fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Castell贸 impulsa la seua riquesa natural i paisatg铆stica en integrar-se en Viles en Flor Comunitat Valenciana

Castell贸 impulsa la seua riquesa natural i paisatg铆stica en integrar-se en Viles en Flor Comunitat Valenciana

El programa reconeix les accions dels ajuntaments en mat猫ria d’enjardinament, mobiliari urb脿 i espais l煤dics exemplars.

Castell贸 s’ha convertit en la primera capital de prov铆ncia a integrar-se en el programa Viles en Flor de la Comunitat Valenciana, una iniciativa promoguda per l’Associaci贸 Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hort铆cola de la Comunitat Valenciana que t茅 com a objectiu mostrar i posar en valor la riquesa natural i paisatg铆stica del territori mitjan莽ant el reconeixement p煤blic a aquells projectes destacats d’enjardinament, ornamentaci贸 floral o zones d’oci. L’adhesi贸 al programa va ser sol路licitada per la regidoria d’Infraestructura Verda.

Per a la regidora d’Infraestructura Verda, Pilar Escuder, aquesta inclusi贸 “suposa tot un reconeixement p煤blic dels nostres projectes d’enjardinament, ornamentaci贸 floral, mobiliari urb脿 i espais l煤dics”. “Hem volgut posar en relleu el nostre valu贸s patrimoni natural, des dels paratges naturals que posseeix Castell贸 des de les els Columbretes, Magdalena, Mol铆 la Font, el Pinar, el parc del Meridi脿 fins als parcs i jardins que tenim a la Castell贸 i al Grau”, ha manifestat. Una vegada validada la candidatura de Castell贸 i sumada la ciutat al projecte, l’Ajuntament aspira a ser un dels m脿xims reconeguts en els futurs guardons que atorga aquest projecte.

Per a aix貌, des de la regidoria d’Infraestructura Verda s’ha presentat un informe a l’Associaci贸 Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hort铆cola que recull les principals caracter铆stiques dels 1.884.673 m 2, de zones verdes p煤bliques de Castell贸. “Tamb茅 茅s important destacar la gesti贸 sostenible i protecci贸 mediambiental que realitza l’Ajuntament de les zones enjardinades”, indica Pilar Escuder.

Recentment, ha visitat la ciutat una delegaci贸 del jurat que, al costat de la regidora d’Infraestructura Verda, ha recorregut diversos espais com el Parc Ribalta, el parc del Ge貌leg Josep Royo G贸mez, el jard铆 vertical de la Pla莽a Major, els parcs de Rafalafena i de l’Auditori, i l’hort urb脿 del Primer Mol铆. En el Grau van visitar el parc de la Panderola, el Pinar i el parc Litoral. Aix铆 mateix es van despla莽ar a la pla莽a Mar铆a Agustina per a con茅ixer el Ficus i a l’avinguda Rei Don Jaime per a contemplar L’Olivera de la Pau, totes dues esp猫cies estan incloses en el Cat脿leg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana com a arbres monumentals d’inter茅s local.

Castell贸 t茅 com un dels seus principals actius els valors naturals que ofereix el cord贸 de serres pr貌ximes al litoral i el litoral mateix, amb el Grau com a connexi贸 entre la ciutat i la mar. Una de les caracter铆stiques paisatg铆stiques rellevants, i que ha prevalgut al llarg dels segles, 茅s l’exist猫ncia d’una xarxa de s茅quies i d’hortes de xicoteta grand脿ria que envolten el nucli urb脿. S贸n alguns de les dades informatives que inclou l’informe presentat per l’脿rea d’Infraestructura Verda a l’Associaci贸 Professional de Flores, Plantes i Tecnologia Hort铆cola.

Castell贸 t茅 una superf铆cie de zones verdes p煤bliques d’1.884.673 m 2, que inclouen els parcs i jardins, places enjardinades i parcs periurbans. En l’actualitat, la poblaci贸 de Castell贸 茅s de 174.264 habitants, amb el que la r脿tio zona verda/habitant 茅s de 10,82 m虏/*hab, lleugerament superior a la r脿tio que estableix l’Organitzaci贸 Mundial per a la Salut com a m铆nim per a les zones urbanes. No obstant aix貌, aquest r脿tio continuar脿 creixent per a aconseguir els est脿ndards europeus. Quant a l’arbratge, hi ha un total de 44.007 arbres plantats a la ciutat, amb un arbre per cada 4 habitants.

Un altre dels aspectes que inclou l’informe es refereix a la funcionalitat de les zones enjardinades de Castell贸, destacant que han anat evolucionat concorde a la demanda social amb la creaci贸 de diversos serveis com a zones de jocs infantils adaptats, instal路lacions d’elements biosaludables per a les persones majors, pistes esportives, punts de trobada, fonts, augment del mobiliari urb脿, com a bancs i papereres, paviments antilliscants, etc. Castell贸 compta amb 155 zones de jocs repartides per la ciutat, en la seua majoria integrades en zones verdes i en places p煤bliques enjardinades.

L’Ajuntament de Castell贸 gestiona un total de 250 zones verdes, en la qual s’inclouen els parcs, jardins, alineacions, zones enjardinades en vials de la ciutat i parcs periurbans. Aix铆 mateix s’ofereix detallada informaci贸 sobre els parcs de Castell贸 com Rafalafena, Ge貌leg Jos茅 Royo G贸mez, el parc Litoral, Auditori, La Panderola, Josefina L贸pez, M猫rida, Meridi脿, Magdalena, el Pinar i els parcs i zones enjardinades del centre de la ciutat.

Finalment, destacar aspectes com l’aplicaci贸 d’una jardineria sostenible i la protecci贸 del medi ambient. M茅s del 90% de les zones verdes estan automatitzades i es reguen mitjan莽ant elements localitzats, i el 40% d’aquestes zones verdes estan telegestionades, amb un conseg眉ent estalvi d’aigua. Aix铆 mateix, destaca l’煤s de materials naturals per a minimitzar l’impacte ambiental com 茅s la utilitzaci贸 dels residus triturats que s贸n utilitzats posteriorment com mulch org脿nic.

Aquesta xarxa de reconeixement als municipis i les seues pol铆tiques de desenvolupament d’infraestructures verdes segueix el model de programes similars en altres pa茂sos com Fran莽a amb Villes et Villages Fleuris, la xarxa Comuni Floriti d’It脿lia, la Britain in Bloom del Regne Unit, Tidy Towns, a Irlanda, o al Canad脿, les Communities in Bloom.

Segons informa la xarxa Viles en Flor Comunitat Valenciana, es tracta d’un programa anual que reconeix en forma de guardons, anomenats Flors d’Honor, la traject貌ria i les accions dutes a terme pels municipis de la Comunitat en la millora i potenciaci贸 dels espais verds urbans, la seua gesti贸 sostenible, l’educaci贸 ambiental i la conscienciaci贸 ciutadana en la cura de l’entorn. El programa compleix aquest 2021 la seua quarta edici贸, amb m茅s de 30 municipis adherits.

Leave a Reply

Your email address will not be published.