fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

M茅s de 15.000 persones visiten la c铆lix i el tresoret de Benicarl贸 en menys de cinc mesos

M茅s de 15.000 persones visiten la c铆lix i el tresoret de Benicarl贸 en menys de cinc mesos

Una mitjana di脿ria de dos grups escolars fan visites guiades i tallers al voltant dels elements arqueol貌gics m茅s emblem脿tics del patrimoni benicarlando. Les dos peces encara es podran contemplar fins al 9 de juny.

La c铆lix i el tresoret han rebut un total de 15.715 visitants des del passat 11 de novembre, quan van arribar procedents del Museu de Belles Arts de Castell贸 per ser exposats com a part de la mostra permanent del Mucbe 芦Terra d’ibers禄.

A banda del p煤blic general que ha visitat el museu, bona part del p煤blic que ha pogut contemplar les peces durant aquests quasi cinc mesos s贸n grups escolars que han acudit di脿riament al Mucbe, amb una mitjana de dos grups cada dia, per participar en les visites guiades i tallers que el museu ha organitzat al voltant d’aquests elements.

La majoria dels estudiants procedeixen de centres educatius de Benicarl贸, tant de prim脿ria com de secund脿ria, per貌 tamb茅 de Vinar貌s i de Pen铆scola, i continuaran acudint fins a final de curs, concretament fins al 9 de juny, quan la c铆lix i el tresoret, les peces arqueol貌giques m茅s emblem脿tiques del patrimoni de Benicarl贸, tornaran al seu empla莽ament habitual, el Museu de Belles Arts de Castell贸.

Cal recordar que la Direcci贸 General de Cultura i Patrimoni va autoritzar la cessi贸 temporal de la c铆lix i el tresoret al Mucbe per a exhibir-los en el marc de l’exposici贸 permanent ‘Terra d’ibers’. El pr茅stec, per a un termini de set mesos, est脿 permetent als benicarlandos i benicarlandes i tamb茅 a turistes i gent de tota la comarca, gaudir del patrimoni cultural i de les tradicions i rituals dels ibers.

La c铆lix, atribu茂da al pintor de Penthesilea, 茅s una copa grega que cont茅 a l’interior un medall贸 central amb una parella, mentre que en l’exterior s’hi poden vore dos escenes amb cinc figures cadascuna. Servia per a beure vi de forma comunit脿ria i tenia, probablement, una funci贸 de car脿cter ritual. T茅 un di脿metre de 470 mm i una altura de 112 mm i est脿 datada del segle V aC.

Pel que fa a l’anomenat tresoret, 茅s un conjunt de peces de joieria o ornament personal que formaven part d’un dip貌sit ritual: un passador bic貌nic d’or, dos parells d’arracades i un bra莽alet obert de plata. Les peces, que pertanyien amb tota probabilitat a una dona de l’alta societat, van ser localitzades totes juntes en una de les parets de les cases del poblat del Puig de la Nau i tamb茅 estan datades del segle V aC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.