fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Marco, l’alcaldessa de Castell贸, destaca que el sanejament financer ha impulsat les inversions, la millora dels serveis i la baixada de la pressi贸 fiscal

Marco, l’alcaldessa de Castell贸, destaca que el sanejament financer ha impulsat les inversions, la millora dels serveis i la baixada de la pressi贸 fiscal

S’ha analitzat l’estat dels comptes municipals en comparaci贸 amb les de 2015.

L’alcaldessa de Castell贸, Amparo Marco, ha presentat en roda de premsa l’estat de situaci贸 de l’economia municipal i l’evoluci贸 dels principals indicadors. El descens gradual del deute des de 2015 ha anat acompanyat pel refor莽ament dels serveis p煤blics essencials i l’augment espectacular de les inversions.

“El sanejament financer permet fer pol铆tica social, tur铆stica, d’ocupaci贸, cultural o esportiva”, ha indicat Marco, que ha afirmat que el Govern municipal ha aconseguit l’objectiu d’afinar els comptes p煤blics perqu猫 el pressupost es dirigisca a millorar el benestar de la ciutadania. L’alcaldessa ha estat acompanyada del regidor de Gesti贸 Municipal, Antonio Lorenzo, a qui ha agra茂t la tasca de racionalitzaci贸 de la comptabilitat municipal.

Marco ha destacat la caiguda de l’endeutament des del 80% de fa tres anys al 18% que es preveu al final de 2018. Una situaci贸 que, segons ha afirmat, ha sigut possible per l’austeritat i els ajustos dels pr茅stecs bancaris heretats pels governs de la dreta. El deute de l’Ajuntament va arribar a ser de 129 milions en 2012 i a la fi de 2018 ser脿 de 32 milions d’euros. “La intenci贸 ara 茅s arribar al zero”, ha afirmat.

Els recursos obtinguts per la millor gesti贸 financera, en pagar menys interessos pels pr茅stecs bancaris, han perm茅s implementar el pressupost dels serveis p煤blics m茅s directament relacionats amb el benestar ciutad脿. 脡s el cas de la despesa en ocupaci贸, que s’ha incrementat en un 650%, i el de benestar social, que ha duplicat les xifres d’atenci贸 a les persones m茅s vulnerables. “El Pacte del Grau tenia com a objectiu millorar els serveis d’atenci贸 a la ciutadania”, ha afirmat.

Un altre indicador que representa l’estat de l’economia municipal 茅s el de les inversions. L’alcaldessa ha presentat un gr脿fic comparatiu amb l’evoluci贸 de les obres p煤bliques impulsades per l’Ajuntament en els 煤ltims anys. El punt m茅s baix d’inversi贸 va ser el de 2013, amb 4,6 milions d’euros; Marco ha contraposat les inversions que es materialitzaran en l’exercici actual, que arribaran als 24 milions d’euros.

En 2018 es preveu invertir 7,4 milions d’euros consignats en el pressupost municipal, a m茅s d’11,09 milions d’euros d’inversions financerament sostenibles (amb fons procedents del super脿vit de l’any anterior) i 5,6 milions de projectes finan莽ats amb c脿rrec als fons Feder de l’Estrat猫gia de Desenvolupament Urb脿 Sostenible Integrat (EDUSI). Uns 24 milions d’euros en un 煤nic exercici.

Marco ha recalcat que el sanejament financer perm猫s baixar el per铆ode mitj脿 de pagament a prove茂dors, que en alguns mesos ha sigut de tres dies despr茅s del registre de les factures. A m茅s, ha perm猫s baixar la pressi贸 fiscal. Sobre este tema, ha posat l’exemple de l’IBI. El coeficient ha baixat entorn del 12% en dos anys, enfront del 130% d’increment de la quota que va experimentar la contribuci贸 urbana entre 2000 i 2015. L’IBI r煤stic tamb茅 ha baixat de forma considerable. Amb la reducci贸 del coeficient de l’1,07 al 0,60, un propietari mitj脿 que pagava 625 euros en 2016 ara paga 350 euros.

“Este panorama econ貌mic i financer s’ha aconseguit pensant que els comptes de l’Ajuntament s贸n com les de qualsevol casa i actuant com una fam铆lia, que veu quants ingressos t茅 i que pot o no pot gastar-se”, ha referit l’alcaldessa, despr茅s de recordar l’her猫ncia econ貌mica que va deixar l’anterior govern, amb algun pr茅stec amb comissions de cancel路laci贸 tan altes que s贸n lesives per a l’Ajuntament. “Una barbaritat financera”, ha dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.