement la negociaci贸 perqu猫 es produeixen en moments de confrontaci贸 i de tensi贸 que impedeixen una an脿lisi assossegada i tranquil路la de les propostes. Ning煤 no llegeix els programes electorals. Les raons de votar o no聽 una determinada opci贸 pol铆tica sovint no t茅 a veure, malauradament, amb les seues propostes program脿tiques.

L鈥檃lternativa 茅s la participaci贸, la consulta permanent, la interacci贸 continua per tal de decidir en cadascun dels processos: els programes, les accions, les estrat猫gies i les persones que han d鈥檈star al capdavant per defensar-les en les institucions.

Al PSOE, al meu partit pol铆tic, hem viscut aquests dies les conseq眉猫ncies d鈥檜na crisi que fa temps que existia i que ara ha emergit de manera evident. Un partit centenari que havia fet esfor莽os clars per generar espais de discussi贸, mecanismes democr脿tics per elegir els representants org脿nics… Per貌 arrossegava encara in猫rcies que han condu茂t a aquesta desfeta actual: la destituci贸 鈥渄e facto鈥 per mecanismes poc democr脿tics d鈥檜n secretari general elegit democr脿ticament per la milit脿ncia en un proc茅s de prim脿ries. Actituds com aquestes aprofundeixen en la desafecci贸 de la milit脿ncia i de la ciutadania.

Ara cal rectificar. I exigir responsabilitats. Demostrar a tothom que el Partit Socialista s贸n les seues聽 i els seus militants i que hi ha capacitat de resposta a aquesta enorme errada. Reprendre la paraula amb decisi贸 i energia renovada. I el resultat ser脿 gratificant perqu猫 significar脿 que apostem per una milit脿ncia activa i participativa, que creiem de veres en una ciutadania activa i participativa i que els hi oferim un nou contracte: la demostraci贸 clara de que som capa莽os de corregir les nostres errades i d鈥檕brir nous camins de participaci贸 democr脿tica i de transitar-los de manera efectiva.

pep-lluis-grau

Leave a Reply

Your email address will not be published.