fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

Segur que no sabies que per açò podien multar-te

Segur que no sabies que per açò podien multar-te

Si creies conèixer tots els motius pels quals poden multar-te com a conductor o vianant, estàs molt equivocat. Hi ha un ampli catàleg de sancions que et deixaran bocabadat.

És sorprenent la quantitat de motius pels quals podem ser multats. Estan les sancions relatives a defectes en el cotxe que impliquen mancada de seguretat, les que afecten a la conducció temerària, o les clàssiques relacionades amb l’alcohol i drogues, la no utilització del cinturó de seguretat i l’excés de velocitat. Però la veritat és que existeix un ampli repertori, generalment relacionat amb hàbits “poc saludables” que practiquem asseguts al volant del cotxe. T’expliquem unes quantes.

Documentació incompleta

Si et paren i vas sense la ITV actualitzada seràs sancionat amb 200 euros i et retiraran de forma provisional el permís de circulació. Conduir amb el carnet caducat suposa una multa del mateix import i, fer-ho sense avisar a la DGT d’un canvi de domicili pot ser motiu de sanció amb 80 euros.

Conduir sense camisa o descalç

Fer-ho sense samarreta implica una multa de fins a 200 euros, la mateixa amb la qual es pot sancionar a un conductor descalç. L’article 17 del Reglament General de Circulació explicita que “els conductors hauran d’estar en tot moment en condicions de controlar els seus vehicle o animals”.

Repostar incorrectament

L’article 115 arreplega que tirar combustible en un vehicle arrancat, amb les llums enceses o la ràdio posada, suposa una sanció de 200 euros i retirada de tres punts del carnet.

Sense llums

Circular amb elles apagades amb mala visibilitat o portar la il·luminació de la matrícula fosa és sancionable amb 200 euros, segons els articles 101 i 103 del Reglament de Circulació.

Manejar el GPS conduint

L’article 18 ho deixa clar: 100 euros de multa. I per usar auriculars o el mòbil, 200 euros i retirada de tres punts del carnet.

Mans i colzes “a l’aire”

Conduir amb el braç fóra del cotxe pot ser motiu per a rebre una sanció de fins a 80 euros.

Maquillar-se o menjar

Equival a distracció, com afaitar-se o anar llegint en marxa; suposa una multa de 200 euros i retirada de dos punts del carnet.

Música massa alta

Portar el volum molt alt en passar per un nucli urbà o una zona de descans com un hospital, comporta multa de 50 a 300 euros.

Cartell “En venda”

Existeixen ajuntaments que prohibeixen cartells així en les finestretes. Addueixen que el cotxe aparcat en el carrer amb aquest cartell per a ser vist per vianants i conductors fa un ús indegut de la via pública; es multa amb fins a 200 euros. I, si a més, està en marxa, s’entén que els cartells dificulten la visibilitat. Pren nota: portar penjat en els cristalls, sobretot en el parabrisa o damunt de la consola objectes que puguen interferir en la visibilitat o la seguretat de bord també en sancionable.

Tocar el clàxon sense causa

Només es pot tocar el clàxon per causes justificades, com evitar un accident o un atropellament. En cas contrari, t’arrisques a multes de 80 euros.

Llavar el cotxe en el carrer

Quasi tots els ajuntaments ho prohibeixen —com reparar el cotxe en la via o canviar-li l’oli, entre uns altres— per la brutícia que provoca. Les sancions van de 30 a 3.000 euros.

Llançar objectes per la finestreta

Ja sigues conductor o passatger, pots ser multat amb 200 euros i retirada de quatre punts del carnet si, per exemple, deriva en un incendi o obstaculitza la circulació. Provocar distraccions al conductor, fins i tot d’un transport públic, o no fer cas a les seues indicacions és sancionable amb 80 euros.

Vianant lent

Creuar un pas de zebra especialment a poc a poc, sempre que no existisca causa justificada, és sancionable. També ho és creuar per qualsevol pas no regulat, i caminar per la calçada o per zones restringides a vianants, en aquest cas amb fins a 80 euros.

Arribant a l’absurd

Hi ha qui ha sigut multat amb 300 euros per portar penjat del retrovisor un tirador per “tinença il·lícita d’armes”; amb 60 euros per “gratar-se l’orella”, en pensar la policia que circulava parlant pel mòbil; un passatger darrere va ser multat amb 200 euros per portar “l’esquena totalment separada del respatler”; i un altre per no respectar l’article 85 del Codi General de Circulació, que obliga a “guardar metre i mitjà de distància de seguretat en avançar fora de poblat a un animal”, que en aquest cas era un gos.

Tagged with

Leave a Reply

Your email address will not be published.