fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Reines Falleres de Borriana 2017

Reines Falleres de Borriana 2017

El pròxim 4 de juny una telefonada de l’actual alcaldessa designara qui seran les flamants, Reina Fallera i Reina Fallera Infantil de 2017.

Tres joves i dues xiquetes han presentat la sol·licitud per a optar al càrrec, aquestes estaran exposades a una elecció democràtica, primer en les diferents comissions falleres, on dies previs o el mateix dia de l’elecció es triarà quina jove i xiqueta se li concedeix el vot de cada comissió. El dia de l’elecció, el 4 de juny, reunit en ple extraordinari el consell sectorial Junta Local Fallera, cada comissió mitjançant el seu representant legal dipositara l’acta determinada pel col·lectiu, cada comissió un vot, mes el vot de la Presidenta executiva de Junta Local fallera. Després del recompte i sota la confirmació per la secretària de l’ajuntament l’alcaldessa realitza les trucades telefòniques per a comunicar a les electes la seua designació… Ser la Reina Fallera i Reina Fallera Infantil de 2017

Candidates a Reina Fallera de Borriana
– Paula Monfort Truchado (falla Centre Espanya)
– Judith Pesudo Martinez (Falla Club Ortega)
– Elena Collado Torralba (Falla Plaça Chicharro)

Candidates a Reina Fallera Infantil de Borriana
– Silvia Martínez Boda (Falla Centre espanta)
– Emma Solaz López (Falla Bº Valencia)

El càrrec de Reina Fallera solament existeix en aquesta localitat, totes les altres poblacions que se celebren falles, la màxima representant de la festa, és la Fallera Major fins i tot en el cap i casal, encara que va haver-hi uns anys (curiosament en la II República) que el tractament i nomenament de la màxima representant era Reina.

La història, respecte a les Reines Falleres de Borriana en amplíssima, des de la primera en 1936 la jove Milagros López Juan fins als nostres dies. Els casos més ressenyables són els de 1944, després d’un parèntesi, ressorgeix el càrrec de Reina Fallera en cohesionar-se les falles formant l’entitat corporativa Junta Local Fallera i va ser la senyoreta Vicentina Miró Guerola la que va ostentar el càrrec. L’any 1946, any de la gran gelada no va haver-hi Reina Fallera, el cas és que solament es va plantar una falla a Borriana, la del Barri València.

En 1950 s’estableix la representació Infantil sent Reina Fallera Infantil la xiqueta Rosita Feliu Rives. A l’any següent naix la figura del Cavaller Acompanyat parella de la Reina Fallera Infantil sent els xiquets Mª pilar Corell Gonzalez i Tomás Palomar Santiago.

També és curiós les mares i filles que han ostentat el càrrec en els seus respectius anys com Juanita Tejedo en 1963 i la seua filla Isabel Monfort Tejedo com a Reina Fallera Infantil en 1978 i Reina Fallera en 1988 o la Reina Fallera de 1975 Gemma Renau Monfort i la seua filla Reina Fallera Marta Alexandre Renau en 2014.

Any també resenyable és l’any 1987 on es democratitza l’elecció de les Reines i Caballer Acompanyant. Recaent els càrrecs en Mª Carmen Marín Gonzalez i els xiquets Gloria Fandos i José Silles Forcada.

En 1993 va ser l’últim any que Borriana va tindre el càrrec de Cavaller Acompanyant recaent en possessió del xiquet Santiago Ventura Bertomeu que va acompanyar a la RFI Maria Tarancón Franch.

Fins a arribar als nostres dies amb possessió actual del càrrec en Laura Conde Manzano com a Reina Fallera i Marina Monferrer Vicente com a Reina Fallera Infantil.

