Tres rutes –disponibles en valencià, castellà i anglès– que, amb una imatge pròpia unificada, portaran al visitant per la Borriana medieval, la històrica i la modernista.
L’Ajuntament de Borriana incorpora des d’avui a l’oferta turística de la ciutat tres audioguies elaborades per Buraudio Serveis Culturals per a la Regidoria de Turisme. Les guies plantegen al visitant tres rutes –disponibles en valencià, castellà i anglès– que, amb una imatge pròpia i unificada, el portaran per la Borriana medieval, la històrica i la modernista.
Aquest matí, l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada per la regidora de Turisme, Sara Molina, i el regidor de Cultura, Vicent Granel, han donat a conèixer aquesta nova iniciativa turística gratuïta, plasmada a través d’un díptic de cadascuna de les rutes que conté un plànol amb la situació dels monuments i un codi QR per a cadascun.
Segons ha indicat Sara Molina, tan sols farà falta que s’escanege amb el mòbil el codi per a entrar en una web en què el visitant tindrà a disposició un àudio amb l’explicació del monument, i, per a les persones amb dificultats auditives, la mateixa pàgina contindrà el text de cada enregistrament.
Sara Molina ha manifestat que amb el projecte l’Ajuntament pretén oferir “una eina per a poder fer una visita guiada mitjançant les opcions que ofereixen els dispositius mòbils i que, per exemple, un grup reduït de persones o visitants particulars que arriben a Borriana puguen fer una visita en qualsevol moment del dia. Es tracta de començar a escoltar la informació alhora que inicies una ruta guiada”.
Per a la responsable municipal de Turisme, aquestes audioguies “són un complement per a poder obrir l’oferta als visitants en períodes de l’any en els quals no es programen rutes guiades”. Parar això, a l’Oficina de Turisme, cada persona que realitze la visita arreplegarà el díptic de cada ruta amb el plànol i els codis QR, juntament amb uns auriculars per a poder connectar-los al dispositiu mòbil que s’utilitze.
“Oferim tres interessantíssimes rutes amb audioguies que permeten escoltar sense pressa, quan vulgues, per a poder gaudir de la ciutat al teu aire perquè narrem la seua història”, ha assegurat Molina, la qual ha afegit que és “una bona opció, amb les explicacions de cadascun dels punts d’interès per a conèixer-los, i gaudir-los”.
Tres rutes
La primera de les rutes, Borriana medieval, fa un recorregut pels principals punts que resten de la ciutat musulmana i cristiana, de la conquesta i de les fites històriques de la nostra vila medieval, tan destacada en aquest període històric. Tindrà sis parades: el Portal de València, la Torre medieval de la jueria, la Jueria de Borriana, la Torre medieval del Racó de l’Abadia i absis gòtic de la Basílica d’El Salvador, la Basílica d’El Salvador i el Campanar.
La segona ruta, Borriana històrica, inicia el recorregut amb dos punts destacats en el municipi en temps de guerra, amb la plaça Major i el Refugi Antiaeri del Camí d’Onda, i segueix amb quatre monuments amb referències religioses. Un d’ells Bé d’Interès Cultural i els altres tres Béns de Rellevància Local. Són el Centre Municipal de Cultura la Mercè, el Complex hospitalari medieval de Sant Blai, el Convent i Temple de Sant Josep dels Pares Carmelites i el Convent i Temple de la Sagrada Família de les Monges Dominiques.
En la tercera ruta, Borriana modernista, es repassen algunes mostres de l’arquitectura urbana que s’han conservat a la ciutat des de l’últim quart del segle XIX amb l’eclosió del cultiu de la taronja i l’impacte que va tindre l’espectacular creixement de la ciutat en la societat borrianenca, que es va manifestar en una gran quantitat de cases amb què la nova burgesia sorgida a partir de l’exportació de la taronja volia donar-se a conèixer a través del desenvolupament d’una arquitectura que unirà el modernisme, l’historicisme, l’estil de la Secessió de Viena o l’art decó, amb la creació d’un particular estil eclèctic.
Durant la ruta que s’organitza pels carrers, es comenten artísticament 25 cases de les catalogades dins dels immobles protegits del centre històric de Borriana, i es fan referències a carrers, llocs o personalitats borrianenques destacades en cadascuna de les zones.
Jornada de portes obertes
A més, l’Ajuntament per al dissabte 20 de novembre tenia previst una jornada de portes obertes en diferents edificis i elements patrimonials de Borriana organitzada per la Regidoria de Turisme, i que per la previsió meteorològica d’alerta groga per pluges, s’ha traslladat al dissabte 27.
En aquesta jornada, en horari de 10h a 13h, estaran oberts el Campanar, el Refugi Antiaeri del Camí d’Onda i la Torre medieval de la jueria del carrer de Sant Pasqual. A causa de les seues característiques, el Campanar i el Refugi tindran visita en grups de quinze persones cada trenta minuts. En aquests dos