fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

La delegació de Sanitat de Sagunt ofereix una sèrie consells i informació pràctica perquè la ciutadania puga controlar les diverses plagues

La delegació de Sanitat de Sagunt ofereix una sèrie consells i informació pràctica perquè la ciutadania puga controlar les diverses plagues

Estes recomanacions són elaborades pel departament de Sanitat, en col·laboració amb l’empresa Lokímica, per a frenar plagues com el mosquit tigre, la processionària, els rosegadors i les paneroles.

El departament de Sanitat, en col·laboració amb l’empresa Lokímica, han llançat en format de tríptic, una sèrie de consells i informació pràctica perquè la ciutadania puga col·laborar en el control de les diverses plagues, com el mosquit tigre, la processionària, els rosegadors i les paneroles. Este contingut, tant en castellà com en valencià, hui es distribuïx en les farmàcies, Centres de Salut i dependències municipals, entre altres llocs.

El regidor de Sanitat, Javier Timón, sobre esta proposta ha declarat que amb estos consells els ciutadans i ciutadanes mantenen les seues cases lliures de plagues i col·laboren amb l’ajuntament en l’erradicació d’estos insectes i rosegadors. «La participació de la ciutadania és molt necessària perquè els plans que estem desenvolupant des del Departament de Sanitat, en coordinació amb l’empresa de control de plagues, resulten efectius», ha signat Timó.

Timó ha aprofitat l’oportunitat per a recordar a totes les persones que poden fer arribar els seus avisos de plagues al Departament de Sanitat, a través del número de telèfon 962 65 58 58 marcant una de les següents extensions 6847, 6848, 6849, 6850, o bé, a través de correu electrònic sanidad@aytosagunto.es o fj.timó@aytosagunto.es. Així mateix, el regidor ha emfatitzat que en els avisos les persones hauran de facilitar el seu nom, telèfon de contacte i una adreça, perquè l’empresa de control de plagues contacte per a concretar quin és el problema i la seua ubicació.

Les recomanacions per a actuar contra el mosquit tigre són que s’eviten recipients que puguen acumular aigua estancada, perquè no existisquen llocs de cria i impedir la seua reproducció; que es mantinguen els nivells de clor adequat en les piscines, basses i estanys durant tot l’any i protegir els pous i aljubs amb malles mosquiteres perquè no posen els seus ous estos insectes. A més, que es vigile el reg per degoteig, que pot deixar aigua sobrant en recipients, i en cas de tindre mascotes, l’aigua dels abeuradors ha de ser renovada amb freqüència.

Pel que fa a la plaga de processionària, que durant la seua fase d’eruga desenvolupa uns pèls urticants que produeixen al·lèrgies i irritacions en les persones, el departament de Sanitat recomana una sèrie de controls per a esta plaga en unes quatre fases basades en el seu cicle biològic. La primera actuació mitjançant l’ús de paranys de captura de papallones mascle per a reduir la població, en el període de finals de juny i principis de juliol, per a posteriorment retirar-les a l’octubre. Seguidament, l’administració d’un producte sistèmic en els pins, durant el mes de setembre, amb la finalitat de produir l’extinció de l’eruga per ingestió de les acícules. Posteriorment, entre el mes d’octubre i desembre, han de realitzar-se de manera preventiva els tractaments de biocida directes sobre les acícules, mitjançant el sistema de polvorització. I, finalment, a partir de gener, els tractaments físics i mecànics són els protagonistes; el tall de bolsones i la col·locació de paranys en el tronc impediran el descens de les erugues en processó.

No obstant això, Sanitat destaca que l’Ajuntament de Sagunt disposa d’un equip de treball que es dedica a controlar a esta espècie, principalment en les seues fases d’eruga i papallona. «Els treballs s’inicien al juliol mitjançant la col·locació de paranys de captura d’adults, finalitzant a l’abril, quan deixen d’observar-se erugues», ha explicat, i al mateix temps ha subratllat que per a obtindre una major efectivitat és important que estes mateixes actuacions es realitzen també en l’àmbit privat.

D’altra banda, per a evitar la proliferació de rosegadors, el Departament de Sanitat explica una sèrie d’indicacions per a garantir la salubritat de les llars. Alguns d’estos són controlar els espais de refugi i on hi ha aliments, perquè estos factors són decisius per a controlar la població d’esta plaga. Per esta raó, des de l’àrea de sanitat recomana l’extrema neteja de papereres i els fruits caiguts.

Així mateix, Sanitat suggereix les mateixes explicacions sobre l’extrema neteja per a lluitar contra les paneroles i aconsella a la ciutadania controlar les restes de greix i la part posterior dels electrodomèstics de cuina, a més de no deixar menjar a la disposició d’estos insectes. I, en concret, destaquen que el tractament més efectiu contra esta plaga són els productes en gel, que es poden adquirir en qualsevol supermercat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.