fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Morella i l’IVC+R col路laboren en els estudis previs a la restauraci贸 de la portada de la Bas铆lica Arxiprestal de Morella

L’Ajuntament de Morella i l’IVC+R col路laboren en els estudis previs a la restauraci贸 de la portada de la Bas铆lica Arxiprestal de Morella

La subdirectora de l’IVC+R, Gemma Contreras, ha explicat avui a l’alcalde de Morella l’important estudi que es va a realitzar a les portes de la Bas铆lica.

La subdirectora de Conservaci贸, Restauraci贸 i Investigaci贸 de l’IVC+R, Gemma Contreras, i l’alcalde de Morella, Rhams茅s Ripoll茅s, han mantingut avui una reuni贸 a la seu de l’IVC+R, en la qual s’han mostrat els importants estudis que es van a dur a terme a la fa莽ana de la Bas铆lica Arxiprestal Santa Maria la Major. L’an脿lisi cient铆fica es realitzar脿 sobre els conjunts escult貌rics en pedra policromada de la porta dels Ap貌stols (S. XIV) i la porta de les Verges (S. XV).

L’alcalde de Morella afirma que “ens felicitem que es d贸ne aquest important pas. Les portes de la Bas铆lica Arxiprestal s贸n un element molt destacat del patrimoni valenci脿 i aquest 茅s un pas molt important de cara a una futura restauraci贸”.

Els treballs consistiran en uns an脿lisis qu铆mic-f铆sics per a la caracteritzaci贸 dels materials petris, morters i policromies, aprofundint en el coneixement dels processos de deteriorament, amb l’objectiu d’establir relacions entre aquests i el substrat petri, la policromia i els factors ambientals. A m茅s, els estudis previs permetran establir un protocol per a l’avaluaci贸 del risc i l’efic脿cia en els diferents tractaments possibles a emprar durant la fase de restauraci贸 de les portades (neteja, fixaci贸, consolidaci贸). Es faran servir t猫cniques d’estudi i documentaci贸 fotogr脿fica amb diferents longituds d’ona (visible, infraroja propera i ultraviolada). Els resultats d’aquest estudi permetran tenir un registre de l’estat actual de la portada i aportaran informaci贸 sobre la pres猫ncia de recobriments superficials.

Posteriorment, es realitzar脿 un estudi termogr脿fic, que posar脿 de manifest la pres猫ncia d’humitats i elements met脿l路lics ocults que puguen estar causant deterioraments a les policromies i al suport.

Un altre dels estudis es realitzar脿 mitjan莽ant un microscopi port脿til, amb l’objecte d’obtenir imatges ampliades de diferents zones d’inter猫s, prestant atenci贸 a les zones policromades en les que ha pogut haver intervencions anteriors i a les zones on s’hagin produ茂t dip貌sits superficials que oculten les policromies i alteren el suport.
Col路laboraci贸 amb les universitats.

Un cop realitzades aquestes proves, es procedir脿 a realitzar un ampli estudi, en col路laboraci贸 amb l’Institut de Ci猫ncia dels Materials de la Universitat de Val猫ncia, mitjan莽ant fluoresc猫ncia de raigs X amb un equip port脿til, que proporcionar脿 l’an脿lisi qu铆mica elemental dels materials.

Aquests estudis comptaran amb l’煤s d’una tecnologia avan莽ada i hi participaran tamb茅 l’Institut Nacional d’脪ptica i Electr貌nica de Bucarest i la Universitat Pablo de Olavide.

Cal recordar que en els 煤ltims mesos, tamb茅 s’han dut a terme estudis a l’interior de la Bas铆lica Arxiprestal, en els quals s’est脿 treballant des de la Direcci贸 General de Cultura i la Universitat de Val猫ncia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.