fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Sagunt s’adherix al programa d’atenció a persones amb diversitat funcional o discapacitat mental

L’Ajuntament de Sagunt s’adherix al programa d’atenció a persones amb diversitat funcional o discapacitat mental

És un servici d’atenció a persones amb diversitat funcional mental o discapacitat i específic de persones amb problemes crònics de salut mental.

Este matí, la primera tinenta d’alcalde, Maria José Carrera, i el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, han presentat el Servei d’Atenció i Seguiment per a la Malaltia Mental (SASEM) del departament de Serveis Socials. En este programa es desenvolupa el servei d’atenció a persones amb diversitat funcional o discapacitat i específic de persones amb problemes crònics de salut mental.

El programa se centra en serveis enfocats a facilitar als seus destinataris una atenció diürna de suport psicosocial i accions de seguiment perquè puguen aconseguir, dins de les possibilitats de cada persona usuària, la màxima integració social i laboral, facilitant els suports en el seu ambient natural evitant així l’estigmatització i la institucionalització.

El programa tracta, a més, de garantir un conjunt de prestacions de caràcter psicosocial orientades a la prevenció de recaigudes i de la cronicitat i a promocionar l’autonomia personal avaluant prèviament les necessitats de cada cas, com per exemple factors personals i de l’entorn que influïsquen, l’adaptació personal i social, el seguiment de conductes o cures especials que es requerisquen, entre altres.

El perfil de la persona usuària serà aquella, d’una banda, amb diagnòstic de trastorn mental greu (TMG) o problemes de salut mental greu (PSMG), que reben atenció especialitzada per un psiquiatre de la Unitat de Salut Mental i, d’altra banda, persones amb problemes per a seguir un al tractament, que no tinguen la consciència de patir una malaltia mental i que tinguen risc de marginació o exclusió social. En este sentit, el programa està especialment pensat per a persones amb PSMG i certificat de discapacitat.

A més, desenvoluparà la prevenció, diagnòstic i intervenció en situacions de diversitat funcional o discapacitat, dependència, vulnerabilitat o discriminació, fomentant les relacions de convivència. Cal destacar que estaran dirigits a tota la població en general que en qualsevol moment del seu cicle vital necessiten la intervenció plantejada.

Per part seua, la primera tinenta d’alcalde, María José Carrera, ha manifestat que: «És important que l’ajuntament aposte fermament per dotar de recursos i facilitar la qualitat de vida de la ciutadania. És necessari impulsar accions de formació i sensibilització en l’entorn comunitari sobre la salut mental per a previndre l’exclusió social i afavorir la no discriminació». Ha continuat explicant que, en este sentit, el programa SASEM «ve a reforçar una de les potes que ens faltava treballar, la salut mental», d’esta manera ha agraït i felicitat al departament de Serveis Socials pel treball que estan realitzant.

Per part seua, el regidor delegat del departament de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha destacat que el SASEM està configurat per un equip multidisciplinari «el servei està format per diferents disciplines: psicologia, educació social, treball social, integració social i monitores d’activitats, amb suport administratiu des de la unitat administrativa del departament de Serveis Socials».

Així mateix, ha assistit a la presentació la responsable tècnica del Departament de Serveis Socials, Victoria Belis, al costat de les tècniques del programa Verónica Piña i Cinta Andreu, que han explicat la metodologia i les activitats a desenvolupar, així com indicat dues de les línies d’actuació. En este sentit, una línia preventiva destinada a la sensibilització de la població, especialment la juvenil on «han aflorat noves necessitats de salut mental» a conseqüència de la Covid-19; i una altra línia de suport i acompanyament a la persona i la família. D’altra banda, la metodologia es fonamenta en la planificació centrada en la persona i la intervenció de casos prenent com a referència el model de qualitat de vida dels psicòlegs Shalock i Verdugo, valorant i intervenint en les àrees en les quals es detecte necessitat de suport amb la finalitat de recuperar el projecte vital de les persones amb malaltia mental greu.

Es treballarà sempre en coordinació amb els recursos sanitaris i respecte a les persones usuàries en la consciència de la malaltia, l’adhesió al tractament, millora d’habilitats socials, afrontament de l’estrés o angoixa, faenes de casa, motivació per a realitzar activitats d’oci, formatives i laborals i cerca de recursos, així com psicoeducació familiar, resolució de conflictes amb la família i millora de la convivència i qualitat de vida.

La ubicació del programa, si bé la intervenció es realitza en l’entorn natural de la persona, es troba en l’Avinguda del Mediterrani, número 38-40, durant l’estiu en horari de matins i, a partir de setembre, l’horari s’adaptarà a les necessitats del programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.