fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament de Sagunt s’adherix al programa d’atenci贸 a persones amb diversitat funcional o discapacitat mental

L’Ajuntament de Sagunt s’adherix al programa d’atenci贸 a persones amb diversitat funcional o discapacitat mental

脡s un servici d’atenci贸 a persones amb diversitat funcional mental o discapacitat i espec铆fic de persones amb problemes cr貌nics de salut mental.

Este mat铆, la primera tinenta d’alcalde, Maria Jos茅 Carrera, i el regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, han presentat el Servei d’Atenci贸 i Seguiment per a la Malaltia Mental (SASEM) del departament de Serveis Socials. En este programa es desenvolupa el servei d’atenci贸 a persones amb diversitat funcional o discapacitat i espec铆fic de persones amb problemes cr貌nics de salut mental.

El programa se centra en serveis enfocats a facilitar als seus destinataris una atenci贸 di眉rna de suport psicosocial i accions de seguiment perqu猫 puguen aconseguir, dins de les possibilitats de cada persona usu脿ria, la m脿xima integraci贸 social i laboral, facilitant els suports en el seu ambient natural evitant aix铆 l’estigmatitzaci贸 i la institucionalitzaci贸.

El programa tracta, a m茅s, de garantir un conjunt de prestacions de car脿cter psicosocial orientades a la prevenci贸 de recaigudes i de la cronicitat i a promocionar l’autonomia personal avaluant pr猫viament les necessitats de cada cas, com per exemple factors personals i de l’entorn que influ茂squen, l’adaptaci贸 personal i social, el seguiment de conductes o cures especials que es requerisquen, entre altres.

El perfil de la persona usu脿ria ser脿 aquella, d’una banda, amb diagn貌stic de trastorn mental greu (TMG) o problemes de salut mental greu (PSMG), que reben atenci贸 especialitzada per un psiquiatre de la Unitat de Salut Mental i, d’altra banda, persones amb problemes per a seguir un al tractament, que no tinguen la consci猫ncia de patir una malaltia mental i que tinguen risc de marginaci贸 o exclusi贸 social. En este sentit, el programa est脿 especialment pensat per a persones amb PSMG i certificat de discapacitat.

A m茅s, desenvolupar脿 la prevenci贸, diagn貌stic i intervenci贸 en situacions de diversitat funcional o discapacitat, depend猫ncia, vulnerabilitat o discriminaci贸, fomentant les relacions de conviv猫ncia. Cal destacar que estaran dirigits a tota la poblaci贸 en general que en qualsevol moment del seu cicle vital necessiten la intervenci贸 plantejada.

Per part seua, la primera tinenta d’alcalde, Mar铆a Jos茅 Carrera, ha manifestat que: 芦脡s important que l’ajuntament aposte fermament per dotar de recursos i facilitar la qualitat de vida de la ciutadania. 脡s necessari impulsar accions de formaci贸 i sensibilitzaci贸 en l’entorn comunitari sobre la salut mental per a previndre l’exclusi贸 social i afavorir la no discriminaci贸禄. Ha continuat explicant que, en este sentit, el programa SASEM 芦ve a refor莽ar una de les potes que ens faltava treballar, la salut mental禄, d’esta manera ha agra茂t i felicitat al departament de Serveis Socials pel treball que estan realitzant.

Per part seua, el regidor delegat del departament de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha destacat que el SASEM est脿 configurat per un equip multidisciplinari 芦el servei est脿 format per diferents disciplines: psicologia, educaci贸 social, treball social, integraci贸 social i monitores d’activitats, amb suport administratiu des de la unitat administrativa del departament de Serveis Socials禄.

Aix铆 mateix, ha assistit a la presentaci贸 la responsable t猫cnica del Departament de Serveis Socials, Victoria Belis, al costat de les t猫cniques del programa Ver贸nica Pi帽a i Cinta Andreu, que han explicat la metodologia i les activitats a desenvolupar, aix铆 com indicat dues de les l铆nies d’actuaci贸. En este sentit, una l铆nia preventiva destinada a la sensibilitzaci贸 de la poblaci贸, especialment la juvenil on 芦han aflorat noves necessitats de salut mental禄 a conseq眉猫ncia de la Covid-19; i una altra l铆nia de suport i acompanyament a la persona i la fam铆lia. D’altra banda, la metodologia es fonamenta en la planificaci贸 centrada en la persona i la intervenci贸 de casos prenent com a refer猫ncia el model de qualitat de vida dels psic貌legs Shalock i Verdugo, valorant i intervenint en les 脿rees en les quals es detecte necessitat de suport amb la finalitat de recuperar el projecte vital de les persones amb malaltia mental greu.

Es treballar脿 sempre en coordinaci贸 amb els recursos sanitaris i respecte a les persones usu脿ries en la consci猫ncia de la malaltia, l’adhesi贸 al tractament, millora d’habilitats socials, afrontament de l’estr茅s o angoixa, faenes de casa, motivaci贸 per a realitzar activitats d’oci, formatives i laborals i cerca de recursos, aix铆 com psicoeducaci贸 familiar, resoluci贸 de conflictes amb la fam铆lia i millora de la conviv猫ncia i qualitat de vida.

La ubicaci贸 del programa, si b茅 la intervenci贸 es realitza en l’entorn natural de la persona, es troba en l’Avinguda del Mediterrani, n煤mero 38-40, durant l’estiu en horari de matins i, a partir de setembre, l’horari s’adaptar脿 a les necessitats del programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.