fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

L’Alcora presenta en Cevisama les 煤ltimes actuacions en la recuperaci贸 de la Reial F脿brica

L’Alcora presenta en Cevisama les 煤ltimes actuacions en la recuperaci贸 de la Reial F脿brica

La setmana passada va comen莽ar el projecte que far脿 visitable una part de la manufactura comtal, l’edifici dels forns 脿rabs.

La rehabilitaci贸 i posada en valor de la Reial F脿brica del Comte d’Aranda situa a l’Alcora com a referent en la recuperaci贸 del patrimoni industrial. L’Ajuntament ha triat Cevisama, un any m茅s, com a aparador per a presentar les 煤ltimes actuacions entorn d’aquest 鈥渁mbici贸s projecte鈥.

A l’acte han assistit l’alcalde, Samuel Falomir, la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, el diputat provincial de Promoci贸 Cer脿mica, Ximo Huguet, i la regidora de Cultura i Patrimoni, Ana Huguet, entre altres integrants de la corporaci贸 municipal i representants d’entitats i empreses del sector cer脿mic.

En la seua intervenci贸, Falomir ha destacat la 鈥渇onamental col路laboraci贸鈥 de la Uni贸 Europea (Fons FEDER), la Generalitat Valenciana, la Diputaci贸 de Castell贸, la Fundaci贸 Torrecid i la Caixa Rural de l’Alcora, en el proc茅s de recuperaci贸 de la Reial F脿brica.

Col路laboradors als quals se sumen Bestile i Pamesa, tal com ha anunciat hui el primer edil en la presentaci贸, empreses a les quals ha agra茂t la seua decisi贸 de formar part d’aquesta iniciativa 鈥渢an rellevant per al futur del nostre poble鈥, ha manifestat.

I 茅s que la recuperaci贸 de la F脿brica Gran 鈥溍﹕ un projecte clau per a l’Alcora, per tot el que ha significat i significa a nivell patrimonial, hist貌ric, social鈥 per貌, sobretot, per totes les possibilitats de futur que ofereix: culturals, tur铆stiques, urban铆stiques, socials, l煤diques, etc.鈥.

鈥淟’Alcora, pas a pas, recupera l’edifici m茅s important de la seua hist貌ria, on es va forjar la seua identitat com a poble i on va n脿ixer el potent sector industrial de la prov铆ncia鈥, ha concl貌s l’alcalde.

Respecte al projecte, el director del Museu de Cer脿mica, Eladi Grangel, ha informat que la setmana passada van comen莽ar les obres de rehabilitaci贸 de l’edifici dels forns 脿rabs, datats al voltant de 1805 鈥渦n dels espais de major import脿ncia hist貌rica i patrimonial de la Reial F脿brica del Comte d’Aranda鈥.

Es tracta d’un 鈥渄estacat projecte鈥 dins de la recuperaci贸 de la manufactura comtal, que far脿 visitable la zona dels forns. A m茅s, 鈥渁quest emblem脿tic espai es convertir脿 en centre d’informaci贸 i acolliment de visitants, i en centre d’interpretaci贸 dels recursos i productes tur铆stics de l’Alcora鈥, ha apuntat Grangel.

Tamb茅 s’actuar脿, en el marc d’aquesta intervenci贸, en la coberta de l’antiga f脿brica Azulejos BIC, SL, contigua a l’edifici dels forns, eliminant prop de 2.000 m虏 de fibrociment i substituint-ho per materials m茅s apropiats.

Amb anterioritat al projecte de rehabilitaci贸 dels forns, ara en marxa, l’Ajuntament va dur a terme a la fi del passat any la restauraci贸 de les policromies de la fa莽ana lateral de la Reial F脿brica.

El director del Museu ha recordat que, despr茅s de l’enderrocament de la primera factoria de Azulejos Vives, va quedar al descobert la fa莽ana lateral Sud de la Reial F脿brica. En ella es podien apreciar restes de la decoraci贸 pintada que havia quedat fins llavors oculta a la vista.
Les pintures van quedar exposades a l’acci贸 dels agents meteorol貌gics, fonamentalment pluja, vent i sol 鈥減el que r脿pidament es van iniciar les gestions per a preservar aquesta decoraci贸 de la fase fundacional de la f脿brica (1726-1727)鈥.

Aix铆 鈥揷ontinua Grangel鈥 鈥渁mb aquesta actuaci贸, s’ha pogut salvar d’una lenta destrucci贸 aquesta joia ornamental, que a m茅s ens permet fer-nos una idea de quin era l’aspecte original de la Reial F脿brica, i de com podria haver sigut la decoraci贸 de la fa莽ana principal, que 茅s un objectiu que ens plantegem escometre鈥.

Una altra de les accions recents ha sigut la presentaci贸 del Pla Director, a c脿rrec de la seua coordinadora, Diana S谩nchez Mustieles, que va tindre lloc la setmana passada en el Museu de Cer脿mica de l’Alcora dins de les jornades 鈥淟a Reial F脿brica i el territori鈥. El pla inclou un estudi sobre l’estat actual de la manufactura (estudi hist貌ric, arqueol貌gic, arquitect貌nic, patol貌gic, urban铆stic, jur铆dic, paisatg铆stic…) i una s猫rie de propostes d’intervenci贸: temporitzaci贸 i valoraci贸 econ貌mica de les obres a realitzar, manteniment, conservaci贸, comunicaci贸 i difusi贸, pla d’usos i gesti贸, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.