fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Castelló ret homenatge a les víctimes de la repressió franquista enterrades en el cementeri

Castelló ret homenatge a les víctimes de la repressió franquista enterrades en el cementeri

L’alcaldessa, Amparo Marco, manifesta el compromís del Govern municipal “amb la defensa la memòria individual i col·lectiva dels qui van ser represaliats i van pagar la seua lluita amb la vida”.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló, encapçalat per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la vicealcaldesa, Ali Brancal, ha assistit avui a la cerimònia civil que s’ha celebrat en el Cementeri de San José amb motiu de la celebració de Tots els Sants. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, al costat del PSPV i UGT, ha organitzat l’acte d’homenatge i record a les víctimes de la repressió franquista sepultades en el cementeri de castellonenc.

La regidora de Cultura i portaveu del govern municipal, Verònica Ruiz, ha agraït l’intens treball realitzat pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica ja que “ens ha permès conèixer una realitat que mai ens van ensenyar ni en els col·legis ni en els instituts”. Ruiz ha lamentat que malgrat els esforços que s’estan realitzant “encara falta molt per fer per a complir la llei i donar l’homenatge que es mereixen milers i milers de ciutadans que van donar la seua vida per la llibertat i la justícia”. Per la seua banda, els representants de la memòria històrica han destacat el treball i suport del Govern de Castelló per a donar a aquest acte la dignitat que es mereix i per haver fet possible l’exposició dedicada a les víctimes de la repressió franquista enterrades en el Cementeri de Castelló.

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha clausurat l’acte posant l’accent en la importància de l’acte civil celebrat aquest matí perquè “avui honrem la memòria dels quals s’han anat. De tots i de totes. Però amb un missatge de gratitud especial als qui van ser víctimes de la violència irracional i despietada. Dones i homes que van donar la seua vida per una causa anomenada llibertat. Socialistes i republicans que van creure en una societat basada en ideals de justícia i igualtat. Van morir per creure en una Espanya millor i per lluitar perquè ningú els arrabassara aqueix somni. Set dècades després del seu afusellament han aconseguit la victòria moral. I estem ací, precisament, per a reivindicar-los, per a honrar-los i per a dignificar-los”.

La primera edil ha volgut destacar el compromís del Govern municipal “amb la defensa la memòria individual i col·lectiva dels qui van ser represaliats i van pagar la seua lluita amb la vida”. “En aquest cementeri van ser enterrades quasi 1.000 persones víctimes de la repressió: afusellats, morts en presons i en hospitals, morts en centres de detenció, assassinats per pertànyer a la guerrilla antifranquista o per col·laborar amb el maqui. El nostre deure ciutadania és treballar perquè les futures generacions puguen tirar la vista arrere i estar orgulloses dels seus avantpassats. Perquè totes les famílies de Castelló tenen el dret de plorar als seus morts amb la dignitat que es mereixen” ha conclòs Marco.

Leave a Reply

Your email address will not be published.