fbpx

Diputació Castelló de la Plana Vila-real Almassora Benicarló Borriana Vall d'Uixó Vinaròs Onda Altres municipis

“El festival de les 3 cultures+1 és interculturalitat fusionada amb art contemporani”

“El festival de les 3 cultures+1 és interculturalitat fusionada amb art contemporani”

Entrevistem a Ángel Badenas, tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica de l’ajuntament d’Onda, per a parlar del Festival de les 3 cultures +1.

Com definiria el Festival de les 3 Cultures + 1 d’Onda que celebra este any la seua segona edició?

És una finestra a la interculturalitat que tenim en este poble i una oportunitat per obrir la festa a l’art contemporani. La interculturalitat d’este poble, no només en este moment, sinó al llarg de la història amb una fusió amb l’art contemporani, és el que millor defineix el festival.

Este esdeveniment es basa en la cultura cristiana, jueva i àrab en l’edat mitjana i ara se li suma la Fira d’Art Emergent, la cultura contemporània. Quina representació tindrà esta cultura?

En Onda hem tingut i tenim un llegat de tres cultures molt importants en el nostre entorn: la jueva, la cristiana i l’àrab; ens han deixat un centre històric impressionant, un centre històric que els últims anys s’ha anat poquet a poquet deteriorant i nosaltres el que volem és posar en valor tot eixe llegat que tenim i fer un pas endavant. El que anem fer, en el festival, és que dins d’eixe patrimoni es puga veure l’art contemporani de dotze artistes que hi ha en l’àmbit local, nacional i internacional.

Es pot afirmar que Onda té una gran font de talent i artistes locals?

Sí. Només en la zona que es coneix com “La Presó” tindrem a tres artistes locals que exposaran la seua obra, ens l’explicaran quan anem a visitar-los i cal dir que totes les obres, no només les dels artistes locals sinó també de la resta d’artistes, es podran comprar.

Jo he estat veient com quedava eixa obra dins de “La Presó” o dins de les altres cases, com es fusionava eixe art contemporani amb cases que tenen molta història i la veritat és que és espectacular.

Els horaris del festival seran tant divendres com dissabte de 19:30h de la vesprada a 00:00h de la nit i el diumenge d’11:00h a 14:00h. Perquè este canvi en els horaris?

Nosaltres tenim un lema que diu “Viu Onda”.Este lema no és només per a la gent que ja residim en Onda habitualment, sinó també per a totes les persones que ens vulguen visitar. Divendres i dissabte, el millor horari és este, perquè d’esta manera potenciem el fet que la gent es quede a sopar i conéixer tot allò que la ciutat pot oferir. D’esta manera volem dinamitzar la nostra restauració.

El diumenge a la vesprada eixos horaris són més complicats, ja que a l’endemà molta gent ha de treballar, per això ho fem al matí que és quan la gent està més disposada a gaudir de les activitats que oferim en el festival.

A més, l’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’Aula Universitària UJI – Vila d’Onda

Nosaltres estem molt orgullosos de moltes de les coses que ha fet l’equip de Ximo Huguet en estos dos anys de legislatura, però si volíem buscar un company d’aventures per a tot el que volem i estem fent, eixa havia de ser l’UJI. L’aula, amb la persona que l’UJI ha destinat per a ser el director de la mateixa que és l’onder Joan Feliu, s’ha bolcat en el fet de dinamitzar i fer coses per Onda de forma espectacular.

Una activitat clau en este festival de les 3 cultures + 1 és la visita guiada i teatralitzada pel castell i el nucli antic de la ciutat.

Sempre hem estat coneguts com una localitat industrial de referència, però també tenim un patrimoni cultural, monumental i natural, per tot el que és ser la porta d’entrada a la Serra d’Espadà o l’embassament del Sitjar, tenim moltes possibilitats pel que fa al turisme i per això volem ensenyar-les i fer saber a la gent tot el que pot veure en Onda.

Finalment, que li diria a una persona de la província perquè s’aprope a Onda este cap de setmana?

Totes aquelles persones que este cap de setmana vinguen a Onda podran anar a veure art contemporani en cases que han sigut un llegat de la cultura cristiana, jueva o àrab, podran veure actuacions musicals de les distintes cultures i concerts-fusió, com per exemple música rock amb instruments antics i també podran fer una visita al castell d’Onda, i amb les visites teatralitzades, a més de conéixer la nostra història, també podran interactuar amb els actors, cosa que li donarà molt més dinamisme a tot el que serie una visita guiada en el centre històric.

Jo crec que el que s’ha de dir no són raons perquè la gent vinga a Onda, sinó preguntar-se si hi ha alguna raó per la qual no vindre a Onda i jo crec que no n’hi ha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.