fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Rajoy fracassa en el seu intent d’impedir la sanitat universal valenciana

Rajoy fracassa en el seu intent d’impedir la sanitat universal valenciana

El Tribunal Constitucional al莽a la suspensi贸 del Decrete-Llei del Consell que regulava l’acc茅s universal a l’atenci贸 sanit脿ria a la Comunitat Valenciana.

“El dret a la salut i el dret a la integritat f铆sica de les persones afectades per les mesures impugnades, aix铆聽com la conveni猫ncia d’evitar riscos per a la salut del conjunt de la societat, posseeixen una import脿ncia singular en el marc constitucional, que no pot veure’s desvirtuada per la mera consideraci贸 d’un eventual estalvi econ貌mic que no ha pogut ser concretat”.

Aix铆 de contundent resa part de la resoluci贸 emesa per l’el Tribunal Constitucional (TC), mitjan莽ant la qual s’ha al莽at la suspensi贸 del Decrete-Llei 3/2015 pel qual es regulava l’acc茅s universal a l’atenci贸 sanit脿ria a la Comunitat Valenciana. La mesura garanteix cobertura m猫dica total a uns 30.000 immigrants en situaci贸 administrativa irregular exclosos del sistema per una decisi贸 de rang estatal.

Segons l’escrit, els magistrats que componen l’alt tribunal entenen que l’Advocat de l’Estat no aporta dades que justifiquen que, tal com al路lega i mant茅, la cobertura universal que ofereix la sanitat valenciana pose en perill la sostenibilitat el Sistema Nacional de Salut per l’increment de despesa i del d猫ficit p煤blic: “Caldria aportar dades concretes que posaren de manifest la incid猫ncia que t茅 en la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut o en les mesures de contenci贸 de despesa; dades que l’Advocat de l’Estat no aporta”.

La llei de la sanitat universal valenciana va quedar en suspens el passat 3 de novembre, despr茅s que l’Alt Tribunal admetera a tr脿mit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern de Mariano Rajoy, que ho va presentar emparant-se que l’Executiu valenci脿 podria haver incorregut en una “extralimitaci贸 competencial”.

La Generalitat va sol路licitar al TC que al莽ara la suspensi贸 del decrete llei auton貌mic, aix铆 com tamb茅 va presentar un recurs davant el tribunal el 14 de desembre per a demanar la confirmaci贸 “en tots els seus extrems” la normativa aprovada al juliol en considerar que no tenia “cap vici d’inconstitucionalitat”.

El tribunal, a l’espera del seu pronunciament definitiu, ha al莽at la suspensi贸 que pesava sobre el decret. Aquesta es va produir de manera autom脿tica despr茅s de la presentaci贸 del recurs de Madrid. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que fins que hi haja una sent猫ncia definitiva la Generalitat podr脿 “garantir legalment a tots els ciutadans que visquen a la Comunitat Valenciana el dret a la salut, tinguen el color de pell que tinguen o vengen d’on vengen”.

La vicepresidenta del Consell, M贸nica Oltra, tamb茅 ha celebrat la decisi贸. Espera un eventual pronunciament favorable del Constitucional i, sobretot, que el nou govern d’Espanya derogue el decret de l’executiu de Rajoy, la qual cosa convertiria en est猫ril la pugna jur铆dica entre l’estat i la Comunitat Valenciana.

Una de les primeres mesures del Consell

La Generalitat, va decidir retornar als immigrants l’acc茅s a la sanitat al juliol de 2015, poc despr茅s d’arribar al poder les eleccions auton貌miques de maig. Va ser una de les primeres mesures del govern presidit pel socialista Ximo Puig. “Enfront del model d’exclusi贸, de barreres a l’atenci贸 i de inequitat, el nou model del Govern de la Generalitat 茅s la universalitat de l’atenci贸 sanit脿ria”, va dir Carmen Munt, consellera de Sanitat.

Munt va dir que aquest assumpte era “innegociable per al Govern Valenci脿”. Sanitat va estendre immediatament l’acc茅s a les prestacions sanit脿ries als ciutadans estrangers en situaci贸 irregular en les mateixes condicions que la resta d’usuaris de la xarxa p煤blica valenciana. A m茅s, va garantir la prestaci贸 d’aqueix servei -que mai ha estat susp猫s malgrat la batalla judicial plantejada pel govern central- mitjan莽ant diverses instruccions entre el personal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.