fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

“Conciliaci贸 laboral i qu猫 m茅s?” – L’opini贸 de Jordi Dosd脿

“Conciliaci贸 laboral i qu猫 m茅s?” – L’opini贸 de Jordi Dosd脿

L’altre dia saltant de comentari en comentari a diferents grups de Facebook em vaig donar de cara en la discussi贸 de si tothom hauria de tenir dret a la possibilitat de conciliar la seua vida laboral i familiar, i fins a quin punt podria ser total aquest apropament de dos aspectes important铆ssims a la vida de moltes persones.

Hi havia diferents punts de vista, els que pensaven que, m茅s clar aigua d’aq眉铆fer, tenien dret a una modificaci贸 de la seua jornada a la feina o d’un major joc de torns i d’altres, en canvi, trobaven evident que el que requeria encunyament era l’horari escolar, el dels xiquets i xiquetes.

El primer punt de vista era que les empreses 鈥損rivades- havien d’adaptar-se a tu, i una cosa 茅s conciliar i una altra fer-te els teus horaris a mesura.

Al segon punt de vista hi havia subdivisions on alguns pares i mares pensaven que l’ideal seria fer jornada continuada, d’aquesta manera nom茅s es porta i replega al centre dues vegades als m茅s menuts. A dins d’aquesta proposta hi havia detalls diferencials com els d’acabar com m茅s prompte millor o de quedar-se al menjador i ja tornar a casa dinats. No tots pensaven aix铆, alguns al路legaven que si a les cinc de la vesprada ja els era impossible arreplegar, a les dues encara seria pitjor; la soluci贸 passava doncs per estirar aquest horari fins passades les set o les vuit de la nit.

Sense entrar a valorar el que implicaria tenir als m茅s menuts reclosos als centres educatius des de les nou del mat铆 fins a les vuit de la nit, crec que hi ha un element fugitiu quan parlem d’aquesta conjunci贸 pac铆fica de feina i vida privada. I 茅s que molts no tenen present que tothom tenim dret a la conciliaci贸. No nom茅s pares i mares. Tothom. Perqu猫 podem estar cuidant d’un familiar major, o b茅 de la nostra parella, sense afegir l’ingredient “fills” a la poci贸, per貌 a莽貌 no va nom茅s de malalties i de ser present als m茅s durs moments dels 茅ssers estimats. Es tracta de conciliar la teua vida amb la feina, i per tant, aquesta darrera amb la teua parella 鈥搊 la recerca d’aquesta si 茅s que est脿s interessat a tenir-ne-, en el temps per al teu desenvolupament personal 鈥 siga art铆stic, esportiu o acad猫mic- i, en definitiva, per a tot all貌 que t’arrime un poc m茅s cap a l’autorealitzaci贸.

Est脿 generalitzat que tenen m茅s dret a canviar els seus horaris de treball aquelles persones que acaben de tenir un fill que una persona, per exemple, que est脿 estudiant una carrera i a la vegada treballa. Pareix senzill ficar-se del costat dels pares, per貌 si aix貌 porta com a conseq眉猫ncia obviar a l’estudiant, no ho hauria de ser.

Tampoc podem demanar els mateixos diners si l’煤nica cosa que fem 茅s retallar en hores i volum de feina realitzada, perqu猫 tota aquesta c脿rrega ha de ser traslladada a un altre treballador al qual tamb茅 se li ha de pagar. Podem apel路lar a l’empatia dels alts c脿rrecs a les empreses pregant que ells tamb茅 hi hagen o estiguen passant per situacions similars o b茅 creure en l’Estat que ens ha de defensar a qualsevol situaci贸 鈥搃 m茅s si treballes per a aquest-. En qualsevol cas, ni depenem ni haur铆em de dependre 煤nicament de nosaltres, llevar de l’equaci贸 a les empreses no 茅s el cam铆.

Al cap i a la fi, tenir drets no implica tenir dret a tenir-ho tot. Implica llibertat d’elecci贸, i per cada cosa que escollim hi ha una s猫rie d’altres que hem de desprendre’ns. S’anomena sacrifici i el farem 鈥揺l monetari- m茅s gran o menys 鈥 o no el farem en absolut- depenent de quina import脿ncia li donem a tot all貌 que podem fer en el nou temps que aconseguim a canvi de treballar menys hores di脿ries.

Tamb茅 hi ha sectors que opinen que aquestes harmonitzacions no es transformen en m茅s temps al costat dels fills siga per a ajudar-los als tant famosos com inexhauribles deures, com per a realitzar qualsevol tipus d’activitat junts. Hi ha 鈥搃 molts- d’aquests, per貌 pense que cal deixar-los fer, ja que cadasc煤 茅s propietari del seu temps i, com d茅iem, potser la conciliaci贸 no l’han demanada per a passar m茅s moments del dia a prop dels fills, potser l’han demanada per a poder estudiar o practicar algun esport de manera intensa, sense deixar de ser aquests tamb茅 pares o mares. De fet, precisament per ser pares o mares implicats a l’educaci贸 dels seus descendents i, a banda, tenir feina, necessiten, probablement, m茅s que ning煤 d’aquesta conciliaci贸 laboral.

Tal vegada caldria proposar una altra visi贸, la de la conciliaci贸 laboral, familiar i de l’empresa, per tal d’arribar totes les parts a un enteniment el m茅s perfecte possible. Tamb茅 caldria considerar urgent el canvi de definici贸 de conciliaci贸 laboral que ara mateixa est脿 est茅s per la societat.

Perqu猫 conciliar 茅s molt m茅s que modificaci贸 hor脿ria quan et tornes pare o mare i, principalment, conciliar 茅s per a molts m茅s que per a pares o mares.

Leave a Reply

Your email address will not be published.