fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Inconstitucionalitat de la llei valenciana de cust貌dia compartida” – L’opini贸 de Maria Teresa Roig

“Inconstitucionalitat de la llei valenciana de cust貌dia compartida” – L’opini贸 de Maria Teresa Roig

El Tribunal Constitucional, en sent猫ncia dictada en data 16 de novembre de 2016 en el recurs d’inconstitucionalitat n煤mero 3859/2011, sent Ponent la Sra. Sra. Adela Asua Batarrita, ha anul路lat 铆ntegrament la Llei 5/2011, de 1 d’abril, de la Generalitat, de Relacions Familiars dels fills i filles dels quals progenitors no conviuen.

Despr茅s d’una mica m茅s de cinc anys i mitj脿 d’aplicaci贸 preferent de la citada Llei, que ha portat amb si una realitat social que suposa que en la major part de les llars valencianes, despr茅s d’una ruptura sentimental o matrimonial pr猫via, s’hagi dictat un r猫gim de cust貌dia compartida dels fills en com煤. Doncs era aquest el r猫gim preferent que imposava l’esmentada Llei, gaireb茅 de forma autom脿tica, quan hi havia discrep脿ncies entre els progenitors i no sempre respectant-se o aplicant-se el millor o el m茅s aconsellable o convenient per a cada menor en concret. Entre altres coses perqu猫 la c脿rrega de la prova venia invertida, de manera que era el progenitor que s’opos茅s a la cust貌dia compartida qui havia d’acreditar lo poc aconsellable d’aquest model per al cas concret referent al seu fill o fills. El que en la pr脿ctica era realment complicat, donat especialment l’exist猫ncia d’informes pericials 鈥渕odel鈥 que habitualment venien a fer una 鈥渓loa鈥 a la cust貌dia compartida, fins i tot en casos en els quals els menors mostraven el seu rebuig a anar-se amb un dels progenitors, en ocasions la mare, en unes altres el pare.

Aquesta imposici贸 legalment reconeguda ha arribat a la seva fi amb la sent猫ncia del Tribunal Constitucional, encara que, les raons i fonaments de la Sent猫ncia d’Inconstitucionalitat de la Llei Valenciana de Cust貌dia Compartida el s贸n per raons de falta de compet猫ncia de la Comunitat Aut貌noma Valenciana per regular i legislar en mat猫ria de dret de fam铆lia i no per raons de fons respecte de si la cust貌dia compartida, com a model, 茅s millor o pitjor que la cust貌dia monoparental.

No obstant aix貌, sigui com sigui, la realitat 茅s que a partir de la citada sent猫ncia, tornem a l’aplicaci贸 preferent del Codi Civil, que mentre no venja reformat, no estableix la cust貌dia compartida amb car脿cter preferent, sin贸 que, a partir d’ara, aquell progenitor que vulgui la cust貌dia compartida, haur脿 de demostrar en el judici que aquest model 茅s el m茅s aconsellable per regular les relacions amb els menors en aquest cas concret. Quedant ara la c脿rrega de la prova en mans de qui reivindiqui el r猫gim de cust貌dia compartida i no a l’inrev茅s, com era amb l’aplicaci贸 de la llei de cust貌dia compartida, com es coneix col路loquialment.

Un altre punt a comentar, per貌 de forma molt breu, 茅s que la declaraci贸 d’inconstitucionalitat de la Llei Valenciana de Cust貌dia Compartida no t茅 efectes retroactius, per la qual cosa, totes aquelles sent猫ncies de cust貌dia compartida dictades amb anterioritat a la sent猫ncia d’inconstitucionalitat de la llei i a l’empar de la, per aquell temps, vigent Llei Valenciana de Cust貌dia Compartida seguiran en vigor.

No obstant aix貌, gens impedeix a aquell progenitor que ho estimi oport煤, presentar una modificaci贸 de mesures, a l’empar del que es disposa en el Codi Civil i deixar al progenitor que defensi la cust貌dia compartida la c脿rrega de la prova. Havent de, no obstant aix貌, donar arguments de fons a la demanda de modificaci贸 de mesures, doncs com b茅 sabem per plantejar-la ha de tenir lloc algun canvi en les circumst脿ncies respecte al moment en qu猫 es va decretar el model que es fix茅s en la sent猫ncia del procediment principal de divorci o mesures de fills extramatrimonials que ara es pret茅n modificar.

Teresa Roig Fern谩ndez 茅s advocada en SGR Advocats

Leave a Reply

Your email address will not be published.