fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Es manté el tren de rodalia València-Castelló

Es manté el tren de rodalia València-Castelló

Compromís aconsegueix aprovar per unanimitat la moció sobre el manteniment dels trens de rodalies, ampliar els POYS i que el PP de la Diputació estudie canviar les bases de les unitats de respir per als pobles.

Ple intens i de confrontació d’idees el que s’ha viscut hui a la Diputació de Castelló. Però també de consens. I com a mostra, dos exemples. El primer, la moció que va presentar Compromís sobre el manteniment del servei de trens de rodalies de la línia C6, entre València i Castelló. El Partit Popular va esmenar la proposta, esmena que va ser acceptada també per Compromís. Amb tot això, el ple ha acabat aprovant per unanimitat la petició inicial de Compromís, sense modificacions substancials, d’instar al Ministeri de Foment a que augmente els autobusos llançadora que pal·lien la reducció en la freqüència dels trens. Així mateix, en la moció es demana al Ministeri que mantinga, fins i tot que augmente, tots els serveis i freqüències que hi havia anteriorment a les obres de l’anomenat “tercer carril”, i que es compense als usuaris que s’estan veient afectats per les obres.

El segon exemple de consens ha suscitat un debat encara més gran. Es tractava d’aprovar les bases del Pla Provincial d’Obres i Serveis (POIS) de 2016, un bases on el Grup Compromís havia aconseguit que l’equip de govern decidira estendre l’ajuda a les entitats singulars o nuclis poblacionals que depenguen de municipis amb més de 20.000 habitants. D’aquesta manera, els huit municipis d’aquestes característiques podran rebre ajudes perquè es puguen beneficiar els seus pedanies i nuclis disseminats. En aquest sentit, el portaveu de Compromís a la Corporació Provincial, Xavier Trenco, ha explicat que “estem satisfets d’haver aconseguit que tots els municipis de les comarques de Castelló puguen participar dels POIS tot i que, reitero, Compromís voldria que s’unificaren totes les ajudes i també, que foren els propis ajuntaments els que decidisquen per a què utilitzen aquests fons”. Trenco ha subratllat que l’any passat aquests municipis, com el de Vila-real, van tenir unes ajudes per part de la Diputació de 27.500 euros “mentre que aquest any la subvenció augmenta fins als 30.000 euros”.

Però aquest esperit de concòrdia s’ha trencat en assumptes com l’adjudicació de la granja que té la Diputació a Ares. Compromís ja havia proposat anteriorment que la instal·lació es destinara a altres usos com “una escola de pastors, una granja experimental, i fins i tot a tallers ocupacionals”, segons ha defensat el portaveu adjunt de Compromís a la institució provincial, José Miguel Carbó. “Hi havia un gran ventall de possibilitats abans de treure la granja al concurs per al seu lloguer, algunes d’elles, proposades per organitzacions professionals”, ha insistit Carbó.

D’altra banda, el PP s’ha quedat sol en assumptes com la revisió de les tarifes de la piscina provincial, punt en el qual Compromís s’ha oposat “entre altres raons, perquè s’aprova un ament del 6% d’unes tarifes ja de per si elevades “, ha explicat Xavier Trenco. Compromís també ha presentat un vot particular perquè l’entrada per a estudiants del castell de Peníscola sigui gratuïta, iniciativa que ha estat rebutjada pel PP.

Finalment, Compromís ha sol·licitat que es canvien les bases de l’adjudicació de les “unitats de respir” perquè, segons ha dit Trenco, “es tinguen en compte els indicadors d’ingressos fiscals i de l’índex d’envelliment de la població. Demanem que passen a tenir una valoració major per ser d’aquesta manera més equitatius”. La diputada de l’àrea, Elena Vicente-Ruiz, ha consentit en consensuar el barem per a la propera convocatòria i seure a negociar amb Compromís una baremació més justa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.