fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La romeria del “Rotllo” – L’opini贸 de Jose Manuel Puchol, Cronista Oficial de L’Alcora.

La romeria del “Rotllo” – L’opini贸 de Jose Manuel Puchol, Cronista Oficial de L’Alcora.

Antiga tradici贸 que com a tal 鈥淔esta de la romeria del Rotllo鈥, va ser creada a mitjan S. XVIII.

La seua celebraci贸 de cicle anual va quedar unida al dilluns de Pasqua, coincident amb la important i antiqu铆ssima festivitat cristiana del 鈥淒illuns de l’脌ngel鈥. Els inicis d’aquesta important festa local alcorina, es fonamenten en les rogacions que des de temps immemorial feien els roman铆s 鈥揷ada vegada que ho demandava la necessitat-.

La romeria-peregrinaci贸 m茅s antiga que tenim documentada, data d’inicis del XVI. Va ser en 1.510 quan es va realitzar. L’Alcora en ple va pujar al 鈥淩ac贸 de les Ermites鈥, denominaci贸 que tenia l’actual paratge de l’ermitori de Sant Vicent. Encara no estava constru茂da aquesta ermita, i la imatge del sant era transportada a coll des de la parroquial, i all铆, s’improvisava un altar per a la celebraci贸 eucar铆stica.

Posteriorment i una vegada constru茂da l’Ermita de Sant Crist貌fol, es va canviar la destinaci贸 d’aquestes peregrinacions. Ja atenent-nos a la transmissi贸 oral, m茅s o menys serien aix铆: l’Alcora patia una important sequera i es va acordar pregar en petici贸 l’esperada pluja, organitzant una聽romeria de xiquets homes a l’ermitori de Sant Crist貌fol, i com la necess脿ria aigua va arribar, es va acordar celebrar-la tots els anys coincidint amb el primer dia de Pasqua. Hem de deixar const脿ncia, que quan els xiquets (nom茅s homes), arribaven a l’Ermitori, eren condu茂ts a l’interior de l’Esgl茅sia per a participar en la Missa, tancant-se les portes fins que finalitzara la mateixa.

La romeria i or铆gens

Abans de prosseguir, hem de puntualitzar que la majoria d’aquestes tradicions religioses d’脿mbit local tenen els seus inicis a partir de la Reconquesta, i encara que subsisteixen manifestacions cristianes d’abans del desastre de Guadalete, aquestes no s贸n sin貌nimes dels romeries聽actuals com la de L’Alcora, que a m茅s t茅 la particularitat molt especial, que en ella nom茅s participaven infants de fins a set anys.

Qualsevol fet considerat sobrenatural de tipus climatol貌gic, epid猫mic-sanitari, plagues, etc., que ocorria en l’猫poca, provocava immediatament la reacci贸 del poble. Les autoritats civils i religioses, juntament amb els homes m茅s respectables del lloc, decidien que fer perqu猫 la provid猫ncia els protegira d’alguna epid猫mia, plaga, o els concedira la tan desitjada i necess脿ria pluja.

L’Alcora tenia un lloc idoni per a imprecar i despr茅s agrair, la nova i recent Ermita de Sant Crist貌fol, situada en el cim de la muntanya del seu mateix nom. Els nostres avantpassats ens han deixat uns preciosos escrits, que parlen d’aquestes romeries聽a la citada ermita. 鈥淯n acord municipal deia que, sempre que ocorreguera una calamitat: sequera, plaga de llagosta, etc., els xiquets homes fins a l’edat de set anys, havien de pujar en rogaci贸 a l’Ermita de Sant Crist貌fol, lliurant l’Ajuntament als roman铆s, unes vegades diners i unes altres una rosca o rotllo鈥. 脡s a dir, sempre que ocorreguera una calamitat, per tant no estem parlant encara d’una festa. Segons l’explicaci贸 anterior, les rogacions a l’ermitori de Sant Crist貌fol mancaven de cicle temporal en la seua realitzaci贸. El que aquestes se celebraren, depenia de les inclem猫ncies del temps i de les situacions calamitoses sobrevingudes per a les collites o la salut p煤blica.

1.756聽Inici de l’actual romeria del “rotllo”

Ens queden uns escrits, xicotetes anotacions rescatades pels nostres predecessors en la hist貌ria alcorina, els autors de la qual, molt vinculats al m贸n cultural i a l’activitat de la corporaci贸 municipal, van tenir la sort de tenir a la seua disposici贸 l’ampli arxiu municipal desaparegut en la guerra civil del 36. Un d’aquests amants en la recerca hist貌rica, ens deixa la seg眉ent cronologia de fets amb refer猫ncia a la important铆ssima aparici贸 de la 鈥淔ont Nova鈥, en plena sequera, i que presumiblement va ser determinant per a iniciar aquesta bonica festa anual, aix铆 com en l’elecci贸 del Dilluns de Pasqua per a la seua celebraci贸:

El 15 d’agost de 1751, davant l’aparici贸 de la preuada deu de la Font Nova, es va acordar comen莽ar els treballs de la citada font i que es fera festa a Sant Crist貌fol, per la nova troballa d’aquesta font en tan gran esterilitat, i que aquesta festa es fera tots els anys el dia que la vila tri茅s. En 5 de maig de 1754, es va acordar aprofundir el llit de la
font i fer dues parets de cal莽 i cant als costats perqu猫 l’obra quedara amb major perfecci贸.

En 31 d’agost de 1754, es va acordar descobrir la font, que es traguera aquesta al cap de la costa, i que per al servei com煤, es feren i constru茂ren safaretjos per a llavar les dones i un abeurador per a les cavalleries.

12195988_948318308591816_1487932152820792146_n

Jose Manuel Puchol Ten 茅s Cronista oficial de L’Alcora

Leave a Reply

Your email address will not be published.