Els contractes de cessió i explotació tindran una duració de dos anys i una pròrroga d’altres dos.
L’Ajuntament de Benicàssim ha rebut 45 sol·licituds per a la cessió i explotació dels horts urbans sostenibles en el municipi.
Després de la fi de l’última concessió, la regidoria de Medi Ambient va obrir el passat 12 de juliol una nova convocatòria per a adjudicar les vint taules de cultiu que alberga la parcel·la municipal situada al Carrer Carta Pobla. Després de la finalització del termini, el consistori ha rebut 45 sol·licituds “una xifra molt positiva i que demostra l’extraordinari acolliment entre els nostres veïns que els permet comptar amb un espai natural dins de l’entorn urbà, oferint una alternativa d’oci i afavorint la conscienciació mediambiental”, ha indicat l’alcaldessa, Susana Marqués.
Els contractes de cessió i explotació tindran una duració de dos anys i una pròrroga d’altres dos anys, i després de la publicació de la llista definitiva d’aspirants es procedirà a un sorteig per a determinar la lletra per la qual començarà l’adjudicació dels horts.
Com ha comentat la regidora de Medi Ambient, Elena Llobell, la iniciativa persegueix tres objectius “amb gran caràcter social, mediambiental i sostenible”. D’una banda, l’objectiu social, és a dir, facilitar a determinats sectors de la població un espai de relació i formació, així com la possibilitat de proveir-se de productes agrícoles locals d’agricultura ecològica. Donat el caràcter social de la iniciativa, es destinaran almenys cinc horts, el 25% de les taules de cultiu, a persones jubilades i, almenys cinc horts, a persones en situació de desocupació.
També es persegueix un objectiu mediambiental ja que la iniciativa pretén fomentar entre la ciutadania un ús adequat dels recursos naturals, així com facilitar la producció i el consum de cultius agrícoles locals i ecològics. En aquest sentit, el tipus d’agricultura a practicar serà ecològica i sostenible, estant únicament permés l’ús d’elements biològics sent els productes fitosanitaris i abonaments d’origen biològics.
Seguint amb la línia d’actuació ecològica i sostenible, quant al desenvolupament de les pràctiques hortícoles realitzades en els horts urbans sostenibles de Benicàssim, es potenciarà i es donarà la possibilitat que cada usuari puga optar a l’habilitació d’un espai per a l’elaboració del seu propi compost destinat a la millora de fertilització en les pròpies taules de cultiu.
I finalment, els horts urbans sostenibles persegueixen un objectiu educatiu: fer possible que les diferents persones tinguen accés a aquesta mena de pràctiques agrícoles.
Seguint amb les normes d’ús i funcionament, cada participant posseirà un carnet identificatiu intransferible en el qual s’inclourà una foto recent i que haurà de portar quan acudisca als horts. Cada adjudicatari, en iniciar l’explotació, rebrà per al seu ús la taula de cultiu que li ha correspost amb una presa d’aigua i a partir d’aqueix moment, totes les actuacions necessàries per a la seua conservació i millora de les taules de cultiu seran per compte del beneficiari. Així mateix, durant el període de cultiu de l’hort individual, es facilitarà assessorament tècnic per a resoldre els dubtes que puguen sorgir en l’explotació de la taula de cultiu.
Recordar que es prohibeix la comercialització de la collita, però sí el seu intercanvi entre els mateixos usuaris de les taules de cultiu, i en cas d’excedents en la producció, a la donació.
Finalment, quant a l’horari, l’activitat podrà desenvolupar-se en temporada primavera-estiu (de l’1 d’abril al 30 de setembre) entre les 8.00 i les 21.00 hores; i a la tardor-hivern (de l’1 d’octubre al 31 de març), entre les 9.00 i les 18.00 hores.