fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

L’Ajuntament presenta l’estudi Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors

L’Ajuntament presenta l’estudi Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors

Este programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i ho fa promovent la seua participació, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora.

L’Ajuntament de Sagunt, a través de la regidoria de Serveis Socials i Majors, ha presentat en la sala d’actes del Teatre Begoña l’Informe de Diagnòstic i Pla d’Acció del programa Sagunt, ciutat amigable amb les persones majors. Este programa té per objectiu millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi i ho fa promovent la participació dels majors, tenint en compte les seues opinions, necessitats i propostes de millora de la localitat, promovent un envelliment actiu i saludable.

Este diagnòstic i pla d’acció l’ha realitzat l’empresa Bunbury i associats de Saragossa, per encàrrec municipal, que està especialitzada en la consecució i gestió de projectes europeus i de cooperació internacional, amb especial incidència en el sector social. Eva Bunbury és la responsable d’este treball, qui l’ha explicat i presentat hui.

El regidor de Persones Majors, Alejandro Sotoca, ha destacat que Sagunt té una població major molt nombrosa, per este motiu, des de l’Ajuntament i l’àrea de Majors, «vam voler realitzar un estudi per a saber la realitat actual de la població major i el seu dia a dia. Este estudi permet a Sagunt ser ciutat amigable amb les persones majors, que és l’estudi que es presenta hui. En el procés d’elaboració han participat els nostres majors, així com altres associacions del nostre poble amb la finalitat de poder veure quines necessitats i mancances hi ha realment i on hem de millorar».

Així mateix, Sotoca ha explicat que «és fonamental l’eliminació d’unes certes barreres, ja siguen físiques o altres com la bretxa digital perquè els nostres majors puguen realitzar el seu dia a dia de manera normal». A més, ha apuntat que este estudi permet identificar eixos problemes i com resoldre’ls i, a més a més, es formaran grups de treball i seguiment dels programes de l’estudi «amb les mateixes associacions i les que vulguen col·laborar per a la realització d’este pla a cinc anys».

Així mateix, este programa s’ha realitzat per a comprendre la ciutat i elaborar mesures adequades al seu entorn, ja que és fonamental incorporar un diagnòstic general relatiu a diferents factors que han de ser analitzats, com ara aspectes geogràfics, demogràfics, econòmics, socials i de govern de la ciutat. Analitzar, en esta primera part de l’estudi, cadascun d’estos factors facilitarà entendre Sagunt respecte a la seua incorporació a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors i així comprendre les peculiaritats de la ciutat que poden condicionar el desenvolupament de mesures dirigides a satisfer les necessitats específiques de les persones majors.

D’altra banda, l’enfocament innovador de la perspectiva de les persones majors de cinquanta anys per a un Sagunt més amigable amb les persones majors, podrà relacionar-se amb els canvis produïts en el territori i com eixes variables, climàtiques, paisatgístiques, urbanístiques, etc. han de ser compreses i adaptades en un futur.

Sagunt forma part de les ciutats i comunitats amigables amb les persones majors, un reconeixement de l’IMSERSO i l’OMS a aquells municipis que fomenten l’envelliment actiu i saludable i que, per a això, reorganitzen les seues estructures i serveis amb la finalitat d’oferir una òptima qualitat, seguretat i confort a totes les persones amb independència de les seues capacitats, fomentant d’esta manera la seua participació en tots els àmbits de la vida social.

Este distintiu incideix en la consecució d’uns estàndards de qualitat de vida a les ciutats a través de la participació activa de la seua ciutadania, posant el focus especialment en el grup de població de més edat.

Els ajuntaments adherits es comprometen a promoure la participació de les persones majors en el procés, el qual consta de tres fases: diagnòstic de la situació (analitza els recursos existents), Pla d’Acció i implementació del Pla d’Acció. El procés és continu, als cinc anys (més o menys) es torna a començar de nou amb el diagnòstic d’allò aconseguit.

Concretament, a Sagunt, l’estudi va començar amb la realització de sis grups focals, els dies 9, 10 i 11 de març de 2020 en el qual van participar sobre 80 persones pertanyents a les associacions de majors, associacions de dones, discapacitats, sindicats, partits polítics, etc. Es van estudiar les àrees relacionades amb els espais a l’aire lliure i edificis, transport, habitatge, participació, respecte i inclusió, comunicació i informació, sanitat i serveis socials. D’altra banda, este pròxim mes d’octubre es treballaran al voltant de tres tallers de sobre noves tecnologies dirigides a persones majors: ajustos bàsics en el mòbil, internet dia a dia i administració electrònica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.