fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

La delegaci贸 de Sanitat de Sagunt ofereix una s猫rie consells i informaci贸 pr脿ctica perqu猫 la ciutadania puga controlar les diverses plagues

La delegaci贸 de Sanitat de Sagunt ofereix una s猫rie consells i informaci贸 pr脿ctica perqu猫 la ciutadania puga controlar les diverses plagues

Estes recomanacions s贸n elaborades pel departament de Sanitat, en col路laboraci贸 amb l’empresa Lok铆mica, per a frenar plagues com el mosquit tigre, la procession脿ria, els rosegadors i les paneroles.

El departament de Sanitat, en col路laboraci贸 amb l’empresa Lok铆mica, han llan莽at en format de tr铆ptic, una s猫rie de consells i informaci贸 pr脿ctica perqu猫 la ciutadania puga col路laborar en el control de les diverses plagues, com el mosquit tigre, la procession脿ria, els rosegadors i les paneroles. Este contingut, tant en castell脿 com en valenci脿, hui es distribu茂x en les farm脿cies, Centres de Salut i depend猫ncies municipals, entre altres llocs.

El regidor de Sanitat, Javier Tim贸n, sobre esta proposta ha declarat que amb estos consells els ciutadans i ciutadanes mantenen les seues cases lliures de plagues i col路laboren amb l’ajuntament en l’erradicaci贸 d’estos insectes i rosegadors. 芦La participaci贸 de la ciutadania 茅s molt necess脿ria perqu猫 els plans que estem desenvolupant des del Departament de Sanitat, en coordinaci贸 amb l’empresa de control de plagues, resulten efectius禄, ha signat Tim贸.

Tim贸 ha aprofitat l’oportunitat per a recordar a totes les persones que poden fer arribar els seus avisos de plagues al Departament de Sanitat, a trav茅s del n煤mero de tel猫fon 962 65 58 58 marcant una de les seg眉ents extensions 6847, 6848, 6849, 6850, o b茅, a trav茅s de correu electr貌nic sanidad@aytosagunto.es o fj.tim贸@aytosagunto.es. Aix铆 mateix, el regidor ha emfatitzat que en els avisos les persones hauran de facilitar el seu nom, tel猫fon de contacte i una adre莽a, perqu猫 l’empresa de control de plagues contacte per a concretar quin 茅s el problema i la seua ubicaci贸.

Les recomanacions per a actuar contra el mosquit tigre s贸n que s’eviten recipients que puguen acumular aigua estancada, perqu猫 no existisquen llocs de cria i impedir la seua reproducci贸; que es mantinguen els nivells de clor adequat en les piscines, basses i estanys durant tot l’any i protegir els pous i aljubs amb malles mosquiteres perqu猫 no posen els seus ous estos insectes. A m茅s, que es vigile el reg per degoteig, que pot deixar aigua sobrant en recipients, i en cas de tindre mascotes, l’aigua dels abeuradors ha de ser renovada amb freq眉猫ncia.

Pel que fa a la plaga de procession脿ria, que durant la seua fase d’eruga desenvolupa uns p猫ls urticants que produeixen al路l猫rgies i irritacions en les persones, el departament de Sanitat recomana una s猫rie de controls per a esta plaga en unes quatre fases basades en el seu cicle biol貌gic. La primera actuaci贸 mitjan莽ant l’煤s de paranys de captura de papallones mascle per a reduir la poblaci贸, en el per铆ode de finals de juny i principis de juliol, per a posteriorment retirar-les a l’octubre. Seguidament, l’administraci贸 d’un producte sist猫mic en els pins, durant el mes de setembre, amb la finalitat de produir l’extinci贸 de l’eruga per ingesti贸 de les ac铆cules. Posteriorment, entre el mes d’octubre i desembre, han de realitzar-se de manera preventiva els tractaments de biocida directes sobre les ac铆cules, mitjan莽ant el sistema de polvoritzaci贸. I, finalment, a partir de gener, els tractaments f铆sics i mec脿nics s贸n els protagonistes; el tall de bolsones i la col路locaci贸 de paranys en el tronc impediran el descens de les erugues en process贸.

No obstant aix貌, Sanitat destaca que l’Ajuntament de Sagunt disposa d’un equip de treball que es dedica a controlar a esta esp猫cie, principalment en les seues fases d’eruga i papallona. 芦Els treballs s’inicien al juliol mitjan莽ant la col路locaci贸 de paranys de captura d’adults, finalitzant a l’abril, quan deixen d’observar-se erugues禄, ha explicat, i al mateix temps ha subratllat que per a obtindre una major efectivitat 茅s important que estes mateixes actuacions es realitzen tamb茅 en l’脿mbit privat.

D’altra banda, per a evitar la proliferaci贸 de rosegadors, el Departament de Sanitat explica una s猫rie d’indicacions per a garantir la salubritat de les llars. Alguns d’estos s贸n controlar els espais de refugi i on hi ha aliments, perqu猫 estos factors s贸n decisius per a controlar la poblaci贸 d’esta plaga. Per esta ra贸, des de l’脿rea de sanitat recomana l’extrema neteja de papereres i els fruits caiguts.

Aix铆 mateix, Sanitat suggereix les mateixes explicacions sobre l’extrema neteja per a lluitar contra les paneroles i aconsella a la ciutadania controlar les restes de greix i la part posterior dels electrodom猫stics de cuina, a m茅s de no deixar menjar a la disposici贸 d’estos insectes. I, en concret, destaquen que el tractament m茅s efectiu contra esta plaga s贸n els productes en gel, que es poden adquirir en qualsevol supermercat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.