fbpx

Diputaci贸 Castell贸 de la Plana Vila-real Almassora Benicarl贸 Borriana Vall d'Uix贸 Vinar貌s Onda Altres municipis

Masclismes – L’opini贸 de Pep Llu铆s Grau

Masclismes – L’opini贸 de Pep  Llu铆s Grau

Fa uns dies, el 8 de mar莽, celebr脿vem el Dia de la Dona. A Castell贸 va haver una gran manifestaci贸 amb una participaci贸 hist貌rica.

Vaig veure amb molta alegria moltes cares 鈥渘oves鈥 i molts c脿ntics joiosos i ir貌nics que venien de grups de dones molt joves que aportaven una altra manera de celebrar aquesta festa i de reivindicar els drets de les dones.

Me n鈥檃legre molt铆ssim. Sembla que aquesta data senyera del calendari reivindicatiu transcendeix, per fi, un cert esgla贸 generacional i aconsegueix implicar amb for莽a a les qu猫 han d鈥檃ssolir veritablement el protagonisme fonamental al si de la reivindicaci贸 feminista: les dones joves.

Perqu猫 treball, ja en tenen! Sembla que no passa el temps. Escoltem una i una altra vegada les mateixes frases, els mateixos acudits i fins i tot passem per alt, sense donar massa import脿ncia, determinats comentaris en personalitats p煤bliques que, quasi sense adonar-se鈥檔, 鈥減osen la pota鈥 amb algun 鈥榯ic鈥 masclista… Clar, si ho han mamat durant tota la vida!

El darrer exemple el tenim aquests dies amb els comentaris d鈥檜n 鈥榩eriodista鈥 al voltant de la publicaci贸 d鈥檜n llibre per part de la presentadora d鈥橝ntena 3 M貌nica Carrillo. L鈥檌nefable columnista fa una descripci贸 de les seues qualitats f铆siques que res tenen a veure amb el contingut literari i que ofenen a qualsevol ment m铆nimament sana. Aquesta professional ha rebut la solidaritat de la gran majoria de companyes i de companys de l鈥櫭爉bit period铆stic, de la pol铆tica i de la cultura, per貌 encara s鈥檈scolten veus que qualifiquen el fet d鈥檃n猫cdota i les reaccions d鈥檈xagerades…

Hi ha un llarg cam铆 per transitar perqu猫 aquesta mena de troglodites no tenen cap entrebanc ni f铆sic ni intel路lectual a l鈥檋ora de publicar aquestes porqueries. I encara troben la comprensi贸, i fins i tot el somriure, de nombrosos companys de professi贸 o de lectors que fan seus els seus prejudicis.

Per貌 茅s que convivim dia a dia amb comportaments sexistes i els donem suport actiu o passiu. Hi ha una toler脿ncia social cap a determinades pr脿ctiques que formen part del nostre dia a dia i que ajuden a perpetuar la discriminaci贸. En les nostres cases, amb el tracte diferenciat cap a les filles o cap als fills; a les escoles, permetent jocs agressius que impliquen un 煤s exclusiu de l鈥檈spai; potenciant el paper passiu de les xiquetes amb determinats jocs i lectures, o pel路l铆cules; rient les 鈥榞r脿cies鈥 d鈥檃cudits clarament masclistes; potenciant festes i 鈥榯radicions鈥 que fomenten el paper passiu i discriminatori de la dona…

Caldr脿 plantejar-se definitivament si volem fer el salt o volem avan莽ar a pas de formigueta amb el dolor que aix貌 suposa per a tantes i tantes dones. Companyes, germanes, filles, amigues… Aquesta societat ser脿 millor si deixa de mirar cap a un altres costat cada vegada que observem qualsevol conducta impr貌pia. D贸na igual si 茅s un costum, una tradici贸 o ens fa gr脿cia.

Pep Llu铆s Grau ha sigut senador del PSOE per Castell贸.

Leave a Reply

Your email address will not be published.