fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló dissenya la nova estratègia d’ocupació basada en la innovació per al desenvolupament socioeconòmic

Castelló dissenya la nova estratègia d’ocupació basada en la innovació per al desenvolupament socioeconòmic

L’alcaldessa presenta el document ‘Estratègies per a l’ocupació des del territori valencià’ i destaca l’aposta ja iniciada per l’Ajuntament per a impulsar la innovació.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la regidora d’Ocupació, Patricia Puerta, han presentat aquest divendres el document ‘Estratègies per a l’ocupació des del territori valencià’, un document que desgrana les actuacions estratègiques que es duen a terme dins del Pacte Local per l’Ocupació de Castelló i suggereix i identifica objectius estratègics per a millorar i fer més efectives les polítiques d’ocupació i inserció laboral. “Un de les principals fites d’aquest document és la identificació de quatre sectors emergents a la ciutat, que són estratègics i decisius per al desenvolupament socioeconòmic local i que estan tots ells emmarcats en la innovació i sostenibilitat”, ha explicat Marco.

El document, que s’emmarca en el Pla Avalem Territori, ha sigut elaborat per l’Ajuntament de Castelló, a través de l’Agència de Desenvolupament Local (ADL) Castelló-CREA, amb la participació del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (Labora), UGT, CC.OO., l’Institut de Desenvolupament Local de l’UJI i el teixit empresarial de la ciutat mitjançant la realització d’entrevistes i fòrums.

L’alcaldessa ha destacat que el document aposta per l’impuls a la innovació i identifica quatre sectors emergents en aquest àmbit “que seran en els pròxims anys un vector important en el desenvolupament local sostenible, diferenciat i competitiu i que ajudarà a diversificar el teixit productiu local”. “Una aposta per la innovació en quatre sectors en els quals ja treballem des de l’Ajuntament en els últims anys i que demostren la bona direcció de les nostres polítiques d’ocupació”, ha indicat.

Els quatre sectors emergents que han sigut detectats com a decisius per al desenvolupament socioeconòmic local són el de la logística-economia blava, les energies sostenibles, els serveis avançats i la biotecnologia.

L’alcaldessa ha posat en valor tot el treball que es realitza des de l’Ajuntament per a impulsar aquests sectors emergents que el document ha detectat com ara decisius. Així, per exemple, l’estudi destaca el sector emergent de la sostenibilitat energètica i recull que Castelló compta amb projectes innovadors en aquest camp que, a més, tenen un efecte multiplicador sobre la resta del teixit productiu. També, l’aposta de l’Ajuntament pel sector de les empreses tecnològiques “com una de les principals vies d’entrada de la innovació” i aposta per “ocupació altament qualificada”.

“Quatre sectors emergents que seran en els pròxims anys un vector important en el desenvolupament local i, per això, ja hem començat a treballar en aquesta línia des de l’Ajuntament de Castelló”, ha apuntat Marco, qui ha recordat que l’aposta per la innovació es reflecteix en l’elecció de Castelló per part de la Comissió Europea per a formar part de la Xarxa de Ciutats Intel·ligents. “El propi document que hui presentem recalca que formar part d’aquesta xarxa implica una oportunitat única per a continuar posicionant-nos com a ciutat innovadora, intel·ligent i sostenible, al mateix temps que ens permetrà treballar de la mà de ciutats més avançades en el camp de la innovació aplicada a entorns urbans”, ha manifestat.

L’alcaldessa ha recalcat a més que, per a l’elaboració d’aquesta estratègia “han sigut clau els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que han servit de guia per a les polítiques municipals i, ara també, per al disseny de les estratègies d’ocupació”. Així mateix, ha recordat l’aposta per les polítiques d’ocupació impulsades des de 2015: “Ens trobem amb un pressupost zero en el Pacte Local per l’Ocupació, aquest govern el va dotar de personal i pressupost, i també hem multiplicat el pressupost de les polítiques d’ocupació, que són una prioritat per a aquest equip de govern i que ens han permés desenvolupar plans i programes efectius per a la generació d’ocupació i oportunitats”.

Per part seua, la regidora d’Ocupació, Patricia Puerta, ha recalcat l’aposta del govern local des de 2015 per “el diàleg amb tots els col·lectius” que es va traduir en la reactivació del Pacte Local per l’Ocupació i el disseny d’un Pla Estratègic participat i consensuat que ha guiat les polítiques d’ocupació fins hui. “Gràcies a aquest nou document estratègic tenim ara una guia actualitzada i un full de ruta que ha detectat quins camins hem de seguir per a millorar i fer més efectives les nostres polítiques d’ocupació”, ha afirmat.

Puerta ha destacat que el document de ‘Estratègies d’Ocupació’, a més d’identificar i destacar els quatre sectors emergents dins de l’objectiu estratègic emmarcat en la innovació, “s’han identificat altres nou objectius estratègics locals i desgranat les polítiques locals desenvolupades i alineades amb els ODS en cadascuna d’aquestes línies estratègiques que es continuaran desenvolupant”.

La regidora d’Ocupació s’ha referit a la importància de la formació per a continuar generant oportunitats d’ocupació i per a millorar la qualificació laboral, que és un altre dels objectius estratègics assenyalats en el document. Així, ha anunciat que ja s’han iniciat accions per a planificar formació a la carta en aquells àmbits que han sigut detectats com a sectors emergents, especialment el de la logística. “Des de la Regidoria d’Ocupació s’han realitzat contactes amb PortCastelló, Ascer i altres associacions per a planificar la formació que done resposta a aquestes noves necessitats, millorant així l’ocupabilitat i generant noves oportunitats”, ha recalcat.

A la presentació han assistit també el secretari general d’UGT-PV, Paco Sacacia; el secretari general de CC.OO en Comarques del Nord, Albert Fernández; i el professor de la Universitat Jaume I i investigador del IIDL, Vicente Budí.

Els representants sindicals han reconegut i lloc en valor el compromís i l’impuls de l’Ajuntament de Castelló amb les polítiques d’ocupació, per la formació i pel diàleg amb els agents socials. Finalment, Budí, ha destacat la funció de capil·laritat de Castelló i assenyalat els beneficis per a la província que tindrà aquesta aposta per la innovació i la formació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.