fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Ajuntament presenta l’estudi Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors

L’Ajuntament presenta l’estudi Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors

Este programa t茅 per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i ho fa promovent la seua participaci贸, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora.

L’Ajuntament de Sagunt, a trav茅s de la regidoria de Serveis Socials i Majors, ha presentat en la sala d’actes del Teatre Bego帽a l’Informe de Diagn貌stic i Pla d’Acci贸 del programa Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors. Este programa t茅 per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i ho fa promovent la participaci贸 dels majors, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora de la localitat, promovent un envelliment actiu i saludable.

Este diagn貌stic i pla d’acci贸 l’ha realitzat l’empresa Bunbury i associats de Saragossa, per enc脿rrec municipal, que est脿 especialitzada en la consecuci贸 i gesti贸 de projectes europeus i de cooperaci贸 internacional, amb especial incid猫ncia en el sector social. Eva Bunbury 茅s la responsable d’este treball, qui l’ha explicat i presentat hui.

El regidor de Persones Majors, Alejandro Sotoca, ha destacat que Sagunt t茅 una poblaci贸 major molt nombrosa, per este motiu, des de l’Ajuntament i l’脿rea de Majors, 芦vam voler realitzar un estudi per a saber la realitat actual de la poblaci贸 major i el seu dia a dia. Este estudi permet a Sagunt ser ciutat amigable amb les persones majors, que 茅s l’estudi que es presenta hui. En el proc茅s d’elaboraci贸 han participat els nostres majors, aix铆 com altres associacions del nostre poble amb la finalitat de poder veure quines necessitats i mancances hi ha realment i on hem de millorar禄.

Aix铆 mateix, Sotoca ha explicat que 芦茅s fonamental l’eliminaci贸 d’unes certes barreres, ja siguen f铆siques o altres com la bretxa digital perqu猫 els nostres majors puguen realitzar el seu dia a dia de manera normal禄. A m茅s, ha apuntat que este estudi permet identificar eixos problemes i com resoldre’ls i, a m茅s a m茅s, es formaran grups de treball i seguiment dels programes de l’estudi 芦amb les mateixes associacions i les que vulguen col路laborar per a la realitzaci贸 d’este pla a cinc anys禄.

Aix铆 mateix, este programa s’ha realitzat per a comprendre la ciutat i elaborar mesures adequades al seu entorn, ja que 茅s fonamental incorporar un diagn貌stic general relatiu a diferents factors que han de ser analitzats, com ara aspectes geogr脿fics, demogr脿fics, econ貌mics, socials i de govern de la ciutat. Analitzar, en esta primera part de l’estudi, cadascun d’estos factors facilitar脿 entendre Sagunt respecte a la seua incorporaci贸 a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors i aix铆 comprendre les peculiaritats de la ciutat que poden condicionar el desenvolupament de mesures dirigides a satisfer les necessitats espec铆fiques de les persones majors.

D’altra banda, l’enfocament innovador de la perspectiva de les persones majors de cinquanta anys per a un Sagunt m茅s amigable amb les persones majors, podr脿 relacionar-se amb els canvis produ茂ts en el territori i com eixes variables, clim脿tiques, paisatg铆stiques, urban铆stiques, etc. han de ser compreses i adaptades en un futur.

Sagunt forma part de les ciutats i comunitats amigables amb les persones majors, un reconeixement de l’IMSERSO i l’OMS a aquells municipis que fomenten l’envelliment actiu i saludable i que, per a aix貌, reorganitzen les seues estructures i serveis amb la finalitat d’oferir una 貌ptima qualitat, seguretat i confort a totes les persones amb independ猫ncia de les seues capacitats, fomentant d’esta manera la seua participaci贸 en tots els 脿mbits de la vida social.

Este distintiu incideix en la consecuci贸 d’uns est脿ndards de qualitat de vida a les ciutats a trav茅s de la participaci贸 activa de la seua ciutadania, posant el focus especialment en el grup de poblaci贸 de m茅s edat.

Els ajuntaments adherits es comprometen a promoure la participaci贸 de les persones majors en el proc茅s, el qual consta de tres fases: diagn貌stic de la situaci贸 (analitza els recursos existents), Pla d’Acci贸 i implementaci贸 del Pla d’Acci贸. El proc茅s 茅s continu, als cinc anys (m茅s o menys) es torna a comen莽ar de nou amb el diagn貌stic d’all貌 aconseguit.

Concretament, a Sagunt, l’estudi va comen莽ar amb la realitzaci贸 de sis grups focals, els dies 9, 10 i 11 de mar莽 de 2020 en el qual van participar sobre 80 persones pertanyents a les associacions de majors, associacions de dones, discapacitats, sindicats, partits pol铆tics, etc. Es van estudiar les 脿rees relacionades amb els espais a l’aire lliure i edificis, transport, habitatge, participaci贸, respecte i inclusi贸, comunicaci贸 i informaci贸, sanitat i serveis socials. D’altra banda, este pr貌xim mes d’octubre es treballaran al voltant de tres tallers de sobre noves tecnologies dirigides a persones majors: ajustos b脿sics en el m貌bil, internet dia a dia i administraci贸 electr貌nica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.