fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Sagunt es convertix en la primera ciutat no aragonesa en donar suport a la candidatura de la Jota Aragonesa a patrimoni de la UNESCO

Sagunt es convertix en la primera ciutat no aragonesa en donar suport a la candidatura de la Jota Aragonesa a patrimoni de la UNESCO

La delegada de Cultura, Asun Moll, promourà una declaració institucional al pròxim Ple de la Corporació Municipal de l’Ajuntament de Sagunt a favor de la inscripció de la Jota Aragonesa en la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Sagunt se suma a donar suport a la candidatura de la Jota Aragonesa com a Bé Immaterial de la Humanitat de la Unesco i, d’esta manera, es convertix en la primera ciutat no aragonesa en donar este suport. La delegada de Cultura de l’Ajuntament de Sagunt, Asun Moll, ha declarat que presentarà una proposta del Centre Aragonés del Port de Sagunt per promoure una declaració institucional al pròxim Ple de la Corporació Municipal a favor de la inscripció de la Jota Aragonesa en la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. “Serà un orgull per a nosaltres que Sagunt siga la primera ciutat valenciana i de fora d’Aragó que done suport a un projecte tan important com este i que ja ha rebut el vistiplau del Congrés i de totes les institucions aragoneses”, ha declarat la regidora.

La Jota Aragonesa “és una manifestació cultural, artística i musical molt rellevant i nosaltres valorem molt els centres culturals aragonesos que tenim a la nostra ciutat, ja que sempre han mantingut una gran activitat cultural i s’han integrat perfectament sense perdre les seues arrels de procedència” ha manifestat la delegada, qui ha recordat la relació històrica de Sagunt amb Aragó “, ja que la recepció de migrants aragonesos forma part de les arrels de la nostra ciutat”.

La delegada de Cultura s’ha referit als llaços econòmics i humans que formen part de la societat del municipi que es van establir des que, a principis del segle XX, amb l’exportació de mineral de ferro de Sierra Menera per a la indústria siderúrgica a través del Port de Sagunt. “Però a més, el municipi de Sagunt ja s’ha convertit en un referent en el món de la Jota Aragonesa, ja que les escoles d’esta tradicional música i ball són conegudes i reconegudes per Aragó i els seus integrants, per al nostre orgull, han obtingut premis i reconeixements molt importants”, ha manifestat la regidora fent referència al Centre Aragonés del Port de Sagunt i la Casa d’Aragó de Sagunt nucli històric.

La comissió de Cultura i Esport del Congrés dels Diputats, en la seua sessió del dia 13 de febrer de 2019, va aprovar la Proposició no de Llei relativa a la declaració de la Jota aragonesa com a Patrimoni Cultural immaterial de la Humanitat, presentada pel grup parlamentari Popular al Congrés i esmenada pel grup parlamentari Socialista i publicada en el Butlletí Oficial del Congrés dels Diputats en la qual s’insta el Govern d’Espanya que, una vegada presentada per la Comunitat Autònoma d’Aragó i prèvia aprovació pel Consell de Patrimoni Històric i el seu grup de treball de Patrimoni Mundial i Immaterial, done suport i defense en les instàncies internacionals oportunes, la inscripció de la candidatura de la Jota Aragonesa en la llista Representativa del patrimoni Cultural lmmaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Així doncs, amb Sagunt, ja són 40 les institucions, entre ajuntaments, diputacions així com el govern autonòmic d’Aragó, que donen suport a esta candidatura. La Jota Aragonesa és una manifestació folklòrica que identifica la Comunitat Autònoma d’Aragó i constituïx una de les expressions culturals, populars, artístiques i musicals més importants no sols d’Espanya, sinó de fora de les nostres fronteres. La Jota Aragonesa transcendix el folklore per aconseguir la categoria de vertader símbol i senyal d’identitat de tot un poble, part intrínseca del patrimoni cultural aragonés. La Jota Aragonesa mereix el reconeixement que per la seua singularitat, la seua història, la seua aportació a la cultura espanyola i sobretot per l’obstinació i la fermesa que molts aragonesos li han dedicat durant molts anys perquè no quedara, no sols en l’oblit, sinó que es revitalitzara, es mantinguera i es transmetera amb el vigor, la brillantor i l’empenyiment que té hui dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.