Les funcions de les Reines falleres han evolucionat i ampliat molt en els seus llargs anys d’història, però principalment és presidir tots els actes organitzats per Junta Local Fallera, actes fallers de les comissions falleres que siga convidada, representar al col·lectiu faller de la localitat i a la mateixa població, en les poblacions veïnes en les seues festes tant falleres com d’una altra índole, Fer la crida al costat de l’alcaldessa i pregoner el dia de l’inici de les festes, presidir els lliuraments de premis, exaltacions de les comissions falleres, mascletades, acudir com a invitada de preferencial a totes les processon religioses de la localitat i un gran etc. d’esdeveniments festius.

La reina Fallera no solament és una cara bonica visible a la resta de la localitat i població veïnes, sinó que ha de tindre una infinitat de qualitats per a ostentar el complicat, sacrificat, emocionant i desitjat càrrec.

La reina és important que sàpia ser correcta i saber estar davant qualsevol situació, amb sacrifici i disponibilitat.

Han de saber parlar en públic, sent important la seua veu, la seua pausa i la capacitat d’improvisar sent totalment natural, sense posar-se nerviosa sabent sempre eixir a davant de qualsevol contratemps o situació incomoda.

A la Reina li han d’agradar els actes als quals acudeix o almenys tindre tenir coneixement dels mateixos, ha de ser una fallera activa i implicada en la festa i sent conscient del que està vivint.

Una qualitat important d´una Reina, és que tinga les idees clares i que siga decidida, la capacitat de lideratge és important per a cohesionar al grup.

També és important que sàpia aguantar el ritme, la voràgine de dia a dia replets d’actes, amb un somriure i amabilitat exquisides i és de vital importància que siguen responsables, puntuals i que la decisió de ser Reina, siga d’ella i no solament dels pares.

És imprescindible que tinga cert do de gents i que no siga una barrera per a ella el saber que és observada amb lupa, que es desembolique bé, tant en grups reduïts com a amplis.

Aspecte important és el suport familiar perquè la Reina puga atendre a les necessitats del càrrec, a causa que la Reina ha d’estar pràcticament sempre disponible, la comprensió i l’alleujament personal i emocional, a causa de la càrrega de treball, és part fonamental de la labor familiar.

Les Reines van a representar durant tot l’any al col·lectiu faller, per açò és important sempre la bona aparença, també quan vaja de particular, la forma de vestir, el maquillatge i el pentinat són rellevants, ha d’haver-hi una harmonia respecte a la seua imatge i edat.

Una bona Reina ha de saber ser agraïda, no pot oblidar que gràcies a l’elecció del col·lectiu ella és la triada per a ostentar el càrrec, ha de saber expressar gratitud, és particularment agradable que la reina faça participe del seu regnat als fallers i falleres amb un simple somriure, una picada d’ullet, una carícia o un agafar-te i estrényer-te la mà suaument.

La Reina ha de saber agrair la presència i els aplaudiments de la gent amb la seua mirada i somriure, no pot desfilar saludant amb la mirada posada en un punt indeterminat de l’horitzó, ha de mirar a la gent, fer-la participe de la seua alegria i agraïment que se senten correspostos per la seua Reina.

Aquestes qüestions tant valen per a les majors com per a les xicotetes, sense deixar de reconéixer que les xiquetes, són xiquetes i mereixen un altre tracte, repòs i joc, coses indispensables per al seu benestar.

Amb aquest article no tinc cap intenció de donar lliçons ni fer doctrina de res ni per a ningú, són observacions personals que es poden tindre en compte o no.

Aquest dissabte s’esbrinarà que candidates seran les triades per a representar a la Borriana Fallera, vull des d’ací desitjar-los a totes molta sort, agrair-los la seua valent i honrosa decisió de presentar-se al càrrec i que no tinc cap dubte que siga qui siga la triada, serà una digníssima representant i que ostentara el càrrec amb responsabilitat, disponibilitat, alegria i orgull.

Molta sort a totes.

Autor: Sergio López Tomás 

Leave a Reply

Your email address will not be published.