fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Vigilants del riu Millars els 365 dies de l’any

Vigilants del riu Millars els 365 dies de l’any

La Guarderia del Consorci de la desembocadura del Millars es va iniciar l’any 2009.

La desembocadura del Millars va ser declarada l’any 2005 com a Paisatge Protegit per la Generalitat Valenciana. En l’actualitat també és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), Lloc d’Interés Comunitari (LIC), Zona Humida, Refugi de Caça i espai natural inclòs en la Xarxa Europea Natura 2000. Des de l’any 2009 el Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars compta amb un equip professional de guarderia ambiental dedicat a vetlar per la protecció i conservació de tot el paratge natural. Els components de la Guarderia del Millars treballen a torns durant cada dia de l’any: matins, vesprades i caps de setmana. Tenen 490 hectàrees d’espai natural fluvial per a vigilar i molta responsabilitat pel que fa a la preservació de la fauna, la flora, els recursos hídrics i el control del patrimoni artístic i etnogràfic.

Els ulls del riu Millars
La desembocadura del riu Millars compta amb un Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) des de l’any 2012 que regula totes les activitats que es poden realitzar al paratge. La Guarderia del Millars té l’obligació de vetlar pel seu compliment. El treball dels seus professionals no sempre és fàcil. La seua ocupació prioritària és la vigilància. Controlen les activitats permeses com la pesca fluvial continental i informen d’altres prohibides com la caça de pardalets amb ceps i vesc o la caça de conills i llebres amb gossos. La Guarderia no té capacitat per a denunciar però sí l’obligació d’informar dels fets il·legals al Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil. A vegades els guardes s’han d’enfrontar a altres situacions desagradables com els incendis intencionats, els abocaments il·legals o les construccions prohibides. Durant els mesos de primavera i estiu el treball dels guardes augmenta considerablement. Hi ha molta més gent per tot arreu del paratge i el seu anar i venir per tota la desembocadura és contínua. També és el període més delicat pel que fa a la població nidificant d’aus. Centenars d’elles crien els seus polls des del mes de març fins a l’estiu. La Guarderia realitza contínues tasques d’informació per evitar molèsties.

La seua manera d’actuar és molt metòdica i professional. Quan troben alguna activitat il·legal ubiquen el lloc dels fets per mitjà del GPS, fan diverses fotografies, omplin un model de fitxa i anoten tot allò que han vist. Si es tracta d’un abocament d’enderrocs, avisen al servei de manteniment del Consorci perquè netege uns dies després però si es tracta d’un delicte mediambiental, avisen al SEPRONA. Si és un foc el que amenaça la integritat del paratge activen el protocol d’emergència telefonant al 112.

Protectors de la fauna i la flora
Però no tots els treballs de l’equip de la Guarderia del Millars són tan estressants. 365 dies donen per a moltes alegries i per a la realització d’activitats més agraïdes. Per exemple els permet gaudir del contacte amb els visitants del paratge. Una de les tasques més importants que fan és la informació a qualsevol tipus de visitant: famílies, excursionistes, esportistes, pescadors … Entre el ventall de feines que desenvolupen també està el seguiment i cens d’espècies de fauna protegides com el gall de canyar, la tortuga d’estany o la tortuga de rierol. El control de les espècies invasores com la tortuga de florida i el visó americà també forma part del seu contacte amb la fauna salvatge.

Durant els 7 anys de vigilància ambiental la Guarderia del Consorci del Riu Millars ha patit diverses amenaces però també ha rebut multitud d’alegries. Els guardes del Millars conten que si posaren en una balança alegries i penes, sense cap dubte, l’aparell de pesar es decantaria per les primeres. «Treballar en el medi ambient que conforma el Paratge Natural del riu Millars és una feina molt agradable», segons afirmen, amb un somriure, els guardes que vigilen el riu Millars durant 365 dies a l’any.

Leave a Reply

Your email address will not be published.