fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’anterior Consell només va executar l’1,92% de les mesures d’estalvi a les quals es va comprometre

L’anterior Consell només va executar l’1,92% de les mesures d’estalvi a les quals es va comprometre

L’Executiu de Fabra va consumir en aqueix període el 80% del Pressupost disponible per a tot l’exercici i va acumular un dèficit de l’1,38%, quasi el 75% de l’existent fins a novembre.

L’anterior Consell només va executar en el primer semestre de 2015 l’1,92% (3,69 milions d’euros) de les mesures a les quals es va comprometre amb el Govern central per a complir amb l’objectiu de dèficit fixat per a l’exercici passat, tal com ha certificat el Ministeri d’Hisenda en el seu informe de seguiment del Pla Econòmic Financer (PEF) 2014-2015 que acaba de fer públic. El document constata que l’Executiu de Fabra va disparar la despesa en el semestre previ a les eleccions, un període en el qual, com reflecteixen l’evolució del dèficit i l’execució pressupostària, va consumir el 80% dels recursos disponibles per a tot l’exercici i va acumular un desfasament entre ingressos i despeses de l’1,38%, quasi el 75% de l’existent fins a novembre.

“Abans d’eixir per la porta, el Consell del PP va tirar amb pólvora de rei i ens va deixar el pitjor escenari econòmic possible”, ha lamentat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. Segons el conseller, les dades de l’informe de seguiment del PEF posen clarament de manifest que abans del 24M el Consell “es va oblidar de les seues pròpies mesures d’estalvi que havia pregonat i es va llançar a gastar sense compensar-ho amb accions sobre altres despeses supèrflues i sense preocupar-se per les conseqüències posteriors”. “Estem posant en ordre la casa malgrat que allí on alcem la catifa trobem un forat econòmic”, ha agregat.

En aquesta mateixa línia, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha criticat la “irresponsabilitat” de l’Executiu de Fabra ja que fins que es modifique l’injust sistema de finançament la Comunitat Valenciana “exigeix, sense oblidar la prioritat de la despesa social, una gestió modèlica dels recursos, alguna cosa que ha estat molt lluny d’ocórrer; els recents esdeveniments evidencien que la Generalitat ha estat moltes vegades al servei d’interessos partidistes i particulars”. També va criticar la “estratègia electoralista” dels anteriors responsables en els mesos previs als comicis del 24M.

Segons l’informe, les mesures adoptades en el marc del PEF fins a juny de 2015 ascendeixen a 3,69 milions d’euros, una quantitat irrisoria (1,92% del total) si es té en compte que la previsió actualitzada per al conjunt de l’any se situava en 192,38 milions.

En concret, la Comunitat Valenciana tenia una previsió inicial de mesures correctores per a l’exercici 2015 de 427,86 milions, si bé en aquest import no s’incloïa l’impacte en estalvi d’interessos del Decrete Llei 17/2014 de sostenibilitat financera d’administracions autonòmiques i locals. Considerant aqueix estalvi, les mesures en el PEF aprovat ascendirien a 1.177,86 milions. No obstant açò, la previsió actualitzada per la Comunitat Valenciana xifra l’impacte de les mesures al tancament de 2015 en 192,38 milions, una quantitat de la qual finalment només es va executar l’1,92% en el primer semestre.

TOTAL MESURES. Execució a 30 de juny i previsió per al tancament
COMUNITAT VALENCIANA
EXECUCIÓ DE LES MESURES D’INGRESSOS I DESPESES
II TRIMESTRE 2015
SEGUIMENT DEL PEF Execució a 30-06-2015 Previsió a 31-12-2015 % Execució 30-6-2015
Total Ingressos -47.800,00 -3.824,10
Total despeses 51.491,30 196.207,68
Total mesurades 3.691,30 192.383,58 1,92 %
Font: Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. En milers d’euros

Atenent als ingressos, l’anterior Consell tenia previst quan es va aprovar el PEF mesurades que suposaven uns ingressos addicionals de 286,1 milions. No obstant açò, la previsió que es va actualitzar ja fixava que les mesures d’ingressos serien de signe negatiu (menys ingressos dels previstos inicialment) i aconseguirien els -3,82 milions. Finalment, el balanç del primer semestre llança un saldo de -47,8 milions.

Ingressos unflats, també el PEF
“En el PP sembla que es van acostumar a fer previsions fictícies. Els ingressos previstos s’unflaven any rere any per a quadrar el pressupost i el mateix ocorria en el PEF”, ha assenyalat Vicent Soler, qui apunta que aqueixa pràctica d’unflar els ingressos “s’ha acabat enguany”. “Hem pressupostat de forma ajustada i real”, recalca.

Per la seua banda, en el cas de les despeses hi havia una previsió de reduir-los en 196,2 milions, però l’execució de la primera meitat de l’any mostra que la contenció duta a terme pel PP es va quedar en 51,4 milions, amb prou faenes el 26,2%.

Les mesures van acabar suposant una major despesa
L’informe conclou assenyalant que si bé s’han comunicat accions addicionals a les recollides en l’informe de seguiment relatiu al primer trimestre, finalment les mesures “han tingut un impacte addicional en termes de major despesa i, per tant, de signe contrari a l’assenyalat en aquest informe de seguiment”.

“En aquest sentit, i atenent a les dades d’execució pressupostària coneguts fins avui, resulta molt probable la impossibilitat de donar compliment a l’escenari previst per a 2015 en el pla economicofinancer aprovat, donant lloc en conseqüència, a l’existència de desviacions sobre el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària de l’any 2015”, conclou el ministeri en el seu informe.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.