fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Amb Pedro – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

Amb Pedro – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

Diuen que la crisi del PSOE 茅s una vessant m茅s de la que est脿 vivint la social democr脿cia a Europa, fruit de la seua pr貌pia hist貌ria, o de la manca de respostes als reptes que la hist貌ria li ha anat plantejant.

La social democr脿cia no passa pel seu millor moment a Europa i especialment a Espanya est脿 vivint una crisi molt profunda. No 茅s una crisi de lideratge sin贸 una veritable crisi ideol貌gica i d鈥檌dentitat. Sovint, els partits socialistes han estat part铆cips, quan no protagonistes, de les grans apostes pel consens que suposava el que hem anomenat 鈥榤odel europeu鈥 que tenia com a base fonamental l鈥檈stat del benestar, que garantia l鈥檈quilibri social, fruit del reconeixement dels drets fonamentals que garanteixen la igualtat d鈥檕portunitats: l鈥檃cc茅s universal a l鈥檈ducaci贸, la sanitat i a les pensions.

L鈥檃rribada a Europa de les pol铆tiques neoliberals de la m脿 de Margaret Thatcher, va obrir una escletxa que no ha fet sin贸 eixamplar-se de manera progressiva. Les respostes des de l鈥檈squerra no han estat suficientment en猫rgiques ni han assolit la profunditat ni el rigor necessaris per contrarestar l鈥檈fic脿cia i la contund猫ncia de l鈥檃posta 鈥榥eocon鈥. B茅 que ho sabem ac铆, a Espanya, despr茅s d鈥檜na crisi profunda.

La resposta dels partits i sindicats de l鈥檈squerra europea no ha sabut connectar amb les formes ni amb els continguts propis de finals del segle XX i de principis del segle XXI. Des de les in猫rcies dels aparells sindicals i de les organitzacions pol铆tiques, immerses en les seues respectives crisis de credibilitat, no han actuat amb la contund猫ncia necess脿ria quan han pogut i s鈥檋an vist absolutament superats pels esdeveniments.

Ara, a Espanya, vivim aquesta crisi de manera especialment virulenta, a la recerca de la identitat perduda, intentant recuperar el temps malbaratat en discussions est猫rils sobre el 鈥榮exe dels 脿ngels鈥. Al PSOE ho hem viscut de manera descarnada: el colp de m脿 d鈥檕ctubre passat va ser el final d鈥檜na etapa d鈥檌l路lusi贸 i d鈥檈speran莽a en la recuperaci贸 del govern progressista i l鈥檌nici del cap铆tol m茅s negre de la nostra hist貌ria recent.

Tanmateix, de manera paral路lela, hi ha fen貌mens en l鈥檈squerra que mereixen una atenci贸 especial pel que suposen de revulsiu a la manera d鈥檃ctuar i de fer dels aparells, sempre temptats a actuar de manera autorit脿ria i, sovint, antidemocr脿tica. Parle del moviment de les plataformes. Primer, per a exigir les prim脿ries i el congr茅s al PSOE; despr茅s, per a donar suport expl铆cit a la candidatura de Pedro S谩nchez. Aquestes plataformes sorgeixen de manera espont脿nia del descontent amb la 鈥榙estituci贸鈥 de S谩nchez i amb l鈥檃ctuaci贸 de la gestora i amb l鈥檈speran莽a de poder restituir la 鈥榥ormalitat鈥 en un partit democr脿tic. Aquestes reaccions s贸n esperan莽adores perqu猫 evidencien que s铆 que hi ha una consci猫ncia col路lectiva que reivindica una altra manera de fer i de treballar en pol铆tica des de l鈥檈squerra i que la il路lusi贸 que representa Pedro S谩nchez 茅s real i pot plasmar-se en un projecte real. Que el 鈥榥ou PSOE鈥 existeix i 茅s possible perqu猫 necessitem que siga possible.

Aquesta 茅s la resposta necess脿ria, la que connecta amb les persones, la que 茅s capa莽 de reinventar-se des de la necessitat de creure en el futur i en la for莽a de la milit脿ncia, de saber que els temps han canviat i que hem de prendre la paraula i dir ben alt i ben fort el que sentim i el que volem. I Pedro, vullguen o no, representa la dignitat i la resist猫ncia front a l鈥檃utoritarisme i la injust铆cia. I Pedro representa l鈥檈speran莽a.

Fa uns dies Pedro va venir a les nostres terres. Va participar en el que vam anomenar 鈥榣a festa de Castell贸鈥, perqu猫 feia molts anys que no viv铆em una trobada amb tanta il路lusi贸, amb tanta for莽a i amb tantes esperances. Tothom estava content. Totes i tots est脿vem conven莽udes i conven莽uts que est脿vem vivint moments hist貌rics, perqu猫 est脿vem construint un projecte nou, esperan莽ador, participatiu, diferent, trencador, democr脿tic…

Ara comen莽a un altre cap铆tol, el de les prim脿ries al PSOE. Les plataformes de suport a Pedro S谩nchez seguiran ampliant el seu radi d鈥檃cci贸. 脡s en repte que afrontem amb il路lusi贸 per construir el 鈥榥ou PSOE鈥 que totes i tots necessitem.

Pep Llu铆s Grau ha sigut senador del PSOE per Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.